Profil osobnosti

Foto: Veronika Kubešová

Veronika Kubešová

1985

vážna hudba
viola

Pôsobenie v: Mucha Quartet

Bio

Bio

-
ZUŠ Júliusa Kowalského, Bratislava
-
Konzervatórium České Budějovice (Laritsa Koltsová)
od 2007
VŠMU (viola - Jozef Hošek, sláčikové kvarteto – Ján Slávik)
-
Letné kurzy v Grächene, Švajčiarsko
-
kurzy Humilitas Masterclasses, Bratislava – Simone Jandl, Francesco Senese (Spira mirabilis, Orchester Mozart)
-
účasť na Festivale mladých umelcov v Piešťanoch
-
členka Mucha Quartet

Ako sólistka účinkovala so Slovenským komorným orchestrom Bohdana Warchala, Komorným združením Bratislava, Symfonickým orchestrom VŠMU a so Štátnou filharmóniou Košice. Umelecky pôsobila v telesách ako Juhočeská komorná filharmónia, Orchester Juhočeského divadla, Slovenská filharmónia.

 

Bibliografia

  • Šišková, Ingeborg: Interpretačne mnohoraký december i január v Mirbachu
    2014 Hudobný život roč. 46, 2014, č. 1-2, s. 3
  • Dohnalová, Lýdia: V Žiline aj s pôvodnou tvorbou
    2014 Hudobný život 2014, č. 4, s. 7
  • Šišková, Ingeborg: Nedeľné matiné v Mirbachovom paláci
    2013 Hudobný život roč. XLV, 2013, č. 3, s. 6
  • Puškášová, Melánia: Nová slovenská hudba 2012 : Muchovo kvarteto
    2013 Hudobný život roč. XLV, 2013, č. 1-2, s. 22 – 23
  • Stýblová, Magdaléna: V Pálffyho paláci nielen Dvořák
    2013 Hudobný život 2013, č. 10, s. 8
  • Šišková, Ingeborg: Spomienka na Jána Levoslava Bellu
    2013 Hudobný život 2013, č. 10, s. 8
  • Kubandová, Janka: Slovenská filharmónia
    2012 Hudobný život 2012, č. 7-8, s. 3
  • Kubandová, Janka: miniprofil : Mucha Quartet
    2012 Hudobný život 2012, č. 10, s. 5
  • Puškášová, Melánia: Albrechtina
    2011 Hudobný život 2011, č. 7-8, s. 8 – 9
  • Chalupka, Ľubomír: Symfonický orchester VŠMU...
    2011 Hudobný život 2011, č. 6, s. 3
  • Kubandová, Janka: Miniprofil HŽ
    2011 Hudobný život 2011, č. 12, s. 7
  • Kolář, Robert: Albrechtovský violový večer
    2015 Hudobný život roč. 47, 2015, č. 11, s. 4

