• 1962 – 1966

    Konzervatórium v Bratislave (Magda Móryová)

  • 1966 – 1967

    Konzervatórium Žilina (Tatiana Kresáková)

  • 1967 – 1971

    VŠMU (Anna Korinska, Janko Blaho)

  • 1970 – 1981

    sólistka Opery ND v Prahe

  • 2008

    (od 15. 7. do 8. 12.) riaditeľka Opery SND v Bratislave

Gabriela Beňačková patrí k desiatke najlepších a najvýznamnejších speváčok sveta. Po ukončení štúdia na konzervatóriu a Vysokej škole múzických umení nastúpila do svojho prvého angažmánu ako sólistka opery Národného divadla v Prahe (1970 – 1981). Jej svetová kariéra odštartovala v roku 1971, kedy začala hosťovať na zahraničných scénach – Dublin (1971), Reggio Emilia (1973), Parma, Bologna. Následne získala stále hosťovanie v opere v Amsterdame (1974 – 1980), v Bavorskej štátnej opere v Mníchove (1975 – 1990) a vo Viedenskej štátnej opere (1976 – 2000). Počas 35 rokov svojej svetovej speváckej kariéry sa predstavila na scénach: Rím, Miláno – La Scala, Benátky, Janov, Moskva – Boľšoj teatr, Barcelona – Gran Teatre del Liceu, Madrid – Teatro Real, Granada, Sevilla, Buenos Aires – Teatro Colón, Paríž – Palais Garnier, Theatre du Chatelet, Opera Bastille, Londýn – Covent Garden, Ženeva – Grand Opera, Zürich, Kolín nad Rýnom, Bonn, Hamburg, Drážďany, Stuttgart, Berlín – Deutsche Oper a Staatsoper atď. Vystupovala i na operných scénach a koncertných pódiách v Japonsku a Kanade.

 

Špeciálnou kapitolou v umeleckom životopise Gabriely Beňačkovej je jej pôsobenie na operných javiskách v USA – San Franciscu, Los Angeles a Metropolitnej opery v New Yorku. Na tejto najprestížnejšej scéne uviedla 4 premiéry a celý rad inscenácií ako Káťa Kabanová, Její pastorkyňa, Rusalka, Fidelio, La Bohéme a Othello. Bola prvou Rusalkou v Metropolitnej opere (1994 – 1995), na doskách ktorej stvárnila viac ako 50 predstavení.

Bohatou je aj koncertná činnosť – Carnegie Hall v New Yorku, kde mnohokrát prezentovala a popularizovala slovanskú a predovšetkým českú hudobnú tvorbu, či už na koncertných uvedeniach opier Její pastorkyňa, Káťa Kabanová, Libuša, Rusalka alebo na množstve samostatných koncertov.

 

K jej najobľúbenejším postavám patrí Mařenka zo Smetanovej Predanej nevesty, Dvořákova Rusalka, Jenufa a Káťa Kabanová L. Janáčka či Mimi z Pucciniho Bohémy. Predstavila sa takisto na mnohých medzinárodných festivaloch a koncertných pódiách ako Salzburger Festspiele, Pražská jar – Slovenská a Česká filharmónia, Paríž – La Salle Pleyel, Amsterdam – Concertgebouw, London Philharmonic Orchestra, Wienner Philharmoniker atď. Spolupracovala s najväčšími svetovými dirigentmi ako Claudio Abbado, Giuseppe Sinopoli, Leonard Bernstein, Zubin Mehta, Wolfgang Sawallisch, Nello Santi, Carlo Maria Giulini, Lovro von Matačič, Jeffrey Tate, Christoph von Dohnányi, Sir Georg Solti, Sir Charles Mackerras, Luis Garcia Navarro, Nikolas Harnoncourt, James Conlon, John Fiore, Václav Neumann, Jiří Kout, Georges Pretre, James Levine, Marek Janowski a i. Spievala po boku Placida Dominga, Luciana Pavarottiho, Francisca Araizu, José Carrerasa, Bena Hepnera, Denisa O´Neilla, Luisa Limu, Petra Dvorského a i.

/zdroj: SND/

 

Je prezidentkou festivalu Janáčkov máj, čestnou prezidentkou Spoločnosti Gustáva Mahlera a tiež lektorkou speváckych kurzov v Nemecku, Taliansku a v Luhačoviciach. Festival na zámku v Rychnově nad Kněžnou nesie jej meno.

Gabrielu Beňačkovú uviedli 31. augusta 2017 do Siene slávy Národného divadla v Prahe.

x