Profil osobnosti

Foto: Štefan Hoza Zdroj: Archív Hudobného centra

Štefan Hoza

20. 10. 1906 Smižany – 6. 4. 1982 Bratislava

vážna hudba
tenor, libretisti
pedagóg – spev

Bio

Bio

1932
ukončenie štúdia spevu na Hudobnej a dramatickej akadémii v Bratislave (Josef Egem)
1932
štúdium spevu v Prahe
1933
štúdium spevu v Miláne (Emilio Piccoli)
1936
štúdium spevu vo Viedni (C. Steinbrückova)
1932 - 1962
sólista Opery SND v Bratislave (1938 - 1945 a 1948 - 1951 dramaturg opery a 1958 - 1962 režisér opery)
od 1953
externý pedagóg na Štátnom konzervatóriu v Bratislave
1962 - 1977
interný pedagóg na Štátnom konzervatóriu v Bratislave (sólový spev, herecká a operná prax)
1963 - 1974
VŠMU, externý pedagóg (dejiny opery)

Štefan Hoza účinkoval na scéne SND už ako študent Konzervatória v Bratislave (ako Vojtech v opere Viléma Blodka V studni). V sezóne 1932/33 sa stal sólistom spevohry SND, debutoval ako Laca v Janáčkovej Jej pastorkyni pod taktovkou Karla Nedbala. V SND pôsobil až do roku 1962 v prvom rade ako dlhoročný sólista opery, neskôr aj ako dramaturg a režisér operného súboru. Bol prvým prekladateľom operných libriet a prvým autorom libriet slovenských opier (Krútňava, Juro Jánošík a ď.).

Štefan Hoza v začiatkoch svojho speváckeho účinkovania stvárnil rad postáv operetného a spevoherného žánru. V oblasti dobovej populárnej hudby bol jedným z prvých interpretov a súčasne textárov slovenských tanečných piesní (napr. Dita, Nepovedz, dievčatko, nikomu, Ešte raz ku tebe prídem). V opere si postupne vybudoval repertoár širokého typového rozpätia a jednou z jeho vrcholných kreácií bol Ondrej v Suchoňovej Krútňave. Naštudoval aj postavy z modernej opernej tvorby, tak svetovej ako aj pôvodnej slovenskej. Hosťoval na domácich i zahraničných operných scénach (Záhreb, Viedeň, Budapešť, Drážďany). Bol aj zanieteným interpretom, propagátorom a zberateľom ľudových piesní.

Takmer nepretržite sa venoval literárnej tvorbe, písal literatúru pre deti, napísal historický román, publikoval popularizačné články v denných periodikách a odborných časopisoch, celý rad štúdií, esejí a článkov na odborné hudobné a hudobno-historické témy a je autorom viacerých knižných publikácií.

Štefan Hoza ako pedagóg vyučoval spev a hereckú i opernú prax na bratislavskom Konzervatóriu a prednášal dejiny opery na VŠMU.

 

Bibliografia

  • Ursínyová, Terézia: Štefan Hoza – tenorista : S krídlami orla
    2014 Zlaté hlasy, Perfekt, Bratislava 2014, s. 43 – 52
  • Laucká, Eva: Ja svoje srdce dám ...
    2003 Večerník 2003
  • Ursínyová, Terézia: Ja svoje srdce dám ...
    Spomienka na všestranného hudobníka Štefana Hozu
    2002 Večerník 2002
  • Marczellová, Z.: Za Štefanom Hozom (1906 - 1982)
    1982 Hudobný život 1982, č. 8, s. 4
  • Groš, Martin: Priekopník slovenskej opery
    K jubileu zasl. umelca Štefana Hozu
    1981 Smena 1981
  • Palovčík, Michal: Od Zeme úsmevov po Krútňavu
    Zaslúžilý umelec Stefan Hoza sa dožíva 75 rokov
    1981 Pravda 1981
  • G. T.: O úsmevnej jeseni života. /rozhovor/
    1981 Večerník 1981
  • Ondrejičková, Ivica: Štefan Hoza sa vyznáva: "Boli sme partnermi v SND"
    1981 Život 1981, s. 40 – 41
  • -zm-: Pohľad na mnohostrannosť
    1978 Hudobný život 1978
  • Pozvánka do opery
    1976 Hudobný život 1976, s. 7
  • Muntág, Emanuel: Štefan Hoza rodák zo Smižian
    In: www.smizany.sk/osobnosti-obce.html
  • Personálna bibliografia
  • Mal som spievať v Osvobozenom divadle
    1981 Hudobný život 1981, č. 21
  • Ja svoje srdce dám ...
    Okamihy a vyznania (z rukopisných spomienok)
    1985 Život 1985
    (z rukopisných spomienok Š. Hozu pripravoval po častiach Ján Medveď v časopise Život od októbra do decembra 1985)
  • Knižné monografie
  • Ja svoje srdce dám I., II.
    1989 Slovenský spisovateľ 1989
  • Večer v opere
    1975 1975
  • Tvorcovia hudby
    1943 1943
  • Opera na Slovensku II.
    1954 Osveta, Martin 1954
  • Opera na Slovensku I.
    1953 Osveta, Martin 1953

Ocenenia

  • Pribinov kríž I. triedy
    2007 - in memoriam
  • titul zaslúžilý umelec
    1968

Premiéry

  • Prvé uvedenie na Slovensku
  • Eugen Suchoň: Krútňava ESD 72
    Opera v 6 obrazoch
    10. 12.
    1949
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Slovenské národné divadlo, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Jozef Kováč (act ), Vladislav Pavlovič (act ), František Zvarík (b), Štefan Hoza (t), Margita Česányiová (s), Zbor Opery SND, Orchester Opery SND, Ladislav Holoubek (dir.), Karol Jernek (réžia)
  • Eugen Suchoň: Piesne z hôr ESD 69
    30. 4.
    1943
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Bratislava, CS
    INTERPRETI: Margita Česányiová (s), Štefan Hoza (t), Symfonický orchester Slovenského rozhlasu, Ladislav Holoubek (dir.)
    Prvé uvedenie na území Československa.

Fotogaléria

  • Foto: Štefan Hoza a Jozef Kresánek 1967 Štefan Hoza a Jozef Kresánek

    Zdroj: Archív Hudobného centra
    Autor: Anton Šmotlák


« späť na zoznam Aktualizované: 25. 10. 2018