Profil osobnosti

Foto: Ivana Pristašová Autor: Peter Brenkus

Ivana Pristašová

1974

vážna hudba
husle

Pôsobenie v: FACES Piano Trio, OPERA APERTA ensemble

Bio

Bio

1986 – 1994
Konzervatórium v Bratislave (1986 – 1988 ako mimoriadna žiačka, husle – Albín Vrteľ), titul Najlepší absolvent roka
1994 – 1998
Hochschule für Musik und darstellende Kunst vo Viedni (Michael Frischenschlager, Čugajev) a súkromné štúdium (Eugenia Thougaeva)
1994, 1996, 1997
Sommerakademie Wien-Prag-Budapest, Semmering, Rakúsko, (Michael Frischenschlager)
1996
Internationale Kurze in Bled
od 2000
koncertná majsterka orchestra Komorní sólisti Bratislava
2002
spoluzakladateľka sláčikového tria Trio EIS (+ Petra Ackermannová, vl a Roland Schueler, vc)
od 2007
pedagogička na Konzervatóriu v Innsbrucku
od jesene 2008
účasť na projekte Vienna Art Orchestra

Oblasťou záujmu huslistky Ivany Pristašovej je komorná a sólová hra. Je spoluzakladateľka a členka súboru Opera aperta (+ Peter Šesták, vl, Jozef Lupták, vc, Ronald Šebesta, cl, Eleonóra Škutová, pf) a koncertná majsterka orchestra Komorní sólisti Bratislava. Spolupracovala so zoskupeniami Stradivari Sextett, Jess-Trio-Wien, Albrecht Quartet, VENI ensemble, Capella istropolitana, Ensemble 20. Jahrhundert, Klangforum Wien, Ensemble Contrechamp Geneve a s violistom Yossim Gutmanom. Sólisticky účinkovala so Slovenskou filharmóniou, Symfonickým orchestrom Slovenského rozhlasu, so Štátnym komorným orchestrom Žilina pod taktovkou dirigentov Ondreja Lenárda, Róberta Stankovského, Petra Keuschniga a Alexandra Schwincka. Predstavila sa na viacerých medzinárodných festivaloch v Rakúsku, Nemecku, Švajčiarsku, Taliansku, Slovinsku, Poľsku a v Českej republike.

Ivana Pristašová interpretuje a veľkú pozornosť venuje štúdiu a premiérovému uvádzaniu súčasných skladieb, pravidelne spolupracuje so špecializovanými hudobnými súbormi. Účinkuje na festivaloch novej hudby Wien Modern, Klangspuren, Steirischer Herbst, v Schleswig-Holsteine, Salzburgu, Luzerne a na Bienále v Benátkach.

Vystupuje aj v rámci hudobno-divadelných produkcií na viacerých európskych operných scénach. Venuje sa aj džezovej hudbe a world music.

Bibliografia

  • Motyčka, Peter: Viva Musica! festival
    2011 Hudobný život 2011, č. 9, s. 12
  • Kubandová, Janka: Nedeľné matiné v Mirbachovom paláci
    2011 Hudobný život 2011, č. 7-8, s. 6
  • Sedláková, Katarína: Hudba je pre život tak dôležitá ako pohyb
    2010 Pravda 27.3. 2010, č. 72, s. 34 – 35
  • Horkay, Tamás: Košická hudobná jar : Sviatok komornej hudby
    2010 Hudobný život 2010, č. 6, s. 14
  • Šišková, Ingeborg: FACES piano trio v Slovenskom rozhlase
    2010 Hudobný život 2010, č. 1-2, s. 5
  • Serečinová, Andrea; Pristašová, Ivana: Nová hudba prináša jedinečné možnosti..
    2008 Hudobný život roč. 40, 2008, č. 6, s. 5
  • Sedláková, Katarína: Stradivárky vystresujú aj virtuóza
    2008 Pravda [príloha Pravda Ženy] 28.6. roč. 18, 2008, č. 30, s. 16 – 18
  • Papanetzová, Lucia: Hommage à Bach 2007 – Dialóg
    2007 Hudobný život roč. 39, 2007, č. 9, s. 5
  • Čurilla, Štefan: Z jarnej ponuky ŠFK
    2005 Hudobný život 2005, č. 6, s. 25
  • Platzner, Alexander: Bratislavské hudobné slávnosti 2015. Komorný súboj s veternými mlynmi
    2015 Hudobný život roč. 47, 2015, č. 11, s. 8

