Profil osobnosti

Foto: Jolana Fogašová Autor: Martin Fridner

Jolana Fogašová

1971 Brno

www.jolanafogasova.com

vážna hudba
soprán

Bio

Bio

1986 – 1990
Konzervatórium Bratislava
1990 – 1994
VŠMU v Bratislave (Viktória Stracenská)
-
interpretačné kurzy u C. Bergonziho v talianskej Siene
-
získanie štipendia Klubu priateľov Štátnej opery Viedeň
od 1992
stály hosť Opery SND v Bratislave a Národního divadla v Prahe
od 1992
úspešná medzinárodná kariéra na významných operných i koncertných pódiách ako mezzosoprán
2009
ukončenie doktorandského štúdia na VŠMU
december 2011
koncert po boku José Carerrasa
-
v  ostatných rokoch spolupráca s Prof. J. Loiblom v Mníchove

Jolana Fogašová začínala svoju kariéru ako mezzosoprán, ale jej hlasový rozsah, technika spevu a umelecký potenciál logicky nasmerovali v ďalších rokoch jej repertoár k sopránovému odboru. V súčasnosti sa zameriava na postavy typu "soprano spinto d´agilita": Tosca, Manon Lescaut, Eglantine (Euryanta), Lucrezia Contarini (Due Foscari), Abigaille (Nabucco), Jana z Arcu (Panna Orleánska), Elza (Lohengrin), Judith (Hrad kniežaťa Modrofúza), Santuzza (Sedliacka česť), Salome, Venuša (Tannhäuser), Marina Mnišek (Boris Godunov), Lucrezia Borgia (Lucrezia Borgia), Kostolníčka (Její pastorkyňa), Ježibaba a Cudzia kňažná (Rusalka), Lišiak (Príhody líšky Bystroušky) a Kristina (Věc Makropulos), ktorú spievala v produkcii milánskeho Teatro alla Scalla a Teatro Maggio Musicale vo Florencii pod taktovkou Zubina Mehtu.  

Na svojich operných a koncertných vystúpeniach spolupracovala s vynikajúcimi dirigentmi: Z. Mehta, F. Luisi, P. Boulez, L. Hager, J. Latham-Konig, J. Svetlanov, N. Bareza, Zhang Guoyong, M. Letonja, E. Villaume, O. Kazushi, E.de Waart, F. Haider, J. Mercier, J. Kovács, J. Bělohlávek, M. Venzago, S.A. Reck , J. Fiore, I. Fischer, O. Lenárd, S. Lano, A. Eschwé, R.Štúr, L. Langrée, G. Korsten, H. Wolf, B. Gregor, A. Ligeti a ďalší.

Hosťovala v Argentíne, Belgicku, Českej republike, Číne, Francúzsku, Holandsku, Chorvátsku, Japonsku, Litve, Lotyšsku, Maďarsku, Nemecku, Portugalsku, Rakúsku, Španielsku, Švajčiarsku, Taliansku, Turecku, atď.

Spolupracovala s radom významných orchestrov: Wiener Philharmoniker, Wiener Symphoniker, Münchner Philharmoniker, Orchestre Philharmonique de Radio France, Suisse Romande, Orchestra Sinfonica dell' Accademia Nazionale di Santa Cecilia, Orchestre Teatro Comunale di Bologna, Orchestra del Maggio Musicale Fiorentino, Orchestre Philharmonique de Strasbourg, MDR Sinfonieorchester, Slovenská filharmónia, Matáv Hungarian Symphony Orchestra, Orquestra Sinfónica Portuguesa, Mozarteum Orchester Salzburg, Orchestre National Bordeaux - Aquitaine, Hungarian Radio Symphony Orchestra, Hessische Rundfunk Orchester, Nord Nederlands Orchestra, Orchestre National ďIle de France, Dusseldorfer Symphoniker, Orchestra del Teatro Verdi Trieste, Istanbul State Symphony Orchestra, Orchestre de Picardie a inými.

V spolupráci so Slovenskou filharmóniou a dirigentom R. Štúrom natočila v roku 2000 CD nahrávku árií, ďalej CD Uspávanky (komorná úprava svetových uspávaniek, 2002) a s dirigentom G. Korstenom Weberovu operu Euryanthe (Taliansko, 2003).

