Profil osobnosti

Foto: Karol Daniš

Karol Daniš

1993 Galanta

vážna hudba
husle

Bio

Bio

1997 – 1999
na husliach hrá od štyroch rokov pod vedením svojho otca
od 1999
mimoriadny žiak Konzervatória v Bratislave (husle – Štefan Gyöpös, od 2006 Jozef Kopelman)
od 2012
Universität für Musik und darstellende Kunst Graz, Rakúsko (husle – Boris Kuschnir)
 
2006, 2007
Medzinárodný majstrovský interpretačný kurz Musica arvenzis v Dolnom Kubíne (Jozef Kopelman) a Letné husľové kurzy Václava Hudečka v Luhačoviciach
2007
Husľová dielňa Žilina (Jindřich Pazdera)
2009, 2012 a 2014
International Holland Music Sessions, Bergen, Holandsko (Lydia Mordkovitch, Josef Rissin a David Takeno)

Sólisticky vystúpil so Slovenskou filharmóniou (dirigent Koji Kawamoto), so Štátnou filharmóniou Košice (Stanislav Vavřínek), Symfonickým orchestrom Slovenského rozhlasu (Marcello Mottadelli, Petr Vronský), Štátnym komorným orchestrom Žilina (Karol Kevický, Leoš Svárovský, Jin Hyoun-Baek a Martin Leginus), Slovenským komorným orchestrom Bohdana Warchala, Janáčkovou filharmóniou Ostrava (Marián Lejava), Filharmóniou Bohuslava Martinů Zlín (Jakub Hrůša, Marzena Diakun), Grazer Philharmonisches Orchester (Gabriel Feltz), VogtlandPhilharmonie Greiz/Reichenbach (Jiří Malát, Leoš Svárovský) a s Wiener KammerOrchester (Joji Hattori).

V apríli 2009 absolvoval koncertné turné v USA (Washington – New York) a v tom istom roku sa predstavil i na recitáloch v Ríme. V roku 2014 účinkoval na pódiu Slovinskej filharmónie a bol hosťom otváracieho koncertu hudobného festivalu Kocianovo Ústí (Česká republika). V roku 2015 vystúpil na stredoeurópskom festivale koncertného umenia Allegretto, kde predniesol Bruchov Koncert pre husle a orchester č. 1 g mol op. 26 v spolupráci so Štátnym komorným orchestrom Žilina (dirigent Rossen Gergov).

Mladého hudobníka podporilo Hudobné centrum v rámci projektu Fórum mladých talentov.

