Profil osobnosti

Foto: Jana Nagy-Juhász Autor: archív HC

Jana Nagy-Juhász

14. 6. 1971

vážna hudba
klavír, klavírna spolupráca
pedagóg – klavír

Bio

Bio

1980 – 1990
Hudobné lýceum v Temešvári, Rumunsko (klavír)
1990 – 1995
VŠMU (klavír – Ida Černecká), účasť na majstrovských interpretačných kurzoch (napr. Eugen Indjić, Lazar Berman)
od 1995
komorná spolupráca na VŠMU
od 1998
klavírna pedagogička a koncertná korepetítorka na Konzervatóriu v Bratislave

„Jana Nagy-Juhász disponuje výrazným hudobným talentom s veľkou dávkou tvorivého temperamentu, citovosti a zároveň pianistickou a umeleckou pohotovosťou a zdatným technickým zázemím. Je osvedčenou a vyhľadávanou umeleckou partnerkou.“ (Vladimír Čížik: Slovník slovenského koncertného umenia I., Hudobné centrum, Bratislava 2002, s. 94.)

Bibliografia

  • Horkay, Tamás: Semifinále a finále New Talent 2010
    2011 Hudobný život 2011, č. 1-2, s. 16
  • Čížik, Vladimír: Pri klavíri s absolventmi profesorky Černeckej
    2010 Hudobný život 2010, č. 1-2, s. 3
  • Radulová, Soňa: Nedeľné matiné v Mirbachovom paláci
    2007 Hudobný život roč. 39, 2007, č. 12, s. 2
  • Šuba, Andrej: Žilina a jej festival hviezd
    2007 2007, č. 5, s. 15 – 17
  • M. K.: Študentské pódium (Diplomový recitál Zuzany Paštékovej, vn.)
    2002 2002, č. 6, s. 25
  • Unger, Pavel: Beláčkovo piesňové vyznanie (Komorná partnerka i sólo – Chopin)
    2002 2002, č. 10, s. 14
  • Čížik, Vladimír: Jana Nagy-Juhász
    2002 Slovník slovenského koncertného umenia I, Hudobné centrum, Bratislava 2002, s. 94 – 95
    (ISBN 80-88884-39-X)
  • Blahynka, Miloslav: Koncerty v Mirbachu (Koncert s Hanou Štolfovou-Bandovou, ms.)
    2001 2001, č. 12, s. 28
  • Unger, Pavol: Beláčkov pohľad na Schuberta (Recenzia vystúpenia dvojice Beláček – Nagy- Juhász i sólistických výkonov JNJ)
    1997 1997, č. 7, s. 5
  • Palovčík, Michal: Prísľub koncertného umenia (Diplomový koncert Petra Šaraya, vn s JNJ.)
    1997 1997, č. 15, s. 8
  • Berger, Igor: V rozlete umeleckej činnosti (Vystúpenie dvojice Jana Paštéková – JNJ.)
    1997 1997, č. 13–14, s. 11
  • Čížik, Vladimír: Dva recitály – dva zážitky (Recenzia koncertu Nagy-Juhászovej a Tatiany Fraňovej)
    1992 1992, č. 1, s. 4
  • Režuchová, Viera: Zrodila sa tradícia (Na margo súťaže J. N. Hummela)
    1991 1991, č. 19, s. 14

Diskografia

  • Foto: Classical Music vol. 3 CLASSICAL MUSIC VOL. 3
    1994 CD – Opus OP 0007 2 131
    1. Manuel de Falla: 7 španielskych piesní
      Sisa Sklovská (ms), Daniel Buranovský (pf)
    2. Oto Ferenczy: Tri poézie Stepana Ščipačeva – Poézia o záletnom vetre
      Sisa Sklovská (ms), Daniel Buranovský (pf)
    3. Georges Bizet: Habanera z opery Carmen
      Sisa Sklovská (ms), Daniel Buranovský (pf)
    4. Paul McCartney: Ária Nurse z Liverpoolského oratória
      Sisa Sklovská (ms), Daniel Buranovský (pf)
    5. Andrew Lloyd Webber: Memory (z muzikálu Cats)
      Sisa Sklovská (ms), Daniel Buranovský (pf)
    6. Ludwig van Beethoven: Päť piesní
      Gustáv Beláček (b), Jana Nagy-Juhász (pf)
    7. Anton Rubinstein: alada "Pered voevodoy molea on stoit" na slová Turgeneva
      Gustáv Beláček (b), Jana Nagy-Juhász (pf)
    8. Fiodor Keneman: Balada "Kak korol šiol na vojnu" na slová A. Koltonovského
      Gustáv Beláček (b), Jana Nagy-Juhász (pf)
    9. D. Stolypin: "Dva velikana" na slová M. Lermontova
      Gustáv Beláček (b), Jana Nagy-Juhász (pf)
    10. Jacques Ibert: Štyri piesne Don Quichotte pre bas na slová Ronsarda
      Gustáv Beláček (b), Jana Nagy-Juhász (pf)
    11. Eugen Suchoň: Bačovské piesne ESD 43
      Gustáv Beláček (b), Jana Nagy-Juhász (pf)
  • Foto: MUSICA ACADEMICA MUSICA ACADEMICA
    1994 CD – Slovart Records SR-0006-2-131
    1. Fritz Kreisler: Recitatív a scherzo pre sólové husle
      Peter Šaray (vn)
    2. Franz Schubert: Tri piesne
      Gustáv Beláček (b), Jana Nagy-Juhász (pf)
    3. Fryderyk Chopin: Nokturno E dur op. 62 č. 2
      Tomáš Nemec (pf)
    4. Franz Liszt: La Campanella
      Tomáš Nemec (pf)
    5. Georg Christoph Wagenseil: Concerto pre pozaunu a sláčikový orchester
      Albert Hrubovčák (tn), Mladí bratislavskí umelci, Anton Popovič (dir.)
    6. Luigi Arditi: The Dream of Home
      Ľubica Vargicová (s), Darina Lacková (pf)
    7. Henri Dutilleux: Sonatína pre flautu a klavír
      Tomáš Janošík (fl), Helena Gáfforová (pf)
    8. William Walton: Bagatela pre sólovú gitaru
      Miloš Tomašovič (gui)
    9. Mirko Krajči: ... a v prach sa obrátiš
      Juraj Kováč (vc)

Ocenenia

  • Medzinárodná klavírna súťaž J. N. Hummela, Bratislava
    1991 - 2. cena

Premiéry

  • Prvé uvedenie na Slovensku
  • Ľuboš Bernáth: Dievča a les
    pre mezzosoprán, klarinet, husle, violončelo a klavír
    16. 3.
    2017
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Koncertná sieň Dvorana, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Alena Kropáčková (ms), Barnabás Kollárik (cl), Juraj Tomka (vn), Pavol Mucha (vc), Jana Nagy-Juhász (pf)
  • Víťazoslav Kubička: Šalamúnové piesne op. 138
    15. 11.
    2000
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Nová slovenská hudba, Slovenský rozhlas, Štúdio 2, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Denisa Hamarová (ms), Jana Nagy-Juhász (pf)
  • Ľudovít Rajter: Tri slovenské tance pre husle a klavír
    7. 5.
    2000
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Mirbachov palác, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Peter Šaray (vn), Jana Nagy-Juhász (pf)


« späť na zoznam Aktualizované: 04. 04. 2017