Diskografia

  • Foto: Mucha Quartet, Filip Jaro : Ján Levoslav Bella, Antonín Dvořák MUCHA QUARTET, FILIP JARO : JÁN LEVOSLAV BELLA, ANTONÍN DVOŘÁK
    2017 CD – Diskant DK0170-2131
    1. Ján Levoslav Bella: Sláčikové kvarteto č. 2 e mol v uhorskom štýle
      Mucha Quartet, Juraj Tomka (vn), Jozef Ostrolucký (vn), Veronika Kubešová (vl), Pavol Mucha (vc)
    2. Antonín Dvořák: Sláčikové kvinteto č. 2 G dur, Op. 77
      Mucha Quartet, Juraj Tomka (vn), Jozef Ostrolucký (vn), Veronika Kubešová (vl), Pavol Mucha (vc), Filip Jaro (cb)
    3. Antonín Dvořák: Nokturno H dur, op. 40
      Mucha Quartet, Juraj Tomka (vn), Jozef Ostrolucký (vn), Veronika Kubešová (vl), Pavol Mucha (vc), Filip Jaro (cb)
  • Foto: Béla Bartók: Slovenské spevy BÉLA BARTÓK: SLOVENSKÉ SPEVY
    2016 CD – Pavian Records PM0099-2
    1. Vladimír Godár: Béla Bartók: Slovenské spevy
      Iva Bittová (v), Mucha Quartet, Juraj Tomka (vn), Andrej Baran (vn), Veronika Kubešová (vl), Pavol Mucha (vc)
  • Foto: Hana Šebestová: Utajená HANA ŠEBESTOVÁ: UTAJENÁ
    2016 CD – Hudobný fond
    1. Hana Šebestová: Rainbow
      Hana Šebestová (v), Luboš Šrámek (keyb)
    2. Gibbons – Dyremforth: A Garden in the Rain
      Hana Šebestová (v), Luboš Šrámek (keyb), Juraj Griglák (cb), Marián Ševčík (bat), Jan Marciš (fc), Pavol Ruček (sx), Barbora Kolářová (fl)
    3. Hana Šebestová: Tancovačka
      Hana Šebestová (v), Luboš Šrámek (keyb), Matúš Jakabčic (gui), Tomáš Baroš (cb), Marián Ševčík (bat), Peter Raitl (dr), Milan Osadský (ac), Barbora Kolářová (fl)
    4. Hana Šebestová: Záhradník
      Hana Šebestová (v), Luboš Šrámek (keyb), Matúš Jakabčic (gui), Tomáš Baroš (cb), Marián Ševčík (dr), Peter Raitl (bat), Barbora Kolářová (fl), Mucha Quartet, Juraj Tomka (vn), Andrej Baran (vn), Veronika Kubešová (vl), Pavol Mucha (vc)
    5. Hana Šebestová: S drakom
      Hana Šebestová (v), Luboš Šrámek (keyb), Juraj Griglák (bgui), Marián Ševčík (dr)
    6. Hana Šebestová: Časopriestor
      Hana Šebestová (v), Luboš Šrámek (keyb), Tomáš Baroš (cb), Matúš Jakabčic (gui), Robert Holota (ob), Mucha Quartet
    7. Hana Šebestová: Utajená
      Hana Šebestová (v), Luboš Šrámek (keyb), Juraj Griglák (cb), Marián Ševčík (dr)
    8. Hana Šebestová: Kruh
      Hana Šebestová (v), Luboš Šrámek (keyb), Juraj Griglák (cb), Marián Ševčík (dr), Barbora Kolářová (fl)
    9. Hana Šebestová: Breza
      Hana Šebestová (v), Luboš Šrámek (keyb), Matúš Jakabčic (gui), Tomáš Baroš (cb), Marián Ševčík (dr), Barbora Kolářová (fl), Nikolaj Nikitin (sx), Mucha Quartet
    10. Hana Šebestová: Metronón
      Hana Šebestová (v), Luboš Šrámek (keyb), Juraj Griglák (bgui), Marián Ševčík (dr)
    11. Šebestová – Hays: Like a Bird
      Hana Šebestová (v), Kevin Hays (v), Luboš Šrámek (keyb), Juraj Griglák (bgui), Marián Ševčík (dr)
  • Foto: Juraj Hatrík: Impastamenti sottili – Drobné splynutia JURAJ HATRÍK: IMPASTAMENTI SOTTILI – DROBNÉ SPLYNUTIA
    2013 CD – Pavlík Records PA 0121-2-131
    1. Juraj Hatrík: Lístky do pamätníka – drobné splynutia (Fogli d'album – impastamenti sottigli)
      Enikő Ginzery (zmb), Juraj Šušaník (bat), Vladimír Sawicz (bat), Detský spevácky zbor Slovenského rozhlasu, Branko Ladič (dir.)
    2. Juraj Hatrík: Malý a veľký – ruka v ruke – Páperie
      Ivan Palovič (vl), Veronika Kubešová (vl)
    3. Juraj Hatrík: Malý a veľký – ruka v ruke – Líc a rub
      Ivan Palovič (vl), Veronika Kubešová (vl)
    4. Juraj Hatrík: Štyri intermezzá
      František Pergler (pf)
    5. Juraj Hatrík: Hommage à Hesse
      Petra Noskaiová (ms), Ivan Palovič (vl), Enikő Ginzery (zmb)
    6. Juraj Hatrík: Malý a veľký – ruka v ruke – Kdeže sú dámy dávnych čias? (Chvíľa s Bachom I)
      Ivan Palovič (vl), Veronika Kubešová (vl)
    7. Juraj Hatrík: Smutno spieva vtáčik
      Petra Noskaiová (ms), František Pergler (pf)
    8. Juraj Hatrík: Ad matrem – Poledne
      Martina Mestická (fl), František Pergler (pf), Spevácky zbor mesta Bratislavy, Ladislav Holásek (dir.)
  • Foto: Mucha Quartet – Haydn, Mozart, Ravel MUCHA QUARTET – HAYDN, MOZART, RAVEL
    2013 CD – Diskant DK 0149-2131
    1. Joseph Haydn: Sláčikové kvarteto č. 61 d mol, op. 76/2, Hob. III:76 "Kvintové"
      Mucha Quartet, Juraj Tomka (vn), Andrej Matis (vn), Veronika Kubešová (vl), Pavol Mucha (vc)
    2. Wolfgang Amadeus Mozart: Sláčikové kvarteto č. 14 G dur, KV 387 "Jarné"
      Mucha Quartet, Juraj Tomka (vn), Andrej Matis (vn), Veronika Kubešová (vl), Pavol Mucha (vc)
    3. Maurice Ravel: Sláčikové kvarteto F dur
      Mucha Quartet, Juraj Tomka (vn), Andrej Matis (vn), Veronika Kubešová (vl), Pavol Mucha (vc)

