Profil osobnosti

Foto: Xénia Jarová Autor: Martin Vongrej

Xénia Jarová

6. 6. 1986 Prešov

www.spergerduo.sk

vážna hudba
klavír

Pôsobenie v: Sperger Duo

Bio

Bio

2000 – 2006
Cirkevné konzervatórium v Bratislave (klavír – Edita Toperczerová)
2009 - 2014
VŠMU (klavír – Ida Černecká, Magdaléna Bajuszová)
-
VŠMU, doktorandské štúdium
-
pedagogička na ZUŠ Júliusa Kowalského v Bratislave

Venuje sa sólovej i komornej hre, účinkovala na festivaloch a koncertoch doma i v zahraničí (Anglicko, Česká republika, Poľsko, Ukrajina a i.). Pravidelne spolupracuje s manželom, kontrabasistom Filipom Jarom v komornom zoskupení Sperger Duo a každoročne absolvujú početné koncertné vystúpenia. Ako komorná interpretka spolupracuje aj s mezzosopranistkou Denisou Šlepkovskou a členmi Mucha Quartett.

V súčasnosti ako interná doktorandka Katedry klávesových nástrojov VŠMU venuje sa dizertačnej práci o Robertovi Schumannovi a realizuje cyklus koncertov "Komorný Schumann" zameraný na uvedenie jeho kompletného klavírneho komorného diela. 

Je členkou OZ Albrechtina zameraného na objavovanie a koncertné uvádzanie neznámej slovenskej i svetovej hudby.

Bibliografia

  • Červenka, Jozef: Symptóm: Dieťa
    2017 In: www.operaslovakia.sk/symptom-dieta/
    Opera Slovakia 2017
  • Mojžišová, Michaela: O tvorbe a zabúdaní
    2017 Hudobný život 2017, č. 12, s. 13
  • Miškovičová, Eva: Bass Fest 2016
    2016 Hudobný život roč. 48, 2016, č. 12, s. 40
  • Šišková, Ingeborg: Nedeľné matiné v Mirbachu
    2014 Hudobný život roč. 46, 2014, č. 3, s. 5
  • Šišková, Ingeborg: Mirbach v znamení pestrého dramaturgicko-interpretačného mixu
    2013 Hudobný život roč. XLV, 2013, č. 4, s. 3
  • Kolář, Robert: Hommage à Claude Debussy alebo nový Steinway vo Dvorane
    2013 Hudobný život roč. XLV, 2013, č. 1-2, s. 4
  • Bubnáš, Juraj: Nová slovenská hudba 2012 : Warchalovci, Quasars Ensemble a komorné koncerty
    2013 Hudobný život roč. XLV, 2013, č. 1-2, s. 25
  • Puškášová, Melánia: Nová slovenská hudba 2012 : Vokálny koncert
    2013 Hudobný život roč. XLV, 2013, č. 1-2, s. 23-24
  • Ursínyová, Terézia: Nedeľné matiné v Mirbachu
    2016 Hudobný život 2016, č. 7 - 8, s. 10
  • Šišková, Ingeborg: Schumannova komorná tvorba vo Dvorane VŠMU
    2016 Hudobný život 2016, č. 11, s. 7

Diskografia

  • Foto: Sperger Duo : Sonatas for Double Bass and Piano SPERGER DUO : SONATAS FOR DOUBLE BASS AND PIANO
    2016 CD – Diskant DK0166-2131
    1. Georg Friedrich Händel: Sonáta a mol
      Sperger Duo, Filip Jaro (cb), Xénia Jarová (pf)
    2. Johann Matthias Sperger: Sonáta D dur T. 39
      Sperger Duo, Filip Jaro (cb), Xénia Jarová (pf)
    3. Adolf Míšek: Sonáta e mol op. 6
      Sperger Duo, Filip Jaro (cb), Xénia Jarová (pf)
    4. Ľudovít Rajter: Sonatína pre kontrabas a klavír
      Sperger Duo, Filip Jaro (cb), Xénia Jarová (pf)
    5. Ľudovít Rajter: Sonáta pre kontrabas a klavír
      Sperger Duo, Filip Jaro (cb), Xénia Jarová (pf)

Premiéry

  • Prvé uvedenie na Slovensku
  • Roman Berger: Spevy Douvy
    Cyklus 4 piesní na slová Y. Bonnefoya
    16. 11.
    2012
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Nová slovenská hudba, Malé koncertné štúdio Slovenského rozhlasu, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Denisa Šlepkovská (ms), Xénia Jarová (pf)

Fotogaléria

  • Foto: Sperger Duo 2016 Sperger Duo
    Sperger Duo

    Autor: Martin Vongrej


« späť na zoznam Aktualizované: 26. 02. 2018