• 1992 - 1996

    Gymnázium sv. Cyrila a Metoda v Nitre

  • 1996 - 2003

    Súkromné konzervatórium Dezidera Kardoša v Topoľčanoch (organ a klavír)

  • 1996 - 2001

    Univerzita Konštantína Filozofa v Nitre, Katedra Hudobnej výchovy a Katedra anglistiky a amerikanistiky, magisterské štúdium (aprobácia hudobná výchova - anglický jazyk a literatúra)

  • 2004 - 2008

    Univerzita Konštantína Filozofa v Nitre, Katedra hudby, doktorandské štúdium (PhD.)

  • 2005 - 2012

    Universität für Musik und darstellende Kunst vo Viedni (organ, koncertný smer - Martin Haselböck) 

  •  

  • kurzy a masterclasses:

    Jürgen Essl, Lorenzo Ghielmi, Jeremy Joseph, Olivier Latry a i.

  •  

  •  

Mária Magyarová Plšeková pravidelne účinkuje na sólových koncertoch na Slovensku (Nitra, Bratislava, Trnava, Žilina, Topoľčany, Bardejov, Humenné, Michalovce, Bojná a i.) i v zahraničí - v Rakúsku (početné koncerty vo Viedni, Mödlingu, Hainburgu, Bruck/Leitha, Kirchstetten), Nemecku (Halle, Ulm), Anglicku (Oakham, Swayfield ...), Fínsku (Sipoo, Helsinki), Holandsku ('s-Hertogenbosch), Taliansku (Rím), Nórsku (Oslo, Drammen), Poľsku (Zabrze, Iwonicz), Českej republike (Brno), Maďarsku (Györ, Budapešť). Predstavila sa na početných domácich i zahraničných festivaloch: ARS ORGANI NITRA, MUSICA SACRA NITRA, Koncerty pod Pyramídou v Slovenskom rozhlase, Slovenské historické organy,Trnavské organové dni, Organové nešpory v Žiline, Johann Sebastian Bach – Slovensko, Brněnský varhanní festival, Wiener Orgelkonzerte, Mödlinger Orgelsommer, Orgelsommer in Halle an der Saale, Helsinki Organ Summer, organové festivaly v nórskom Drammen a Oslo, Orgelherbst Bruck/Leitha-Hainburg/Donau, XV Zabrzański międzynarodowy festival organowy, Iwonicz organ festival organowy a ď. Venuje sa aj komornej hre v spolupráci s viacerými umelcami (Peter Mikuláš, Štefan Kocán, Matej Benda, Lucie Silkenová, Marek Štrbák, Miriam Ďurišová, Mária Stýblová (Lukáčová) ...) a komornými zoskupeniami (Il Cuore Barocco, Mucha Quartet, Cantantina Nitra ...).

V období rokov 2001 - 2004 pôsobila v Anglicku, kde vyučovala hru na klavíri a hudobnú teóriu na Oakham School a súčasne tam pôsobila aj ako organistka a korepetítorka. Pedagogickej činnosti sa venovala aj na ZUŠ Jozefa Rosinského v Nitre, na Univerzite Konštantína Filozofa (UKF) v Nitre a na Súkromnom konzervatóriu v Nitre. Počas jej štúdií na UKF v Nitre bola aktívnou účastníčkou muzikologických seminárov organizovaných touto školou (2006, 2007). Ako lektorka viedla semináre organovej hry v rámci súťaže "Nitrianska lutna" (2010), ako aj semináre a workshopy pre organistov Nitrianskej diecézy (2011). Bola členkou poroty súťaže "Nitrianska lutna" (2010, 2014) a medzinárodnej súťaže "ŠUČ 2012" v Ružomberku. Pre Slovenský rozhlas nahrala v roku 2014 skladbu Petra Kolmana "Tri skladby pre organ", ktorú v tom istom roku premiérovala počas festivalu Ars Organi Nitra.   

Mária Magyarová Plšeková v súčasnosti učí na Súkromnom konzervatóriu v Nitre, koncertuje a zároveň pôsobí ako organistka v chráme Navštívenia Panny Márie v Nitre. Je zakladateľkou a umeleckou riaditeľkou medzinárodného festivalu Ars Organi Nitra a tiež spoluzakladateľkou a dramaturgičkou organového festivalu Orgelherbst Bruck/Leitha – Hainburg/Donau v Rakúsku.

x