Ocenenia

  • Internationaler Johannes Brahms Wettbewerb, Pörtschach (AT)
    2010
  • Medzinárodná interpretačná súťaž Nadácie Bohuslava Martinů, Praha (CZ)
    2010 - 2. miesto (ako členka Muchovho kvartteta)
  • Medzinárodná interpretačná súťaž a festival Beethovenov Hradec (CZ)
    2008 - čestné uznanie
  • Súťaž študentov českých konzervatórií
    2005 - 2. miesto
  • Medzinárodná súťaž Čírenie talentov, Dolný Kubín
    2002 - 3. miesto

Premiéry

  • Prvé uvedenie na Slovensku
  • Peter Machajdík: Opustené brány
    pre klavírne kvinteto
    20. 4.
    2016
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Malé koncertné štúdio Slovenského rozhlasu, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Zuzana Biščáková (pf), Mucha Quartet, Juraj Tomka (vn), Andrej Baran (vn), Veronika Kubešová (vl), Pavol Mucha (vc)
  • Alexander Albrecht: Tri skladby pre violu a klavír
    (transkripcie piesní Der Verdammte, Reue, Heimkehr)
    13. 10.
    2015
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Pálffyho palác, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Veronika Kubešová (vl), Maroš Klátik (pf)
  • Jevgenij Iršai: Eine kleine, not too small
    pre štvoro huslí, violu a violončelo
    25. 9.
    2013
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Pálffyho palác, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Stanislav Mucha (vn), František Török (vn), Juraj Tomka (vn), Andrej Matis (vn), Veronika Kubešová (vl), Ján Slávik (vc)
  • Róbert Gašparík: Krídlenie
    Sláčikové kvarteto č. 5, op. 58
    12. 11.
    2012
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Nová slovenská hudba, Malé koncertné štúdio Slovenského rozhlasu, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Mucha Quartet, Juraj Tomka (vn), Andrej Matis (vn), Veronika Kubešová (vl), Pavol Mucha (vc)
  • Anton Steinecker: Sláčikové trio
    12. 11.
    2012
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Nová slovenská hudba, Malé koncertné štúdio Slovenského rozhlasu, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Juraj Tomka (vn), Veronika Kubešová (vl), Pavol Mucha (vc)
  • Mirko Krajči: Dvojkoncert
    pre husle, violončelo (violu) a komorný orchester
    22. 6.
    2012
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Koncertná sieň Dvorana, Bratislava, SK
    INTERPRETI: František Török (vn), Veronika Kubešová (vl), Komorný orchester Technik, Mirko Krajči (dir.)
    Premiéra verzie pre violu a orchester.
  • Peter Dan Ferenčík: Fundum ex de die
    25. 3.
    2010
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Prehliadka mladých skladateľov, Pálffyho palác, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Emílie Řezáčová (s), Viera Behúnová (vn), Veronika Kubešová (vl), Iris Morisáková (vc), Andrej Kryštof (pf)