Jolana Fogašová v opernej sezóne 2016/2017 stvárňuje najdramatickejšie sopránové party - okrem Straussovej Salome (v sicílskej Catanii) spieva Tosku (v Štátnej opere Banská Bystrica a v Bologni), Abigaille (v Prahe a v Banskej Bystrici), Lady Macbeth (v Prahe), aj Elsu vo Wagnerovej opere Lohengrin (v Aténach). V repertoári má aj titulnú postavu v Bizetovej Carmen.

Bibliografia

  • Mojžišová, Michaela: Rozpaky na prahu divadelnej storočnice
    2018 Hudobný život roč. 50, 2018, č. 10, s. 30
  • Umelecká kritika a publicistika
  • Blaho, Vladimír: Výborná Krútňava v Opere Slovenského národného divadla
    2019 In: www.operaslovakia.sk/vyborna-krutnava-v-opere-slovenskeho-narodneho-divadla/
    Opera Slovakia 2019
  • Blaho, Vladimír: Fallace speranza, čiže Márna Toscy nádej
    2018 In: www.operaslovakia.sk/fallace-speranza-cize-marna-toscy-nadej/
    Opera Slovakia 2018
  • Unger, Pavel: Spevácky strhujúca La Gioconda v Banskej Bystrici
    2018 In: www.operaslovakia.sk/spevacky-strhujuca-la-gioconda-v-banskej-bystrici/
    Opera Slovakia 2018
  • Glocková, Mária: La Gioconda ako mozaika udalostí a mimoriadnych speváckych výkonov
    2018 Hudobný život roč. 50, 2018, č. 5, s. 31
  • Vongrej, Ľudovít: Jolana Fogašová: Každé predstavenie je pre mňa katarziou a hľadaním dokonalosti [rozhovor]
    2017 In: www.operaslovakia.sk/jolana-fogasova-kazde-predstavenie-je-pre-mna-katarziou-a-hladanim-dokonalosti/
    Opera Slovakia 2017
  • Chaloupka, David: Jolana Fogašová zpívá Salome v Catanii
    2017 In: www.operaplus.cz/jolana-fogasova-zpiva-salome-v-catanii-a-rada-dalsich-aktualit-v-opernim-kukatku/?pa=1
    Opera Plus 2017
  • Unger, Pavel: Donizettiho Marie Stuartovna pod širým nebem v Banské Bystrici
    2016 In: www.operaplus.cz/donizettiho-marie-stuartovna-pod-sirym-nebem-v-banske-bystrici/
    Opera Plus 2016
  • Vongrey, Ľudovít: Jolana Fogašová ako Carmen vo Veľkej Národnej Opere v Pekingu
    2016 In: www.operaslovakia.sk/jolana-fogasova-ako-carmen-vo-velkej-narodnej-opere-v-pekingu/
    Opera Slovakia 2016
  • Škařupová, Dagmar: Dalibor Jenis a Jolana Fogašová uchvátili banskobystrickú Štátnu operu
    2015 In: www.kultura.pravda.sk/hudba/clanok/368639-dalibor-jenis-a-jolana-fogasova-uchvatili-divakov-v-banskobystrickej-statnej-opere
    2015
  • Mojžišová, Michaela: Úvod de luxe
    2015 Hudobný život roč. 47, 2015, č. 10, s. 30
  • Glocková, Mária: Lesk (aj bieda) Macbetha
    2015 Hudobný život roč. 47, 2015, č. 10, s. 29
  • Vongrey, Ľudovít: Jolana Fogašová: Príbeh Salome ponúka umelcom široký tvorivý priestor [rozhovor]
    2014 In: www.operaslovakia.sk/jolana-fogasova-pribeh-salome-ponuka-umelcom-siroky-tvorivy-priestor/
    Opera Slovakia 2014
  • Horkay, Tamás: Objavy, zážitky a sklamania Košickej hudobnej jari
    2013 Hudobný život roč. 45, 2013, č. 5, s. 7
  • Hofmannová, Karla: Manon Lescaut ve Slovenském národním divadle
    2012 Hudební rozhledy roč. 65, 2012, č. 9, s. 32
