Profil osobnosti

Foto: Jaroslav Pehal Autor: Lena Csandal

Jaroslav Pehal

5. 8. 1974 Bratislava

www.spev.sk

vážna hudba
bas

Bio

Bio

1990 – 1997
Konzervatórium v Bratislave (spev – Alžbeta Bukoweczká) titul Najlepší absolvent
1997 – 2002
VŠMU (operný a koncertný spev – Peter Mikuláš)
2002 - 2003
Konzervatórium mesta Viedeň (Manfred Equiluz)
1994 – 1997
sólista Bratislavského chlapčenského zboru
2000 – 2005
sólista detskej opery Picollino vo Viedni
od 2011
člen Viedenskej štátnej opery (zbor a menšie sólové postavy)

Jaroslav Pehal intenzívne spolupracoval so súborom starej hudby Musica Aeterna. V rámci združenia mladých umelcov Harmonia Seraphica sa venuje interpretácii diel sakrálnej hudobnej literatúry. Od roku 2005 spolupracuje s klaviristom Dušanom Stankovským (nemecká, francúzska a ruská piesňová tvorba, židovské piesne). V spolupráci s Hudobným centrom sa prezentoval piesňovými koncertami a recitálmi (Matiné v Mirbachovom paláci, Storočnica Eugena Suchoňa). V roku 2013 spolu s klaviristom D. Simandlom uviedol recitál piesní G. Verdiho pri príležitosti 200. výročia narodenia skladateľa (koncerty v Hlohovci, Bratislave, Viedni a i.).

Operné účinkovania: v mníchovskom Residenztheater v opere Henryho Purcella The Fairy Queen; v rámci festivalu Isny Oper 2003 (Nemecko) – ako kráľ René v Čajkovského opere Jolanta, Simone v Pucciniho jednoaktovke Gianni Schicchi; postava Pistolu vo Verdiho opere Falstaff (2004).

Sólové postavy na scéne Viedenskej štátnej opery: L. Janáček: Z mrtvého domu (Vězeň Kovář), R. Strauss: Rosenkavalier (Ein Hausknecht), G. Rossini: Barbier zo Sevilly (Ambrogio), G.Puccini: Bohéma (Seržant), G.Donizetti: Dcéra pluku (Korporál).

Jaroslav Pehal je aj organizátorom a režisérom predstavení detskej opery. Hudobné centrum uvádza pod jeho režijným vedením aktuálne výchovné koncety: W.A.Mozart: Malá čarovná flauta a Opera nás zabáva: G.Donizetti – Nápoj lásky pre deti, v ktorých účinkujú mladí adepti operného umenia.

Od roku 2013 účinkuje v mužskom speváckom oktete Danubius Octet Singers.

Bibliografia

  • Umelecká kritika a publicistika
  • Červenka, Jozef: Il Cuore Barocco a Caldara
    2019 In: www.operaslovakia.sk/il-cuore-barocco-a-caldara/
    Opera Slovakia 2019
  • Štefunko, Adam: Maddalena ai piedi di Cristo
    2019 Hudobný život roč. 51, 2019, č. 5, s. 36
  • Tichý, Stanislav: Katedrálny organový festival Bratislava
    2018 Hudobný život roč. 50, 2018, č. 10, s. 13
  • Ursínyová, Terézia: Danubius Octet Singers na CD A Cappella Pur [recenzia CD]
    2015 In: www.operaslovakia.sk/danubius-octet-singers-na-cd-a-cappella-pur/
    Opera Slovakia 2015
  • Mojžišová, Michaela: O cestičkách do klubu priateľov opery
    2015 Hudobný život roč. 47, 2015, č. 6, s. 36
  • Šimonová, Kamila: A Cappella Pur. Danubius Octet Singers [recenzia CD]
    2015 Hudobný život roč. 47, 2015, č. 4, s. 38
  • Šišková, Ingeborg: Nedeľné matiné v Mirbachovom paláci
    2011 Hudobný život roč. 43, 2011, č. 3, s. 4
  • Kačic, Ladislav: Anton Zimmermann: Missa pastoralis D dur [recenzia CD]
    2008 Hudobný život roč. 40, 2008, č. 1-2, s. 59
  • (LEN): Hlohovské Empírové divadlo rozozvučia ľudové piesne
    2014 Trnavské noviny roč. 24, 2014, č. 43, s. 11

