• 2001 – 2005

    Cirkevné konzervatórium v Bratislave (operný spev – Mária Repková)

  • 2005 – 2010

    VŠMU v Bratislave (operný spev – Vlasta Hudecová, Zlatica Livorová)

  • 2009 – 2013

    Letné spevácke kurzy Petra Dvorského v Piešťanoch 

Mariana Sajko je od roku 2021 sólistkou Opery SND. Už počas vysokoškolských štúdií účinkovala v niekoľkých operných produkciách. Od roku 2012 pôsobila ako hosťujúca sólistka vo viacerých divadlách: Opera SND, Štátna opera v Banskej Bystrici, Opera Štátneho divadla v Košiciach, Opera Národného divadla v Brne, Divadlo F. X. Šaldy v Liberci a Slezské divadlo v Opave, kde si postupne budovala svoj – dnes už pestrý operný repertoár. V súčasnosti na scéne Opery SND účinkuje ako Violetta Valéry (La traviata), Micaela (Carmen), Gilda (Rigoletto), Kňažka (Aida), Kráľovná noci (Čarovná flauta) a Maria Stuarda v rovnomenej Donizettiho opere.

Mariana Sajko pravidelne vystupuje aj ako koncertná speváčka, realizovala rad vystúpení v zahraničí (Česká republika, Chorvátsko, Lotyšsko, Japonsko) i na Slovensku, napr. na piešťanskom Letnom festivale mladých umelcov (2006, 2007, 2012), na festivaloch Organové dni v Piešťanoch (2010), Musica sacra Levoča (2011), Nitrianska hudobná jeseň (2011), Zámocké hry zvolenské (2012), na Medzinárodnom festivale Petra Michalicu Hudba pod diamantovou klenbou, festivalovej prehliadke Nová slovenská hudba i v rámci hudobno-slovného cyklu Opery SND Kontinuity (2012). Spolupracovala so Slovenskou národnou galériou v Bratislave v sérii vokálnych koncertov Momento musicale. V roku 2010 účinkovala s orchestrom Slovenskej filharmónie (v rámci mimoriadneho slávnostného koncertu Pocta Zlatici Livorovej), má za sebou umeleckú spoluprácu aj s ďalšími orchestrami (Slovenský komorný orchester Bohdana Warchala, Štátny komorný orchester Žilina, Cappella Istropolitana, Metropolitný orchester Bratislava) a dirigentmi (Leoš Svárovský, Oliver Dohnányi, Marián Vach, Marek Štryncl, Peter Valentovič, Karol Kevický, Rastislav Štúr, Martin Leginus, Kevin Rhodes). 

Príležitostne sa venovala i nahrávaniu (o. i. obnovené premiéry duchovných árií „zabudnutého“ kremnického skladateľa 18. storočia Antona Aschnera a premiéry súčasných sakrálnych skladieb R. Dubovského, P. Grolla a P. Hochela). V SND vystúpila tiež v projekte Bratislavského chlapčenského zboru Príbeh hudby – tajomstvá ľudského hlasu, na dvoch ročníkoch koncertu Letné Gala SND a na otváracom koncerte sezóny 2022/2023 Edita Gruberová Tribute. Predstavila sa aj na sólovom komornom koncerte Schumann & Schumann s piesňami Clary Schumannovej (2023).

x