Profil osobnosti

Foto: Eva Hornyáková

Eva Hornyáková

1980 Levoča

www.evahornyakova.sk

vážna hudba
soprán

Bio

Bio

1995 - 2001
Konzervatórium Košice (spev - Ľudmila Šomorjaiová)
2001 - 2006
VŠMU (spev – Hana Štolfová–Bandová, Zlatica Livorová), súčasne spevácke kurzy Petra Dvorského a Zlatice Livorovej
2006
debutovala na scéne Opery SND

Spievala vo viacerých vokálno-inštrumentálnych dielach slovenského skladateľa Víťazoslava Kubičku. Hosťovala v divadlách v Španielsku, Nemecku a Rakúsku.

Operné postavy na scéne Opery SND: Juliette (Romeo a Júlia), Grófka (Figarova svadba), Echo (Ariadna na Naxe), Mimi (Bohéma), Micaela (Carmen), Pamína (Čarovná flauta), Prvá dáma (Čarovná flauta), Donna Elvira (Don Giovanni), Marguerite (Faust), Nedda  (Colombina) (Komedianti), Mařenka (Predaná nevesta) a ď.

Pravidelne účinkuje aj ako koncertná speváčka doma i v zahraničí.

 

Bibliografia

  • Ursínyová, Terézia: Piesňový podvečer v Slovenskom národnom divadle
    2017 In: www.operaslovakia.sk/piesnovy-podvecer-v-slovenskom-narodnom-divadle/
    Opera Slovakia 2017
  • Ursínyová, Terézia: Majster a Margaréta, Satan i Egmont na jednom pódiu
    2015 In: www.operaslovakia.sk/majster-a-margareta-satan-i-egmont-na-jednom-podiu/
    2015
  • Červenka, Jozef: Romeo a Júlia v Opere SND
    2015 In: www.operaslovakia.sk/romeo-julia-v-opere-snd/
    2015
  • Slavíková, Jitka: José Cura: Otello ve Státní opeře
    2015 Hudební rozhledy roč. 68, 2015, č. 3, s. 12
  • Veber, Petr: Festival Opera 2015
    2015 Hudobný život roč. 47, 2015, č. 4, s. 34 – 35
  • Bayer, Robert: Zahmlená delikatesa
    2015 Hudobný život roč. 47, 2015, č. 4, s. 30
  • Mojžišová, Michaela: Bohéma obnažená na kožu
    2014 Hudobný život roč. 46, 2014, č. 3, s. 25
  • oj: Opera Slovenského národného divadla začala sezónu na Cypre
    2012 Pravda 11.9. roč. 22, 2012, č. 210, s. 38
  • Unger, Pavel: Viva Musica! festival : Talent na ceste k opere
    2011 Hudobný život 2011, č. 9, s. 11 – 12
  • Urbančíková, Lýdia: Operné gala
    2011 Hudobný život 2011, č. 7-8, s. 18
  • Alexander, Juraj: Bratislavská komorná gitara 2011
    2011 Hudobný život 2011, č. 6, s. 8
  • Zajacová, Zuzana: Opera je ako puzzle
    2011 Sme [príloha sme Ženy] 7.1. 2011, č. 4, s. 6 – 9
  • Šišková, Ingeborg: Nedeľné matiné v Mirbachovom paláci
    2010 Hudobný život 2010, č. 7 - 8, s. 3
  • Doktorovová, Helena: „Hudba je pre mňa nekonečným svetom fantázie...“
    2010 in.ba - Informačný magazín Bratislavy 2010, č. 3
  • Kubandová, Janka: miniprofil : Eva Hornyáková
    2010 Hudobný život 2010, č. 1-2, s. 16
  • Malovec, Pavol: Mystické oratórium pod autorskou taktovkou Jána Valacha
    2008 Hudobný život roč. 40, 2008, č. 3-4, s. 10
  • Blaho, Vladimír: Všetci sme rovnakí?
    2016 Hudobný život roč. 48, 2016, č. 1 - 2, s. 41
    (recenzia premiéry opery Cosi fan tutte)

