Profil osobnosti

Foto: Eva Jenisová

Eva Jenisová

14. 4. 1963 Prešov

vážna hudba
soprán

Bio

Bio

1978 - 1984
Konzervatórium v Bratislave (spev – Zlatica Livorová)
1984 - 1988
VŠMU
od 1986
sólistka Opery SND

Eva Jenisová má za sebou množstvo vystúpení s významnými osobnosťami v popredných svetových operných a koncertných domoch (viedenská Štátna opera, londýnska Covent Garden, Parížska Opera či operné divadlá v Zürichu, Ríme, Madride a i.). K vrcholom jej umeleckej dráhy patria o. i. hlavné postavy opier Leoša Janáčka (Líška Bystrouška, Káťa Kabanová, Jenůfa). K ďalším významným postavám patria: Violetta (La traviata), Rusalka, Mařenka (Predaná nevesta), Donna Anna (Don Giovanni), Čo-čo-san (Madama Butterfly).

Pravidelné koncertné vystúpenia tvorili dôležitú súčasť jej umeleckých aktivít.

Bibliografia

  • Umelecká kritika a publicistika
  • Šišoláková, Mirjana: S Evou Jenisovou nielen o jej speváckom umení [rozhovor]
    2018 In: www.operaslovakia.sk/s-evou-jenisovou-nielen-o-jej-spevackom-umeni/
    Opera Slovakia 2018
  • Blaho, Vladimír: Tři dubnoví jubilanti slovenské opery
    2018 In: www.operaplus.cz/tri-dubnovi-jubilanti-slovenske-opery/
    Opera Plus 2018
  • Mojžišová, Michaela: Jenisovej Jenůfa žiarila v Štrasburgu
    2010 SME 2010
  • Kopicová, Gabriela: Dvaja sólisti, jeden pár : Eva Jenisová - Dalibor Jenis
    2007 Mosty roč. 16, 2007, č. 11, s. 1 – 2
  • Mojžišová, Michaela: Sezóna v opere
    2005 Týždeň 2005, č. 30, s. 62 – 63
  • Medvecová, Dobroslava: Mamička, v ktorom meste sme dnes? : manželia Eva a Dalibor Jenisovci spievajú a vychovávajú dcérku Rebeku
    1999 Život roč. 49, 1999, č. 33, s. 6 – 7
  • Ivanová, Marta: Ostrovná premiéra Káte Kabanovej : O účinkovaní na Novom Zélande hovoríme so sopranistkou Evou Jenisovou
    1996 Pravda roč. 6, 1996, č. 78, s. 7
  • Operácia opery SND
    1992 Film a divadlo roč. 36, 1992, č. 3, s. 10 – 11
  • Litschauerová, Nina: Stojím pevne na zemi : Hovoríme s Evou Jenisovou, sólistkou opery SND
    1990 Práca 1990, s. 6
  • Polakovičová, Viera: Všetko v prospech dobrej hudby : Zhovárame sa s Evou Jenisovou-Antoličovou, hviezdou operných dosák
    1989 Večerník 1989
  • T.U.: Koncert výrazných talentov : Vraciame sa k včerajšiemu vystúpeniu E. Antoličovej-Jenisovej a M. Dvorského
    1987 Večerník 1987, s. 5

Diskografia

  • Foto: Havergal Brian: Symphony No. 1 "The Gothic" HAVERGAL BRIAN: SYMPHONY NO. 1 "THE GOTHIC"
    2004 CD – Naxos 8.557418-19
    1. Havergal Brian: Symphony No. 1 "The Gothic"
      Eva Jenisová (s), Dagmar Pecková (a), Vladimír Doležal (t), Peter Mikuláš (b), Zbor Opery SND, Slovenský komorný zbor SĽUKu, Spevácky zbor Lúčnica, Bratislavský detský zbor, Mládežnícky zbor Echo, Slovenský filharmonický zbor, Ondrej Šaray (zbm.), Pavol Procházka (zbm.), Symfonický orchester Slovenského rozhlasu, Slovenská filharmónia, Ondrej Lenárd (dir.)
  • Foto: Missa Danubia MISSA DANUBIA
    1992 CD – Flash Channel FH 0001-2 231
    1. Peter Martinček van Grob: Missa Danubia
      Eva Jenisová (s), Peter Dvorský (t), Zbor Konzervatória v Bratislave, Orchester Konzervatória v Bratislave, Július Karaba (dir.)
  • Foto: Eugen Suchoň – Krútňava EUGEN SUCHOŇ – KRÚTŇAVA
    1989 CD – Opus 9356 2094-95
    1. Eugen Suchoň: Krútňava ESD 72
      Ondrej Malachovský (b), Peter Dvorský (t), Gabriela Beňačková (s), Vladimír Kubovčík (b), Alžbeta Michálková (ms), Jaroslava Sedlářová (ms), Oľga Hanáková (a), Eva Jenisová (s), Ľuba Baricová (a), Jana Tarajová Valášková (s), Jozef Kundlák (t), Juraj Martvoň (br), Peter Mikuláš (b), Stanislav Beňačka (b), Alžbeta Kubánková (a), Ľudovít Ludha (t), Anna Martvoňová (s), Slovenský filharmonický zbor, Pavol Procházka (zbm.), Symfonický orchester Slovenského rozhlasu, Ondrej Lenárd (dir.)

Ocenenia

  • Cena Literárneho fondu
    2007 - Výročná cena v oblasti divadla za postavu Cio-cion-san v inscenácii opery G. Puciniho Madame Butterfly
  • Grammy Award
    2001 - v kategórii Najlepšia operná produkcia za CD nahrávku opery Feruccia Busoniho Doktor Faust


« späť na zoznam Aktualizované: 06. 06. 2018