  • Blaho, Vladimír: Chladná či poetická? Pucciniho Manon Lescaut v Opere SND
    2012 Hudobný život roč. 44, 2012, č. 7 - 8, s. 26 – 27
  • goz: Fogašová nevynechá Albertinu – výstavu Od Moneta po Picassa
    2011 Pravda / Kultúra 2011, č. 190, s. 37
  • Dvořáková, Helena: To najvšednejšie je častokrát najvzácnejšie [rozhovor]
    2011 Pravda [magazín Pravdy] 2011, s. 4
  • Dvořáková, Helena: Fogašová: Po materskej sa mi spieva výborne [rozhovor]
    2010 Pravda (príloha Magazín Pravdy) 2010, č. 6, s. 10 – 12
  • Unger, Pavel: Ensemblissimo s málom "issima"
    2010 Hudobný život roč. 42, 2010, č. 6, s. 27
  • Červenka, Jozef: Vysoko nastavená latka Borisa Godunova
    2008 Hudobný život roč. 40, 2008, č. 5, s. 16 – 17
  • Vitovičová, Jarmila: Opera je veľká noblesa
    2008 Žurnál 2008, č. 8, s. 30 – 35
  • Horváthová-Čisáriková, Alena: Na Vianoce v La Scale aj s bábätkom : s opernou speváčkou Jolanou Fogašovou
    2008 Slovenka 2008, č. 50, s. 18 – 20
  • Dvořáková, Helena; Fogašová, Jolana: Opera otvára dušu [rozhovor]
    2007 In: www.koktail.pravda.sk/hviezdne-kauzy/clanok/61169-fogasova-opera-otvara-ludsku-dusu/
    Pravda [príloha Sobota] 2007, s. 1 a 8
  • Kiraľvargová, Dáša: Muž si k žene dovolí len toľko, koľko mu ona sama dovolí - : operná speváčka Jolana Fogašová za 15 rokov kariéry nemusela odrieknuť viac ako štyri predstavenia
    2007 Košický večer 2007, č. 24, s. 7
  • Tomáschová, Andrea: Za všetko krásne musí človek platiť : árie a duetá sa musela naučiť za rekordné dva dni
    2007 Košický denník Korzár 2007, č. 134, s. 4
  • Ursínyová, Terézia: Dusíkovský galavečer na Novej scéne
    2007 Hudobný život roč. 39, 2007, č. 7 - 8, s. 40 – 41
  • Kočišová, Renáta: Spravodajstvo, koncerty : Košická hudobná jar
    2007 Hudobný život roč. 39, 2007, č. 7 - 8, s. 12 – 13
  • Leška, Rudo: Praha : Začiatok opernej sezóny: česká hudba inak, aj so slovenskými interpretmi
    2007 Hudobný život roč. 39, 2007, č. 11, s. 28
  • Uličianska, Zuzana: Spievať v muzikáli? Nie, nie, ďakujem : mezosopranistka Jolana Fogašová, hlavná hviezda .. [rozhovor]
    2003 In: www.kultura.sme.sk/c/846923/spievat-v-muzikali-nie-nie-dakujem
    Sme 2003, č. 66, s. 17
  • Bachleda, Stanislav; Fogašová, Jolana: Čo s príťažlivým zjavom, keby nebolo hlasu
    2001 Hospodárske noviny [príloha Copernicus] 2001, č. 4, s. 19 – 20
  • Ťapajová, Elena: Môj život s hudbou
    2001 Slovenka 2001, č. 14, s. 28 – 29
  • Altán, Š.: Jana [t.j. Jolana] Fogašová v SF
    2000 Hudobný život roč. 32, 2000, č. 11, s. 30
  • Makovická, Ljuba: Absolventský gala-koncert v Primaciálnom paláci
    1994 Hudobný život roč. 26, 1994, č. 9, s. 4
  • Blaho, Vladimír: Kvalitné finále Operalie 2016
    2016 Hudobný život roč. 48, 2016, č. 9, s. 31
  • Glocková, Mária: Scénické impresie i výnimočné hudobné naštudovanie
    2016 Hudobný život roč. 48, 2016, č. 11, s. 31
  • Glocková, Mária: Veľkolepý dámsky operný gambit
    2015 Hudobný život roč. 47, 2015, č. 5, s. 30