Diskografia

  • Foto: VAPORI DEL CUORE – Possible Stories VAPORI DEL CUORE – POSSIBLE STORIES
    2011 CD – Divis-Slovakia R128 0004-2-131
    1. Franz Schubert/Chris Newman: Morgengruss
      Chris Newman (v), Ronald Šebesta (clb), Ivana Pristašová (vn), Peter Šesták (vl), Nora Skuta (pf), Daniel Matej (dr), Roman Laščiak (sde)
    2. Daniel Matej: p@ges [from] ch@rnolds
      Daan Vandewalle (pf), Marek Piaček (fl, C*), Boris Lenko (ac), Ľubomír Burgr (vn), Peter Zagar (sth), Daniel Matej (turn, CD, C*, obj), Roman Laščiak (sde)
    3. Marek Piaček: Corrado
      Ingrid Hrubaničová (v), Marek Piaček (fl, C*), Ronald Šebesta (cl, clb), Petr Michoněk (vc), Peter Zagar (pf, sth), Daniel Matej (sth), Róbert Jurčo (ac), Martin Burlas (elgui), David Dramm (elgui), Daniel Baláž (dr), Roman Laščiak (sde)
    4. Daniel Matej: Possible Stories (...and Other Stories)
      Ingrid Hrubaničová (v), Marek Piaček (fl, C*), Ronald Šebesta (cl, clb), Peter Zagar (pf, sth), Petr Michoněk (vc), Daniel Matej (v, gng), Róbert Jurčo (ac), Martin Burlas (elgui), David Dramm (v, elgui), Daniel Baláž (dr), Roman Laščiak (sde)
  • Foto: opera aperta ensemble - post-minimal set OPERA APERTA ENSEMBLE - POST-MINIMAL SET
    2002 CD – Mediálny inštitút OF 0002 2 331
    1. Christopher Fox: Straight Lines in Broken Times
      OPERA APERTA ensemble, Ronald Šebesta (cl), Ivana Pristašová (vn), Nora Skuta (pf)
    2. Martin Burlas: 13
      OPERA APERTA ensemble, Ronald Šebesta (cl), Ivana Pristašová (vn), Peter Šesták (vl), Jozef Lupták (vc)
    3. Peter Zagar: Blumentálsky tanec č. 2
      OPERA APERTA ensemble, Ronald Šebesta (cl), Ivana Pristašová (vn), Peter Šesták (vl), Jozef Lupták (vc), Nora Skuta (pf)
    4. James Tenney: Harmonium #5
      OPERA APERTA ensemble, Ivana Pristašová (vn), Peter Šesták (vl), Jozef Lupták (vc)
    5. Daniel Matej: Wenn wir in höchsten Nöten seyn
      OPERA APERTA ensemble, Ronald Šebesta (cl), Ivana Pristašová (vn), Peter Šesták (vl), Jozef Lupták (vc), Nora Skuta (pf)
    6. Hauke Harder: Bryndzové halušky
      OPERA APERTA ensemble, Ronald Šebesta (cl), Ivana Pristašová (vn), Peter Šesták (vl), Jozef Lupták (vc)
    7. Peter Ablinger: B – A – C – H
      OPERA APERTA ensemble, Ronald Šebesta (clb), Peter Šesták (vl), Nora Skuta (sth)
    8. Marek Piaček: Recitativo e canzonetta
      OPERA APERTA ensemble, Nora Skuta (pf)
  • Foto: Vladimír Godár: Chamber Music VLADIMÍR GODÁR: CHAMBER MUSIC
    1996 CD – Slovart Records SR-0018-2-131
    1. Vladimír Godár: Ricercar per 4 stromenti
      Ivana Pristašová (vn), Peter Šesták (vl), Jozef Lupták (vc), Nora Skuta (pf)
    2. Vladimír Godár: Jesenná meditácia
      Peter Biely (vn), Ivana Pristašová (vn), Peter Šesták (vl), Jozef Lupták (vc)
    3. Vladimír Godár: Talizman
      Peter Krajniak (vn), Jozef Lupták (vc), Nora Skuta (pf)
    4. Vladimír Godár: Neha
      Ivana Pristašová (vn), Peter Biely (vn), Peter Šesták (vl), Jozef Lupták (vc)
    5. Vladimír Godár: Déploration sur la mort de Witold Lutosławski
      Peter Biely (vn), Ivana Pristašová (vn), Peter Šesták (vl), Jozef Lupták (vc), Nora Skuta (pf)
    6. Vladimír Godár: Emmeleia
      Peter Biely (vn), Ivana Pristašová (vn), Peter Šesták (vl), Jozef Lupták (vc)

Ocenenia

  • Medzinárodná súťaž Bohuslava Martinů v Semmeringu (AT)
    1997 - 1. cena (komorná hudba)
  • Medzinárodná husľová súťaž Jaroslava Kociana v Ústí nad Orlicí (CZ)
    1984 - 3. miesto