Diskografia

  • Foto: Slovenský spevoherný svet SLOVENSKÝ SPEVOHERNÝ SVET
    2011 CD – Slovak Radio Records RB 0341-2631
    1. Mikuláš Schneider-Trnavský: Bellarosa – Predohra
      Symfonický orchester Slovenského rozhlasu, Zdeněk Macháček (dir.)
    2. Karol Fischer: Lia a dvaja otcovia – Iba raz
      Pavol Remenár (br), Symfonický orchester Slovenského rozhlasu, Zdeněk Macháček (dir.)
    3. Ján Móry: Slečna vdova – Kým vesna bude vládu mať
      Otokar Klein (t), Adriana Kohútková (s), Symfonický orchester Slovenského rozhlasu, Zdeněk Macháček (dir.)
    4. Gejza Dusík: Karneval na Rio Grande (Potulný spevák) – Zvony domova
      Tomáš Juhás (t), Filip Tůma (br), Spevácky zbor Lúčnica, Elena Matušová (zbm.), Symfonický orchester Slovenského rozhlasu, Zdeněk Macháček (dir.)
    5. Gejza Dusík: Modrá ruža – Spomínam
      Ľudovít Ludha (t), Symfonický orchester Slovenského rozhlasu, Zdeněk Macháček (dir.)
    6. Karol Elbert: Do videnia, láska... – Tichý valčík
      Pavol Remenár (br), Helena Becse Szabó (s), Symfonický orchester Slovenského rozhlasu, Zdeněk Macháček (dir.)
    7. Karol Elbert: Z prístavu do prístavu – Ty nevieš, čo je pravá láska
      Adriana Kohútková (s), Symfonický orchester Slovenského rozhlasu, Zdeněk Macháček (dir.)
    8. Tibor Andrašovan: Pánska volenka (Štvorylka) – Pieseň o víne
      Tomáš Juhás (t), Spevácky zbor Lúčnica, Elena Matušová (zbm.), Symfonický orchester Slovenského rozhlasu, Zdeněk Macháček (dir.)
    9. Tibor Andrašovan: Kráľ bláznov – Pieseň o Paríži
      Monika Fabianová (ms), Symfonický orchester Slovenského rozhlasu, Zdeněk Macháček (dir.)
    10. Teodor Šebo-Martinský: Ohnivák – Ako tulák
      Dušan Jarjabek (br), Symfonický orchester Slovenského rozhlasu, Zdeněk Macháček (dir.)
    11. Teodor Šebo-Martinský: Revízor – Biele noci
      Filip Tůma (br), Symfonický orchester Slovenského rozhlasu, Zdeněk Macháček (dir.)
    12. Milan Novák: Plná poľná lásky – Drahá ku mne sa túľ
      Otokar Klein (t), Eva Hornyáková (s), Symfonický orchester Slovenského rozhlasu, Zdeněk Macháček (dir.)
    13. Milan Novák: Nie je všedný deň – Pieseň o Bratislave
      Dušan Jarjabek (br), Symfonický orchester Slovenského rozhlasu, Zdeněk Macháček (dir.)
    14. Milan Novák: Opera Mafiozo – Labutia pieseň
      Otokar Klein (t), Symfonický orchester Slovenského rozhlasu, Zdeněk Macháček (dir.)
    15. Zdenko Mikula: Tatranské noci – Pieseň verklikára
      Dušan Jarjabek (br), Symfonický orchester Slovenského rozhlasu, Zdeněk Macháček (dir.)
    16. Igor Bázlik: Husári – Keď v žilách vášeň kypí
      Tomáš Juhás (t), Helena Becse Szabó (s), Symfonický orchester Slovenského rozhlasu, Zdeněk Macháček (dir.)
    17. Igor Bázlik: Veselica – Pieseň cigánky
      Sisa Sklovská (ms), Symfonický orchester Slovenského rozhlasu, Zdeněk Macháček (dir.)
    18. Gejza Dusík: To by bola láska – Taký som prekvapený
      Filip Tůma (br), Spevácky zbor Lúčnica, Elena Matušová (zbm.), Symfonický orchester Slovenského rozhlasu, Zdeněk Macháček (dir.)

