Profil osobnosti

Foto: Marta Gáborová

Marta Gáborová

1975

vážna hudba
organ

Bio

Bio

-
Konzervatórium Košice (organ – Emília Dzemjanová, klavír – Peter Máté, Melánia Hermanová, čembalo – Mária Lenková)
-
VŠMU (organ – Imrich Szabó, Ján Vladimír Michalko, klavír – Daniela Kardošová, čembalo – Róbert Grác)
-
doktorandské štúdium na VŠMU
-
v súčasnosti pedagogička na Konzervatóriu v Žiline a na Katedre hudby Fakulty humanitných vied Žilinskej univerzity

Účinkovala na medzinárodných festivaloch na Slovensku (Kremnický hradný organ, Organové dni Jozefa Grešáka v Bardejove, Festival sakrálneho umenia v Košiciach, Slovenské historické organy, Organové koncerty pod Pyramídou) i v zahraničí (Česká republika, Maďarsko, Rumunsko).

Uskutočnila niekoľko nahrávok so Symfonickým orchestrom Slovenského rozhlasu, Mladými bratislavskými sólistami, vokálnou skupinou Sklo.

Od r. 2000 pravidelne účinkuje so ŠKO Žilina, Žilinským miešaným zborom a zborom Omnia.

Spolupracuje pri výskume zabudnutých a neznámych organov v regiónoch severného Slovenska (Rajecká dolina, Orava, Kysuce, Liptov).

V jej repertoári hrá významnú úlohu dielo Petra Ebena, Marcela Duprého a Oliviera Messiaena, ako i slovenská hudba skladateľov Andreja Očenáša, Ilju Zeljenku, Jozefa Grešáka, Jozefa Podprockého, Vladimíra Godára a i.

Spolupracuje aj pri vytváraní audiovizuálnych kompozícií spájajúcich výtvarné, hudobné a divadelné umenie.

Bibliografia

  • Dohnalová, Lýdia: Štátny komorný orchester
    2010 Hudobný život 2010, č. 4, s. 4
  • Kočišová, Renáta: Mozartovský vtip : koncert organistky Marty Gáborovej
    22. 5. 2006 Prešovský večerník 22. 5. 2006, s. 2
  • Dohnalová, Lýdia: ŠKO Žilina
    2016 Hudobný život 2016, č. 6, s. 9
  • Personálna bibliografia
  • ŠKO Žilina
    2002 Hudobný život 2002, č. 9, s. 18
  • Máj v ŠKO Žilina
    2002 Hudobný život 2002, č. 7 - 8, s. 24
  • Dvanásty sviatok koncertného umenia v Žiline
    2002 Hudobný život 2002, č. 6, s. 20
  • ŠKO Žilina
    2002 Hudobný život 2002, č. 6, s. 23
  • ŠKO Žilina
    2002 Hudobný život 2002, č. 3, s. 16
  • ŠKO Žilina v septembri
    2002 Hudobný život 2002, č. 11, s. 24

Ocenenia

  • Cena Sebastian
    2016 za mimoriadny prínos k odkazu diela J. S. Bacha pre súčasníkov
  • Súťaž študentov konzervatórií Slovenskej republiky
    1995 - 2. miesto
  • Medzinárodná organová súťaž Petra Ebena - Súťaž mladých organistov, Opava (CZ)
    1994 - Cena SHF za najlepšiu interpretáciu skladby slovenského skladateľa


« späť na zoznam Aktualizované: 24. 03. 2017