Bibliografia

  • Šišková, Ingeborg: Večer komornej hudby v Primaciálnom paláci
    2015 Hudobný život roč. 47, 2015, č. 10, s. 2
  • Šišková, Ingeborg: Nedeľné matiné v Mirbachovom paláci
    2014 Hudobný život roč. 46, 2014, č. 11, s. 17
  • Popluhár, Andrej: Výnimočný koncert bratov Danišovcov
    2014 Galantské noviny roč. 13, 2014, č. 11, s. 7
  • Horkay, Tamás: New Talent 2011 - Cena SPP
    2012 Hudobný život 2012, č. 1 - 2, s. 21
  • Dohnalová, Lýdia: Štátny komorný orchester Žilina
    2012 Hudobný život 2012, č. 1 - 2, s. 4
  • Šišková, Ingeborg: Nedeľné matiné v Mirbachovom paláci
    2011 Hudobný život 2011, č. 3, s. 4
  • Šišková, Ingeborg: Nedeľné matiné v Mirbachovom paláci
    2010 Hudobný život 2010, č. 3, s. 7.
  • Koller, Marek: Zámocký koncert Karola Daniša
    2010 Galantské noviny (Galántai Újság) 2010, č. 10, s. 5
  • (sp): Mladý virtuóz sa teší zo vzácnych huslí
    2008 Pravda 15.4. roč. 18, 2008, č. 88, s. 13
  • Piovarči, Rasťo: Huslista Karol Daniš dostal Stradivarky
    2008 Trnavské noviny MY 31.3.-6.4. roč. 18, 2008, č. 13, s. 9
  • Červenka, Juraj: Dostal do daru vzácne husle : nadaný Karol Daniš (14) si už nemusí požičiavať hudobný nástroj
    2008 Nový čas 9.4. 2008, č. 83, s. 14
  • (bej): Talentovaný chlapec dostal vzácne husle
    2008 Sme 26.3. 2008, č. 71, s. 5
  • Keferová,Jindřiška - Bačuvčík, Radim: Talentinum 2008
    2008 Hudební rozhledy 2008, č. 7, s. 30
  • Medelský, Borivoj: Koncert najlepších účastníkov Musica Arvenzis 2007
    2007 Hudobný život roč. 39, 2007, č. 9, s. 5
  • Karlíková, Mária: Talenty pre Európu 2007
    2007 Hudobný život roč. 39, 2007, č. 7-8, s. 20 – 21
  • Medelský, Borivoj: Nedeľné matiné v Mirbachovom paláci
    2007 Hudobný život roč. 39, 2007, č. 4, s. 10
  • as, hc: Mladý slovenský huslista...
    2007 Hudobný život roč. 39, 2007, č. 11, s. 1
  • Karolko exceloval v nemeckom Weimare
    2007 Most roč. 10, 2007, č. 12, s. 8
  • Čo ma dostalo
    2007 Slovenka 2007, č. 3, s. 3
  • Petrovičová, Marica: Slovenský Paganini žije v Seredi
    2007 Galantský a Šaliansky žurnál 2007, č. 12, s. 13
  • Malý slovenský Paganini
    2007 Galantské noviny (Galántai Újság) 2007, č. 12, s. 10
  • Bratia Danišovci ozdobou Serede
    2007 Seredské novinky 2007, č. 10-11, s. 4
  • Petrovičová, Marica: Sereďan Karol Daniš má pred sebou úspešnú budúcnosť
    2007 Galantský a Šaliansky žurnál 2007, č. 1, s. 14
  • Vaculová, Ela; Daniš, Karol: Karol Daniš: "If you win a competition, afterwards you can play with well-known orchestras".
    2007 Akcent 2007, s. 3
  • Bratia Danišovci koncertovali
    2006 Seredské novinky 2006, č. 7, s. 2
  • Mikolášiková, Júlia: Výnimočný : trinásťročný huslista chce len hrať
    2006 Život 2006, č. 48, s. 32 – 33
  • Šajbidorová, D: Stal sa laureátom
    2006 Seredské novinky 2006, č. 3, s. 6
  • Petrovičová, Marica: Úspešný Karolko Daniš zo Serede
    2005 Galantský a Šaliansky žurnál 2005, č. 2, s. 8
  • Šuba, Andrej: Allegretto Žilina 2015
    Do Žiliny presto, v Žiline allegretto
    2015 Hudobný život roč. 47, 2015, č. 5, s. 7 – 8

Ocenenia

  • Cena festivalu Allegretto Žilina (Stredoeurópsky festival koncertného umenia)
    2015 - Cena publika
  • Medzinárodná tribúna mladých interpretov New Talent, súťaž prebiehajúca v rámci festivalu Bratislavské hudobné slávnosti
    2011 - finalista
  • Medzinárodná husľová súťaž Jaroslava Kociana v Ústí nad Orlicí (CZ)
    2007 - 1. cena
  • Medzinárodná súťaž Louisa Spohra pre mladých huslistov, Weimar (DE)
    2007 - 1. cena a Cena za najlepšiu interpretáciu virtuóznej skladby
  • Medzinárodná súťaž Bohdana Warchala v hre na sláčikových nástrojoch "TALENTY PRE EURÓPU", Dolný Kubín
    2006 - 1. cena a laureát
  • Letné husľové kurzy Václava Hudečka, Luhačovice (ČR)
    2006 - druhý najlepší účastník
  • Medzinárodná husľová súťaž Zoltána Kodálya, Galanta
    2003 - Zlaté pásmo
  • Detský hudobný festival Jána Cikkera, Banská Bystrica
    2002 - diplom Ministerstva školstva SR
  • Medzinárodná súťaž Čírenie talentov, Dolný Kubín
    2001 - 2. cena a Cena pre najmladšieho účastníka zo Slovenska

Fotogaléria

  • Foto: Matiné v Mirbachovom paláci 2018-06-24 Matiné v Mirbachovom paláci
    Klavírne trio DOS, Karol Daniš – husle (Slovensko), Magdaléna Ondičová – klavír (Slovensko), Endre Ferenc Stankowsky – violončelo (Maďarsko)

    Zdroj: Archív Hudobného centra
    Autor: Vladimír Godár
  • Foto: Matiné v Mirbachovom paláci 2018-06-24 Matiné v Mirbachovom paláci
    Klavírne trio DOS, Karol Daniš – husle (Slovensko), Magdaléna Ondičová – klavír (Slovensko), Endre Ferenc Stankowsky – violončelo (Maďarsko)

    Zdroj: Archív Hudobného centra
    Autor: Vladimír Godár


« späť na zoznam Aktualizované: 17. 05. 2017