Profil osobnosti

Foto: Ivan Danko Autor: archív HC

Ivan Danko

7. 4. 1979 Banská Bystrica

vážna hudba
hoboj

Pôsobenie v: Hugo Kauder Trio

Bio

Bio

1993 – 1998
Konzervatórium v Bratislave (Koloman Oberländer)
1998 – 1999
VŠMU (Jozef Ďurdina)
1999 – 2003
Hochschule für Musik und Theater, Mníchov (Günther Passin)
2003 – 2005
Meisterklasse Hochschule für Musik und Theater, Mníchov (Günther Passin)
-
v súčasnosti prvý hobojista vo Wüttembergisches Staatsoper Stuttgart

Meno Ivana Danka sa spája s účinkovaním aj v ďalších hudobných telesách (Münchener Kammerorchester, Würtembergisches Kammerorchester, Deutsches Symphonie Orchester Berlin, Bamberger Sinfoniker, Solistes Européens Luxembourg, Cappella Istropolitana, Davidoff Orchester), s ktorými sa predstavil na koncertoch a festivaloch v zahraničí.

V roku 2005 účinkoval na novovzniknutom hudobnom festivale Hudobné záhrady Bratislava (teraz festival Musica viva!). Ako člen orchestra i ako sólista spolupracuje na live nahrávkach koncertov pre rozhlas (Bayerische Rundfunk-BR, SWR, HR).

Bibliografia

  • Schindler, Agata: Hugo Kauder Trio [recenzia CD]
    2016 Hudobný život roč. 48, 2016, č. 7-8, s. 56
  • Kušnierik, Juraj: Hobojista
    2010 Týždeň 2010, č. 7, s. 58 – 59
  • Kolář, Robert: Nové trio chce oživovať zabudnutú hudbu
    2009 Hudobný život 2009, č. 6, s. 2
  • Puškášová, Melánia: Hudobné záhrady Bratislavy
    2005 Hudobný život 2005, č. 9-10, s. 28
  • Medelský, Borivoj: Európske hudobné dni Bruna Waltera
    2005 Hudobný život 2005, č. 11-12, s. 26
  • Boceková, Jana: Sezóna ŠFK v plnom prúde
    2005 Hudobný život 2005, č. 1, s. 20
  • LD[Lýdia Dohnalová]: Miniprofil HŽ. Ivan Danko
    2004 Hudobný život 2004, č. 4, s. 9 – 10
  • Umelecká kritika a publicistika
  • Alexander, Juraj: Ivan Danko a Ladislav Fančovič pred súťažou v USA
    2009 Hudobný život roč. XLI, 2009, č. 9, s. 3.

Diskografia

  • Foto: Hugo Kauder Trio HUGO KAUDER TRIO
    2015 CD – Viva Musica! records
    1. Philipp Scharwenka: Trio for Piano, Oboe (orig. Violin) and Viola op. 121
      Hugo Kauder Trio, Ivan Danko (ob), Róbert Lakatos (vl), Ladislav Fančovič (pf)
    2. Robert Schumann: Duets for Oboe and Viola (orig. Violin and Cello) with Piano accompaniment
      Hugo Kauder Trio, Ivan Danko (ob), Róbert Lakatos (vl), Ladislav Fančovič (pf)
    3. Péter Nógrádi: Sonata da camera
      Hugo Kauder Trio, Ivan Danko (ob), Róbert Lakatos (vl), Ladislav Fančovič (pf)
    4. Ignaz Lachner: Grand Trio for Oboe (orig. Violin), Viola and Piano op. 102
      Hugo Kauder Trio, Ivan Danko (ob), Róbert Lakatos (vl), Ladislav Fančovič (pf)
    5. Jevgenij Iršai: Surmounting
      Hugo Kauder Trio, Ivan Danko (ob), Róbert Lakatos (vl), Ladislav Fančovič (pf)
    6. Paul Juon: Trio-Miniaturen (op. 18, op. 24)
      Hugo Kauder Trio, Ivan Danko (ob), Róbert Lakatos (vl), Ladislav Fančovič (pf)
  • Foto: Hugo Kauder Trio HUGO KAUDER TRIO
    2010 CD – Pavlík Records
    1. Hugo Kauder: Trio pre hoboj, violu a klavír
      Hugo Kauder Trio, Ivan Danko (ob), Róbert Lakatos (vl), Ladislav Fančovič (pf)
    2. August Klughardt: Schilflieder, 5 fantazijných skladieb pre klavír, hoboj a violu
      Hugo Kauder Trio, Ivan Danko (ob), Róbert Lakatos (vl), Ladislav Fančovič (pf)
    3. Robert Kahn: Serenáda
      Hugo Kauder Trio, Ivan Danko (ob), Róbert Lakatos (vl), Ladislav Fančovič (pf)
  • Foto: Under My Spell UNDER MY SPELL
    2009 CD – Pavian Records PM0042-2
    1. Oskar Rózsa: Under My Spell
      Adriana Kučerová (s), Ivan Danko (ci), Chorus Alea, Branislav Kostka (zbm.), Filharmonie Bohuslava Martinů, Oskar Rózsa (dir.)
  • Foto: Ivan Danko : Ladislav Fanzowitz IVAN DANKO : LADISLAV FANZOWITZ
    2008 CD – Slovak Radio Records RB 0328-2131
    1. Johann Wenzel Kalliwoda: Morceau de Salon Op. 228
      Ivan Danko (ob), Ladislav Fančovič (pf)
    2. Robert Schumann: Drei Romanzen op. 94
      Ivan Danko (ob), Ladislav Fančovič (pf)
    3. Francis Poulenc: Sonate für Oboe und Klavier
      Ivan Danko (ob), Ladislav Fančovič (pf)
    4. Antal Doráti: Duo Concertante
      Ivan Danko (ob), Ladislav Fančovič (pf)

Ocenenia

  • Hugo Kauder Competition, New Haven (US)
    2009 - 1. miesto
  • Súťaž študentov konzervatórií Slovenskej republiky
    1996, 1998 - dvakrát 1. miesto
  • Detský hudobný festival Jána Cikkera, Banská Bystrica
    1993 - absolútny víťaz a laureát

Premiéry

  • Prvé uvedenie na Slovensku
  • Ladislav Kupkovič: Trio C dur
    pre hoboj, violu a klavír
    17. 4.
    2012
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Malá sála Slovenskej filharmónie, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Hugo Kauder Trio, Ivan Danko (ob), Róbert Lakatos (vl), Ladislav Fančovič (pf)
  • Iris Szeghy: Afforismi II
    pre flautu, hoboj a basklarinet
    19. 11.
    1998
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Nová slovenská hudba, Slovenský rozhlas, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Tomáš Janošík (fl), Ivan Danko (ci), Matej Drlička (clb)
  • Prvé uvedenie v zahraničí
  • Ladislav Kupkovič: Trio C dur
    pre hoboj, violu a klavír
    26. 5.
    2012
    Prvé uvedenie v zahraničí
    Musikfestwochen Donau-Oberschwaben, Zlatá sála zámku, Bad Buchau, DE
    INTERPRETI: Hugo Kauder Trio, Ivan Danko (ob), Róbert Lakatos (vl), Ladislav Fančovič (pf)


« späť na zoznam Aktualizované: 22. 08. 2016