Personality profile

Photo: Ivan Ožvát

Ivan Ožvát

2 Mar 1959 Trnava

classical music
tenor

Bio

Bio

-
Academy of Performing Arts in Bratislava (voice – Anatolij Orfionov, Mária Kišoňová-Hubová)
1988
soloist of the Sing-play of Nová Scéna Theatre in Bratislava (operettas and musicals)
-
soloist of the Opera of the Slovak National Theatre

During his more than 30 years of singing, as a soloist in the Opera of the Slovak National Theatre he played more than 60 opera and operetta characters.

Bibliography

  • Vongrey, Ľudovít: Umenie má pohladiť dušu človeka
    2014 In: www.operaslovakia.sk/news/ivan-ozvat-umenie-ma-pohladit-dusu-cloveka/
    Opera Slovakia 2014
  • Ursínyová, Terézia: Bratislavská pocta Verdimu alebo Prečo Rigoletto?
    2013 Hudobný život 2013, no. 11, p. 25
  • Blaho, Vladimír: Chladná či poetická? Pucciniho Manon Lescaut v Opere SND
    2012 Hudobný život 2012, no. 7-8, p. 26 – 27
  • Ursínyová, Terézia: Úsmevy a slzy
    2007 Hudobný život year 39, 2007, no. 7-8, p. 15
  • Fux, Ingrid: Večer v znamení operety
    2007 Ansichten 2007, no. 1-2, p. 17
  • Ursínyová, Terézia: Vám, jedine len Vám
    2006 Hudobný život 2006, no. 6, p. 38
  • Martiš, Jozef: Nestarnúce evergreeny a šlágre
    2006 Večerník 28.2. 2006, p. 10
  • Schut, Jaroslav: Umenie zbližuje ľudí : tenorista Ivan Ožvát: "Národy nie sú veľké počtom obyvateľov, ale hodnotou kultúrneho odkazu"
    1999 Slovenská republika víkend 1999, no. 30/174, p. 12
  • Červenka, Jozef: Vec Konwitschny
    2015 Hudobný život year 47, 2015, no. 12, p. 27

Awards


  • 2016
  • International Robert Schumann Competition, Zwickau (DE)
    1988
  • Mikuláš Schneider-Trnavský International Vocal Competition, Trnava (SK)
    1983 - 1st prize
  • Antonín Dvořák International Vocal Competition, Karlové Vary (CZ)
    1982 - 3rd prize
  • Mikuláš Schneider-Trnavský International Vocal Competition, Trnava (SK)
    1981 - 2nd prize


« back to list Updated: 02. 03. 2018