Premiéry

  • Prvé uvedenie na Slovensku
  • Marián Lejava: Con Brio (Klavírne trio č. 1)
    16. 9.
    2010
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Dom umenia Fatra, Žilina, SK
    INTERPRETI: FACES Piano Trio, Ivana Pristašová (vn), Boris Bohó (vc), Ladislav Fančovič (pf)
  • Jozef Kolkovič: Sedem tvárí sveta
    pre sláčikové trio
    21. 11.
    2009
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Bratislavské hudobné slávnosti, Zrkadlová sieň Primaciálneho paláca, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Trio EIS, Ivana Pristašová (vn), Petra Ackermann (vl), Roland Schuele (vc)
  • Peter Zagar: Adonisov zrod
    18. 7.
    2005
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Piešťanský festival, Kongresová hala, Piešťany, SK
    INTERPRETI: Komorní sólisti Bratislava, Ivana Pristašová (umv.)
  • Marián Lejava: Opera Aperta Quintet
    9. 11.
    2003
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Melos-Étos, Zrkadlová sieň Primaciálneho paláca, Bratislava, SK
    INTERPRETI: OPERA APERTA ensemble, Ivana Pristašová (vn), Peter Šesták (vl), Ján Slávik (vc), Ronald Šebesta (cl), Nora Skuta (pf)
  • Vladimír Godár: Emmeleia
    pre husle a sláčikový orchester
    12. 11.
    1999
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Melos-Étos, Moyzesova sieň, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Ivana Pristašová (vn), Štátny komorný orchester Žilina, Leoš Svárovský (dir.)
  • Daniel Matej: Wenn wir in höchsten Nöten seyn (Auch „Three-in-One“ No. 2)
    Chorálová predohra pre klavír, klarinet, husle, violu a violončelo
    11. 11.
    1999
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Melos-Étos, Moyzesova sieň, Bratislava, SK
    INTERPRETI: OPERA APERTA ensemble, Ivana Pristašová (vn), Peter Šesták (vl), Jozef Lupták (vc)
    Premiéra verzie pre husle, violu a violončelo.
  • Martin Burlas: Zbytočný záchvev
    11. 11.
    1999
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Melos-Étos, Moyzesova sieň, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Vladimír Zboroň (spk), OPERA APERTA ensemble, Ivana Pristašová (vn), Peter Šesták (vl), Ronald Šebesta (cl), Jozef Lupták (vc), Nora Skuta (pf)
  • Peter Groll: Klavírne kvinteto
    30. 10.
    1999
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Večery novej hudby, Moyzesova sieň, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Ivana Pristašová (vn), Peter Šesták (vl), Jozef Lupták (vc)
  • Juraj Beneš: Chanson triste
    pre husle, klarinet, violončelo a klavír
    10. 11.
    1997
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Melos-Étos, Moyzesova sieň, Bratislava, SK
    INTERPRETI: OPERA APERTA ensemble, Ivana Pristašová (vn), Ronald Šebesta (cl), Jozef Lupták (vc), Nora Skuta (pf)
  • Prvé uvedenie v zahraničí
  • Vladimír Godár: Variazioni facili
    17. 11.
    2001
    Prvé uvedenie v zahraničí
    Maraton soudobé hudby, Praha, CZ
    INTERPRETI: OPERA APERTA ensemble, Ivana Pristašová (vn), Jozef Lupták (vc), Nora Skuta (pf)
  • Boško Milaković: One
    pre klavírne kvinteto / elektrickú gitaru a sláčikové kvarteto (2004)
    8. 2001 Prvé uvedenie v zahraničí
    Reichenau, AT
    INTERPRETI: Ivana Pristašová (vn), Caroline Duffner (vn), Petra Ackermann (vl), Melissa Coleman (vc), Christian Heitler (pf)

Fotogaléria

  • Foto: Melos-Étos 2013 2013-11-12 Melos-Étos 2013
    œnm . österreichisches ensemble für neue musik

    Autor: Peter Brenkus
  • Foto: Melos-Étos 2013 2013-11-12 Melos-Étos 2013
    œnm . österreichisches ensemble für neue musik

    Autor: Peter Brenkus
  • Foto: Opera Aperta 2000 Opera Aperta

    Zdroj: Archív Hudobného centra
    Autor: Pavel Kastl
  • Foto: Opera Aperta 2000 Opera Aperta
    Koncert v Mirbachu

    Zdroj: Archív Hudobného centra
  • Foto: Opera Aperta 2000 Opera Aperta
    Koncert v Mirbachu

    Zdroj: Archív Hudobného centra
  • Foto: Opera Aperta 2000 Opera Aperta
    ... počas festivalu Konvergencie s českou huslistkou Gabrielou Demeterovou (v strede)

    Zdroj: Archív Hudobného centra


« späť na zoznam Aktualizované: 14. 06. 2017