Diskografia

  • Foto: Jolana Fogašová: Uspávanky/Lullaby JOLANA FOGAŠOVÁ: USPÁVANKY/LULLABY
    2002 CD – Art Agency Esko EO 0001 2 231
    1. Traditional: Dobrú noc, má milá / arr. Peter Zagar:
      Jolana Fogašová (ms), Alexander Oborník (vn), Marián Banda (vl), Eva Schranzová (vc), Ján Salay (pf), Rastislav Štúr (dir.)
    2. Gabriel Fauré: Les Berceaux / arr. Kristian Seidmann:
      Jolana Fogašová (ms), Peter Cvečka (cl), Gabriel Končer (cl), Norbert Ďurček (fg), Dušan Dočkal (vc), Ľudovíta Tkáčiková (ar), Rastislav Štúr (dir.)
    3. Johannes Brahms: Wiegenlied / arr. Kristian Seidmann:
      Jolana Fogašová (ms), Peter Cvečka (cl), Gabriel Končer (cl), Jozef Eliáš (clb), Michal Mikušiak (tr), Rastislav Štúr (dir.)
    4. Bedřich Smetana: Hajej můj andílku; Letela bělounká holubička; Hubička / arr. Peter Zagar:
      Jolana Fogašová (ms), Jana Gazdíková (fl), Jaroslav Harvan (fl), Cyril Šikula (fl), Štefan Filas (vn), Ľubomír Ďuriš (vl), Eva Schranzová (vc), Rastislav Štúr (dir.)
    5. Hugo Wolf: Wiegenlied (Im Sommer) / arr. Peter Zagar:
      Jolana Fogašová (ms), Štefan Filas (vn), Alexander Oborník (vn), Marián Banda (vl), Eva Schranzová (vc), Kristian Seidmann (cel, sp), Rastislav Štúr (dir.)
    6. Antonín Dvořák: Dobrú noc, má milá / arr. Kristian Seidmann:
      Jolana Fogašová (ms), Cyril Šikula (fl), Rastislav Suchan (tr), Štefan Filas (vn), Alexander Oborník (vn), Marián Banda (vl), Rastislav Štúr (dir.)
    7. Alexandr Tikhonovich Grechaninov: Kolybeľnaya / arr. Peter Zagar:
      Jolana Fogašová (ms), Gabriel Končer (cl), Peter Cvečka (cl), Ján Salay (pf), Rastislav Štúr (dir.)
    8. Jindřich Jindřich: Tichý večer / arr. Peter Zagar:
      Jolana Fogašová (ms), Jaroslav Harvan (fl), Dominika Janošíková-Haramiová (fla), Štefan Filas (vn), Ľubomír Ďuriš (vl), Ľudovíta Tkáčiková (ar), Rastislav Štúr (dir.)
    9. Max Reger: Mariä Wiegenlied / arr. Kristian Seidmann:
      Jolana Fogašová (ms), Cyril Šikula (fl), Vladislava Fabianová (ob), Gabriel Končer (cl), Jozef Eliáš (clb), Dušan Dočkal (vc), Rastislav Štúr (dir.)
    10. Vítězslav Novák: Jasná noc / arr. Kristian Seidmann:
      Jolana Fogašová (ms), Jana Gazdíková (fl), Cyril Šikula (fl), Ľudovíta Tkáčiková (ar), Rastislav Štúr (dir.)
    11. Jan Malát: Měsíčná noc / arr. Kristian Seidmann:
      Jolana Fogašová (ms), Zdenko Bojtoš (ci), Ľudovíta Tkáčiková (ar), Rastislav Štúr (dir.)
    12. Ján Levoslav Bella: Matka nad kolískou
      Jolana Fogašová (ms), Vladislava Fabianová (ob), Štefan Filas (vn), Alexander Oborník (vn), Marián Banda (vl), Eva Schranzová (vc), Rastislav Štúr (dir.)
    13. Pyotr Ilyich Tchaikovsky: Kolybeľnaya Pesnya / arr. Kristian Seidmann:
