Profil osobnosti

Foto: Peter Berger

Peter Berger

27. 3. 1979

vážna hudba
tenor

Bio

Bio

-
  Konzervatórium v Košiciach (Juraj Šomorjai), už počas štúdií sólista Opery Štátneho divadla v Košiciach
-
majstrovské kurzy (Peter Dvorský, Eva Blahová, Ryszard Karczykowsky)
2007
debut v SND postavou Pinkertona v Madama Butterfly
2008
hosťovanie v Národnom divadle v Splite (postavy Faust a Nemorino)
od sezóny 2008/09
sólista Janáčkovej opery ND v Brne
od 2009
hosťovanie v Národnom divadle a Štátnej opere v Prahe

Výber z operných postáv: Nemorino (Nápoj lásky), Faust (Faust a Margaréta), Princ (Rusalka), Alfréd (Traviata), Vašek (Predaná nevesta), Don Ottavio (Don Giovanni), Ernesto (Don Pasquale).

Venuje sa tiež interpretácii oratoriálnej tvorby, pravidelne spolupracuje so Slovenskou filharmóniou, Štátnou filharmóniou Košice, Filharmóniou Brno, Pražskou komornou filharmóniou, Filharmóniou Bohuslava Martinů v Zlíne a hosťuje v Štátnej opere v Banskej Bystrici. Ako koncertný umelec vystupoval doma i v zahraničí.

Bibliografia

  • Umelecká kritika a publicistika
  • Urbančíková, Lýdia: Košický Rigoletto v excelentnom hudobnom naštudovaní
    2013 Hudobný život roč. 45, 2013, č. 6, s. 24
  • Petrovská, Daniela: Peter Berger: Znova iná Rusalka
    2013 In: www.operaslovakia.sk
    Opera Slovakia 2013
  • Mojžišová, Michaela: K zážitku treba aj kus šťastia
    2012 SME / Kultúra 2012
  • Unger, Pavel: Janáčka Slovensko potřebuje. Ale jakého?
    2012 OperaPlus.cz 2012
  • Kubandová, Janka: miniprofil : Peter Berger
    2010 Hudobný život roč. 42, 2010, č. 6, s. 6
  • Puškášová, Melánia: Stredoeurópsky festival koncertného umenia
    2008 Hudobný život roč. 40, 2008, č. 6, s. 10 – 12
  • Červenka, Jozef: Návrat Butterfly
    2016 Hudobný život roč. 48, 2016, č. 4, s. 27
    (/recenzia premiéry Pucciniho opery Madama Butterfly v Štátnej opere Praha/)
  • Šerých, Anna: Tosca Pražanům
    2017 Hudební rozhledy 2017, č. 3, s. 25

Ocenenia

  • Cena Literárneho fondu
    2010 - Prémia v oblasti divadla za postavu Pinkertona v opere Madama Butterfy
  • Ibla Grand Prize Ragusa-Ibla na Sicílii (IT)
    2008 - špeciálna cena v kategórii Most Distinguished Musicians
  • Anglo-Czecho-Slovak Trust Competition, Londýn (UK)
    2007 - 1. cena
  • Medzinárodná spevácka súťaž Mikuláša Schneidera-Trnavského, Trnava (SK)
    2006 - 1. miesto v 2. kategórii
  • Cena Literárneho fondu
    za stvárnenie postavy Princa v Dvořákovej Rusalke

Fotogaléria

  • Foto: Peter Berger, Júlia Grejtáková 2008 Peter Berger, Júlia Grejtáková
    Peter Berger, Júlia Grejtáková

    Autor: Braňo Konečný


« späť na zoznam Aktualizované: 25. 05. 2018