Diskografia

  • Foto: A Cappella Pur : Danubius Octet Singers A CAPPELLA PUR : DANUBIUS OCTET SINGERS
    2014 CD – Harmonia Seraphica
    1. Eugen Suchoň: Aká si mi krásna ESD 51a
      Danubius Octet Singers, Daniel Simandl (dir.)
    2. Eugen Suchoň: O horách op. 8 ESD 67
      Danubius Octet Singers, Daniel Simandl (dir.)
    3. Leoš Janáček: Ave Maria
      Danubius Octet Singers, Daniel Simandl (dir.)
    4. Leoš Janáček: Čtveřice mužských sborů
      Danubius Octet Singers, Daniel Simandl (dir.)
    5. Eugen Suchoň: Tri slovenské ľudové piesne ESD 74
      Danubius Octet Singers, Daniel Simandl (dir.)
    6. Leoš Janáček: Kantor Halfar
      Danubius Octet Singers, Daniel Simandl (dir.)
    7. Nikolai Kedrov: Otče náš
      Danubius Octet Singers, Daniel Simandl (dir.)
    8. Pavel Česnokov: Daispravitsja molitva moja
      Jaroslav Pehal (b), Danubius Octet Singers, Daniel Simandl (dir.)
    9. Pavel Česnokov: Sovet prevečnyj
      Jaroslav Pehal (b), Danubius Octet Singers, Daniel Simandl (dir.)
  • Foto: Duchovná tvorba Mikuláša Schneidera-Trnavského III DUCHOVNÁ TVORBA MIKULÁŠA SCHNEIDERA-TRNAVSKÉHO III
    2007 CD – Musica Tyrnaviensis R68 0005-2-231
    1. Mikuláš Schneider-Trnavský: Missa Rosa mystica
      Jana Pastorková (s), Helena Oborníková (a), Andrej Rapant (t), Jaroslav Pehal (b), Zuzana Zahradníková (org), Miešaný spevácky zbor Tirnavia, Trnavský komorný orchester, Branislav Kostka (dir.)
    2. Mikuláš Schneider-Trnavský: Missa in honorem Sancti Nicolai
      Aneta Hollá (s), Petra Záhumenská (a), Róbert Remeselník (t), Marián Bulla (b), Miešaný spevácky zbor Tirnavia, Cantica nova, Philharmonie Marchfeld, Trnavský komorný orchester, Bettina Schmitt (dir.)
  • Foto: Anton Zimmermann : Missa pastoralis : Graduale : Offertorium ANTON ZIMMERMANN : MISSA PASTORALIS : GRADUALE : OFFERTORIUM
    2006 CD – Hudobné centrum HC 10014
    1. Anton Zimmermann: Missa pastoralis D dur
      Musica aeterna, Peter Zajíček (vn), Martina Karnoková (vn), Vladimíra Grénerová (vn), Ivana Rohárová (vn), Gabriel Szathmáry (vn), Ľuboslav Nedorost (vn), Jana Gubková Černá (vn), Peter Vrbinčík (vl), Karin Kováčová (vl), Hana Fleková (vc), Andrej Gál (vc), Ján Krigovský (violone), Ján Prievozník (violone), Peter Guľas (org), Jana Semerádová (fl), Martina Mestická (fl), (tp), Kamila Zajíčková (s), Piotr Olech (a), Jaroslav Pehal (b), Zuzana Szabó (s), Karin Sandtnerová (a), Igor Valentovič (b), Marian Olszewski (t), Jaroslav Rouček (klarína), Karel Mňuk (klarína)
    2. Anton Zimmermann: Graduale C dur