      Jolana Fogašová (ms), Eva Schranzová (fl), Marcel Majoroš (cr), Štefan Filas (vn), Alexander Oborník (vn), Marián Banda (vl), Ľudovíta Tkáčiková (ar), Ján Salay (pf), Rastislav Štúr (dir.)
    14. Vladimir Rozhdestvensky: Kolybeľnaya / arr. Peter Zagar:
      Jolana Fogašová (ms), Jana Gazdíková (fl), Gabriel Končer (cl), Ján Salay (pf), Rastislav Štúr (dir.)
    15. Gaetano Donizetti: La Ninna Nanna / arr. Peter Zagar:
      Jolana Fogašová (ms), Gabriel Končer (cl), Peter Cvečka (cl), Marek Hutta (cl), Štefan Filas (vn), Stanislav Mucha (vn), Ľubomír Ďuriš (vl), Rastislav Štúr (dir.)
    16. Wolfgang Amadeus Mozart – Bernhard Flies: Wiegenlied / arr. Kristian Seidmann:
      Jolana Fogašová (ms), Vladislava Fabianová (ob), Marián Banda (vl), Kristian Seidmann (cel, sp), Rastislav Štúr (dir.)
    17. Nikolay Rimsky-Korsakov: Tikho Vecher Dogorayet / arr. Kristian Seidmann:
      Jolana Fogašová (ms), Cyril Šikula (fl), Gabriel Končer (cl), Stanislav Mucha (vn), Alexander Németh (gui), Rastislav Štúr (dir.)
    18. Eugen Suchoň: Uspávanka zo 4. obrazu opery Krútňava ESD 72b
      Jolana Fogašová (ms), Jana Gazdíková (fl), Vladislava Fabianová (ob), Gabriel Končer (cl), Ľubomír Ďuriš (vl), Dušan Dočkal (vc), Rastislav Štúr (dir.)
    19. Richard Wagner: Träume / arr. Kristian Seidmann:
      Jolana Fogašová (ms), Vladislava Fabianová (ob), Róbert Pechanec (pf), Rastislav Štúr (dir.)
    20. Antonín Dvořák: Ukolébavka / arr. Kristian Seidmann:
      Jolana Fogašová (ms), Gabriel Končer (cl), Ľubomír Ďuriš (vl), Ľudovíta Tkáčiková (ar), Rastislav Štúr (dir.)
    21. Franz Schubert: Wiegenlied / arr. Peter Zagar:
      Jolana Fogašová (ms), Gabriel Končer (cl), Ľubomír Ďuriš (vl), Ľudovíta Tkáčiková (ar), Rastislav Štúr (dir.)
    22. Jean - Baptiste Lully: Au clair de la lune / arr. Peter Zagar:
      Jolana Fogašová (ms), Jaroslav Harvan (fl), Ján Salay (pf), Ľudovíta Tkáčiková (ar), Rastislav Štúr (dir.)
    23. Engelbert Humperdinck: Der kleine Sandmann bin ich / arr. Kristian Seidmann:
      Jolana Fogašová (ms), Juraj Kuchar (t), Cyril Šikula (fl), Vladislava Fabianová (ob), Gabriel Končer (cl), Norbert Ďurček (fg), Marcel Majoroš (cr), Ľudovíta Tkáčiková (ar), Rastislav Štúr (dir.)
  • Foto: Jolana Fogašová – mezzosoprano JOLANA FOGAŠOVÁ – MEZZOSOPRANO
    2000 CD – Art Agency Esko ZF 0001-2131
    1. Jolana Fogašová (ms), Rastislav Štúr (dir.), Rastislav Suchan (tr), Slovenská filharmónia, Ján Salay (pf)

Ocenenia

  • Cena DOSKY
    2018 - mimoriadny počin v oblasti operného divadla za postavu Florie Toscy v Pucciniho opere Tosca
  • Medzinárodná spevácka súťaž L. Pavarottiho
    - finalistka


« späť na zoznam Aktualizované: 07. 10. 2019