• 1990 – 1997

    Konzervatórium v Bratislave (spev – Alžbeta Bukoweczká), získanie titulu Najlepší absolvent

  • 1997 – 2002

    VŠMU (operný a koncertný spev – Peter Mikuláš)

  • 2002 –

    2003 Konzervatórium mesta Viedeň (Manfred Equiluz)

  • 1994 – 1997

    sólista Bratislavského chlapčenského zboru

  • 2000 – 2005

    sólista detskej opery Picollino vo Viedni

  • od 2011

    člen Viedenskej štátnej opery

Profesionálnym operným debutom Jaroslava Pehala bolo účinkovanie v mníchovskom Residenztheater v opere Henryho Purcella „The Fairy Queen“ v r. 2002. V rámci festivalu Isny Oper 2003 (Nemecko) účinkoval ako kráľ René v Čajkovského opere Jolanta a Simone v Pucciniho jednoaktovke Gianni Schicchi a predstavil sa tu aj ako Pistola vo Verdiho komickej opere Falstaff (2004).

V rokoch 2005 – 2010 Jaroslav Pehal intenzívne sólisticky spolupracoval s renomovaným súborom starej hudby Musica Aeterna pod vedením Petra Zajíčka. Jeho inklinácia k barokovej hudbe sa prejavila aj spoluprácou s orchestrom Cappella Istropolitana (Bach: Matúšove pašie, part Ježiša – dir. Ján Valach, 2007) alebo Solamente Naturali (Bach: Magnificat, Charpentier: Te Deum – koncert a živá CD nahrávka, 2007), či v spolupráci so súborom starej hudby Il Cuore Barocco (A. Caldara: Maddalena ai piedi di Christo – Farizeo, SF 2019, W. A. Mozart: Bastien a Bastienka – Colas, dir. Daniel Simandl, G. B. Pergolesi – Slúžka paňou, Uberto – dir. D. Simandl a i.)

Od sezóny  2011/12 je Jaroslav Pehal členom Viedenskej štátnej opery, kde okrem účinkovania v zbore pravidelne stvárňuje aj menšie sólové postavy, napr. Seržanta v Pucciniho Bohéme, Korporála v Donizettiho Dcére pluku, Flámskeho vyslanca vo Verdiho Donovi Carlosovi, Ambrogia v Barbierovi zo Sevilly, Hausknechta a Leopolda v Straussovom Gavalierovi s ružou, Ivana v Netopierovi a i.

Popri opernej činnosti sa Jaroslav Pehal venuje aj interpretácii piesní svetových i slovenských skladateľov, vystúpil napr. na Katedrálnom organovom festivale 2018 s kompletným cyklom Dvořákovych Biblických piesní v Dóme sv. Martina s organistom Máriom Sedlárom, v r. 2020 kreoval v spolupráci s Danielom Simandlom recitál Beethovenových piesní na Veľvyslanectve SR vo Viedni, účinkoval v rámci matiné v Mirbachovom paláci v Bratislave, či na videonahrávke v Dolnej Krupej.

Jaroslav Pehal je od r. 2013 aj členom a sólistom mužského speváckeho okteta Danubius Octet Singers pod vedením dirigenta Daniela Simandla. 

x