      Peter Zajíček (vn), Martina Karnoková (vn), Vladimíra Grénerová (vn), Ivana Rohárová (vn), Gabriel Szathmáry (vn), Ľuboslav Nedorost (vn), Jana Gubková Černá (vn), Peter Vrbinčík (vl), Karin Kováčová (vl), Hana Fleková (vc), Andrej Gál (vc), Peter Guľas (org), Jana Semerádová (fl), Martina Mestická (fl), Viktor Šuchter (tp), Kamila Zajíčková (s), Piotr Olech (a), Jaroslav Pehal (b), Musica aeterna, Marian Olszewski (t)
    3. Anton Zimmermann: Offertorium D dur
      Peter Zajíček (vn), Martina Karnoková (vn), Vladimíra Grénerová (vn), Ivana Rohárová (vn), Gabriel Szathmáry (vn), Ľuboslav Nedorost (vn), Jana Gubková Černá (vn), Peter Vrbinčík (vl), Karin Kováčová (vl), Hana Fleková (vc), Andrej Gál (vc), Peter Guľas (org), Jana Semerádová (fl), Martina Mestická (fl), (tp), Kamila Zajíčková (s), Jaroslav Pehal (b), Piotr Olech (a), Marian Olszewski (t)
  • Foto: Stabat Mater STABAT MATER
    2006 CD – Musica Tyrnaviensis R68 003-2-231
    1. František Ignác Tůma: Stabat Mater
      Peter Zajíček (vn), Gabriel Szathmáry (vn), Lucia Krommer (vlg), Peter Guľas (org), Igor Herzog (te), Kamila Zajíčková (s), Petra Noskaiová (a), Marian Olszewski (t), Jaroslav Pehal (b), Helga Varga Bachová (s), Karin Sandtnerová (a), Andrej Rapant (t), Igor Valentovič (b), Musica aeterna, Vox aeterna
    2. Franz Josef Leonti Meyer von Schauensee: XXXII Antiphonae Marianae, opus V
      Peter Zajíček (vn), Gabriel Szathmáry (vn), Peter Šesták (vl), Lucia Krommer (vlg), Peter Guľas (org), Igor Herzog (te), Kamila Zajíčková (s), Musica aeterna
    3. Damasus Brosmann à Sancto Hieronymo: Vesperae pro Festo Annuntionis B.V.M.
      Peter Zajíček (vn), Ľubica Habart (vn), Martina Karnoková (vn), Gabriel Szathmáry (vn), Vladimíra Grénerová (vn), Jana Gubková Černá (vn), Lucia Krommer (vlg), Peter Guľas (org), Igor Herzog (te), Kamila Zajíčková (s), Petra Noskaiová (a), Marian Olszewski (t), Jaroslav Pehal (b), Helga Varga Bachová (s), Karin Sandtnerová (a), Andrej Rapant (t), Igor Valentovič (b), Ján Maretta (b), Musica aeterna, Vox aeterna

Ocenenia

  • Súťaž študentov konzervatórií Slovenskej republiky
    1997 - 1. miesto
  • Medzinárodná spevácka súťaž Mikuláša Schneidera-Trnavského, Trnava (SK)
    1996 - 3. cena v 1. kategórii
  • Medzinárodná spevácka súťaž Imricha Godina Iuventus Canti, Vráble (SK)
    1994 - 1. miesto

Fotogaléria

  • Foto: Jaroslav Pehal Jaroslav Pehal
    Z vystúpenia v Žiline (J. Pehal a D. Simandl)

  • Foto: Jaroslav Pehal Jaroslav Pehal
    Z koncertu v Nitre (D. Simandl a J. Pehal)

  • Foto: Jaroslav Pehal Jaroslav Pehal
    Koncert v Devíne

  • Foto: Jaroslav Pehal Jaroslav Pehal
    Z predstavenia v Žiline (Nápoj lásky)



« späť na zoznam Aktualizované: 13. 05. 2019