Profil osobnosti

Foto: Bibiána Bieniková Autor: archív ŠKO

Bibiána Bieniková

12. 12. 1971 Žilina

vážna hudba
klarinet

Pôsobenie v: Žilinské dychové trio , Suchoňovo kvinteto, ARMONIA SLOVACCA

Bio

Bio

1985 – 1992
Konzervatórium Žilina (klarinet – Pavol Bienik)
1992 – 1997
VŠMU (Jozef Luptáčik)
1990, 1991
Medzinárodné majstrovské kurzy v Brne (Milan Etlík)
od 1994
prvá klarinetistka ŠKO, súčasne členka dvoch komorných telies pri ŠKO – dychového noneta Armonia slovacca a Suchoňovho kvinteta
od 2001
pedagóg hry na klarinete a komornej hry na Konzervatóriu v Žiline

Ako komorná hráčka dychového noneta Armonia slovacca a Suchoňovho kvinteta účinkovala v rámci mnohých slovenských hudobných festivalov a hudobných cyklov, sólisticky vystupovala najmä s domácim ŠKO na orchestrálnych a komorných abonentných koncertoch v Dome umenia Fatra v Žiline, ale aj so ŠF Košice, SF či s orchestrom Štátnej opery Banská Bystrica.

„Je ambiciózna sólistka, skúsená komorná hráčka. Jej prejav sa vyznačuje vysokými parametrami profesionality. Disponuje spoľahlivým technickým arzenálom, s dôkladným nadhľadom formuje tón. Prežiaruje ho osobitou tvorivou iskrou a najmä podriaďuje štýlovým nuansám príslušného autora, či epochy.“

(In: V. Čížik: Slovník slovenského koncertného umenia III, 2005, s. 51-52.)

Bibliografia

  • Dohnalová, Lýdia: ŠKO Žilina – záver sezóny
    2017 Hudobný život roč. 49, 2017, č. 7-8, s. 38 – 39
  • Dohnalová, Lýdia: ŠKO Žilina : Komorný večer so Suchoňovým kvintetom
    2015 Hudobný život roč. 47, 2015, č. 1-2, s. 12
  • Dohnalová, Lýdia: Sibelius ako objav...
    2014 Hudobný život roč. 46, 2014, č. 1-2, s. 9
  • Dohnalová, Lýdia: Spravodajstvo, koncerty. ŠKO Žilina
    2012 Hudobný život 2012, č. 12, s. 5
  • Dohnalová, Lýdia: Spravodajstvo, koncerty. ŠKO Žilina
    2010 Hudobný život 2010, č. 3, s. 10.
  • Dohnalová, Lýdia: Štátny komorný orchester Žilina
    2009 Hudobný život 2009, č. 6, s. 6.
  • Dohnalová, Lýdia: ŠKO Žilina
    2008 Hudobný život roč. XL, 2008, č. 1-2, s. 8
  • Dohnalová, Lýdia: Štátny komorný orchester Žilina
    2007 Hudobný život roč. 39, 2007, č. 12, s. 3
  • Dohnalová, Lýdia: Štátny komorný orchester Žilina
    2007 Hudobný život 2007, č. 4
  • Boceková, Jana: 49. Košická hudobná jar
    2004 Hudobný život 2004, č. 7-8, s. 23
  • R: Zlatá nota
    2004 Hudobný život 2004, č. 4, s. 2
  • Glosová, Daniela: ŠKO v decembri
    2004 Hudobný život 2004, č. 2, s. 20
  • Berger, Igor: Z mirbachovských matiné
    2004 Hudobný život 2004, č. 1, s. 27
  • Glosová, Daniela: ŠKO Žilina – začiatok sezóny
    2003 Hudobný život 2003, č. 12, s. 19
  • Čížik, Vladimír: Presvedčiví Žilinčania
    1998 Hudobný život 1998, č. 2
  • Dohnalová, Lýdia: ŠKO Žilina: k záveru sezóny
    2016 Hudobný život 2016, č. 7 - 8, s. 20

Diskografia

  • Foto: Suchoň Quintet SUCHOŇ QUINTET
    2005 CD – Music Master MM 0075-2
    1. Wolfgang Amadeus Mozart:
      Ján Figura (fl), Jozef Kováčik (ob), Bibiána Bieniková (cl), Štefan Ladovský (cr), Ján Mazán (fg), Suchoňovo kvinteto, Matej Arendárik (pf)

Ocenenia

  • Zlatá nota, ocenenie Slovenskej sporiteľne
    2004
  • Yamaha Music Foundation Scholarship Competition
    1993 - 1. cena
  • Súťaž študentov konzervatórií Slovenskej republiky
    1992 - 2. cena
  • Súťaž študentov konzervatórií Slovenskej republiky
    1990 - 3. cena

Premiéry

  • Prvé uvedenie na Slovensku
  • Eugen Suchoň: Kvartet
    28. 9.
    2008
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Zrkadlová sieň Primaciálneho paláca, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Ján Figura (fl), Bibiána Bieniková (cl), Ján Mazán (fg), Ladislav Fančovič (pf)
  • Igor Dibák: Rapsódia, op. 69
    pre klarinet a orchester
    1. 9.
    2002
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Dom umenia Fatra, Žilina, SK
    INTERPRETI: Bibiána Bieniková (cl), Štátny komorný orchester Žilina, Mario Košik (dir.)
  • Róbert Gašparík: Krajina B… op. 35
    Dychové noneto
    1996 Prvé uvedenie na Slovensku
    Dolný Kubín, SK
    INTERPRETI: ARMONIA SLOVACCA, Ján Figura (fl), Jozef Kováčik (ob), Miroslav Ivaniš (ob), Bibiána Bieniková (cl), Marián Chládecký (cl), Ján Mazán (fg), Vladimír Hvizdák (fg), Štefan Ladovský (cr), Marián Lehotský (cr)
  • Róbert Gašparík: Krajina A… op. 33
    Dychové kvinteto č. 1
    23. 11.
    1994
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Nová slovenská hudba, Slovenský rozhlas, Štúdio 2, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Monika Štreitová (fl), Zuzana Kurimská Greková (ob), Bibiána Bieniková (cl), Iva Zerzánová (cr), Ladislav Miklovič (fg)


« späť na zoznam Aktualizované: 28. 09. 2017