Ocenenia

  • Cena opernej kritiky Hudobného života
    2010 - víťazka kategórie "Najlepší ženský spevácky výkon" (v divadelnej sezóne 2009/2010) za stvárnenie postavy Margaréty v inscenácii Gounodovho Fausta
  • Medzinárodná súťaž Márie Callasovej v Aténach (GR)
    2009 - účasť vo finále
  • Competizione dell'Opera v Drážďanoch (DE)
    2006 - účasť v semifinále
  • Medzinárodná spevácka súťaž Imricha Godina Iuventus Canti, Vráble (SK)
    2004 - 1. miesto
  • Medzinárodná spevácka súťaž Mikuláša Schneidera-Trnavského, Trnava (SK)
    2002
  • Medzinárodná spevácka súťaž v Bayreuthe (DE)
    - účasť vo finále
  • Medzinárodná spevácka súťaž Hans Gabor Belvedere, Viedeň (AT)
    - účasť vo finále

Premiéry

  • Prvé uvedenie na Slovensku
  • Peter Martinček van Grob: Missa Danubia
    pre soprán, tenor, miešaný zbor a veľký orchester
    20. 12.
    2011
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Historická budova SND, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Slovenská filharmónia, Eva Hornyáková (s), Otokar Klein (t), Rastislav Štúr (dir.)
  • Ján Valach: Klepáč/Zvon
    Mystické oratórium pre sóla, spevácky zbor, detský zbor a orchester
    7. 3.
    2008
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Slávnostný koncert pri príležitosti Dňa výskumu rakoviny, Veľké koncertné štúdio Slovenského rozhlasu, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Eva Hornyáková (s), Katarína Kubovičová Sroková (a), Martin Mikuš (br), Spevácky zbor Lúčnica, Elena Matušová (zbm.), Bratislavskí madrigalisti, Marián Vojtko (umv.), Bratislavský oratoriálny orchester, Ján Valach (dir.)
  • Víťazoslav Kubička: Šavlovo obrátenie
    Kantáta pre soprán, barytón, klarinet a orchester
    6. 12.
    2007
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Dom umenia, Košice, SK
    INTERPRETI: Štátna filharmónia Košice, Eva Hornyáková (s), Martin Babjak (br), Július Klein (cl), Jerzy Swoboda (dir.)
  • Víťazoslav Kubička: Kristov dotyk op. 180
    27. 5.
    2007
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Nový evanjelický kostol, Legionárska ul., Bratislava, SK
    INTERPRETI: Peter Cingeľ (br), Eva Hornyáková (s), Nao Higano (s), Eva Šušková (ms), Matúš Trávniček (b), Petra Záhumenská (s), Anima Cantanda, Bratislavskí komorní sólisti, Martin Mikuš (br), Adrian Kokoš (dir.)
  • Víťazoslav Kubička: Requiem op. 174
    pre sóla, miešaný zbor a orchester
    10. 11.
    2005
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Dom umenia, Košice, SK
    INTERPRETI: Eva Hornyáková (s), Martin Mikuš (br), Martin Gurbaľ (b), Košický spevácky zbor učiteľov, Karol Petróczi (zbm.), Štátna filharmónia Košice, Peter Feranec (dir.)
  • Víťazoslav Kubička: Martin Luther op. 173
    22. 5.
    2005
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Veľký evanjelický kostol, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Ladislav Neshyba (bbr), Eva Hornyáková (s), Mária Koledová (ms), Martin Mikuš (br), Július Žatko (br), Miriam Garajová (s), Anima Cantanda, Milan Vonderka (vn), Eugen Prochác (vc), Rajmund Kákoni (ac), Anna Predmerská-Zúriková (org), Adrian Kokoš (dir.)
  • Víťazoslav Kubička: Znovuzrodenie op. 150
    22. 2.
    2004
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Kostol sv. Vincenta de Paul, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Mária Koledová (s), Eva Hornyáková (s), Kristína Smetanová (s), Martin Mikuš (br), Ladislav Neshyba (b), Anima Cantanda, Ján Kružliak (vn), Daniel Šimonovič (org), Adrian Kokoš (dir.)
  • Prvé uvedenie v zahraničí
  • Víťazoslav Kubička: Kristov dotyk op. 180
    21. 6.
    2007
    Prvé uvedenie v zahraničí
    Smetanova Litomyšl, Arciděkanský kostel Nanebevzetí Panny Marie, Chrudim, CZ
    INTERPRETI: Peter Cingeľ (br), Eva Hornyáková (s), Nao Higano (s), Lucia Duchoňová (ms), Matúš Trávniček (b), Petra Záhumenská (s), Martin Mikuš (br), Anima Cantanda, Bratislavskí komorní sólisti, Adrian Kokoš (dir.)


« späť na zoznam Aktualizované: 15. 02. 2018