Fotogaléria

  • Foto: Matiné v Mirbachovom paláci 2017-12-10 Matiné v Mirbachovom paláci
    Mucha Quartet – sláčikové kvarteto (Slovensko), Juraj Tomka – husle (Slovensko), Jozef Ostrolucký – husle (Slovensko), Veronika Prokešová – viola (Slovensko), Pavol Mucha – violončelo (Slovensko)

    Zdroj: Archív Hudobného centra
    Autor: Dušan Godár
  • Foto: Matiné v Mirbachovom paláci 2017-12-10 Matiné v Mirbachovom paláci
    Mucha Quartet – sláčikové kvarteto (Slovensko), Juraj Tomka – husle (Slovensko), Jozef Ostrolucký – husle (Slovensko), Veronika Prokešová – viola (Slovensko), Pavol Mucha – violončelo (Slovensko)

    Zdroj: Archív Hudobného centra
    Autor: Dušan Godár
  • Foto: Matiné v Mirbachovom paláci 2017-12-10 Matiné v Mirbachovom paláci
    Mucha Quartet – sláčikové kvarteto (Slovensko), Juraj Tomka – husle (Slovensko), Jozef Ostrolucký – husle (Slovensko), Veronika Prokešová – viola (Slovensko), Pavol Mucha – violončelo (Slovensko), Tomáš Šelc – basbarytón (Slovensko)

    Zdroj: Archív Hudobného centra
    Autor: Dušan Godár
  • Foto: Matiné v Mirbachovom paláci 2017-12-10 Matiné v Mirbachovom paláci
    Mucha Quartet – sláčikové kvarteto (Slovensko), Juraj Tomka – husle (Slovensko), Jozef Ostrolucký – husle (Slovensko), Veronika Prokešová – viola (Slovensko), Pavol Mucha – violončelo (Slovensko)

    Zdroj: Archív Hudobného centra
    Autor: Dušan Godár
  • Foto: Matiné v Mirbachovom paláci 2017-12-10 Matiné v Mirbachovom paláci
    Mucha Quartet – sláčikové kvarteto (Slovensko), Juraj Tomka – husle (Slovensko), Jozef Ostrolucký – husle (Slovensko), Veronika Prokešová – viola (Slovensko), Pavol Mucha – violončelo (Slovensko)

    Zdroj: Archív Hudobného centra
    Autor: Dušan Godár
  • Foto: Matiné v Mirbachovom paláci 2017-04-02 Matiné v Mirbachovom paláci
    Mucha Quartet – sláčikové kvarteto (Slovensko), Davide Giovanni Tomasi – gitara (Taliansko)

    Zdroj: Archív Hudobného centra
    Autor: Dušan Godár
  • Foto: Matiné v Mirbachovom paláci 2017-04-02 Matiné v Mirbachovom paláci

    Zdroj: Archív Hudobného centra
    Autor: Dušan Godár


« späť na zoznam Aktualizované: 08. 02. 2018