Profil osobnosti

Foto: Michaela Popik Kušteková

Michaela Popik Kušteková

15. 1. 1990 Bratislava

vážna hudba
soprán

Bio

Bio

-
členka dievčenského speváckeho zboru Canens
2004 - 2010
Konzervatórium v Bratislave (spev - Dagmar Podkamenská-Bezačinská)
2010 - 2015
VŠMU v Bratislave (Dagmar Podkamenská-Bezačinská)

Michaela Popik Kušteková už počas štúdia naštudovala viacero operných postáv: Flaminia (J. Haydn: Il mondo della luna), Amelia (G. C. Menotti: Amelia al ballo), Susanna (W. A. Mozart: Figarova svatba), Apollonia (J. Haydn: La Canterina). Predstavila sa taktiež ako Laurie v opere slovenského skladateľa Mareka Piačeka 66 sezón. V banskobystrickej Štátnej opere stvárňuje postavy Kuchtíka (A. Dvořák: Rusalka), Leily (G. Bizet: Lovci perál) a Paminy (W. A. Mozart: Čarovná flauta). V pražskom Národnom divadle účinkuje v postave Xenie (M. P. Mussorgskij: Boris Godunov) a v Štátnej opere v Prahe sa objavila ako Kuchtík v Rusalke. V Opéra national de Lyon sa predstavila ako Prvá lesná žienka (Dvořák: Rusalka) a ako Asja Lacis v svetovej premiére opery Benjamin, derniére nuit M. Tabachnika.

Okrem operného spevu sa dlhodobo a aktívne venuje interpretácii starej hudby, pričom spolupracuje so súbormi, ktoré sa na tento žáner špecializujú (Musica Aeterna, Il Cuore Barocco). Umelecky spolupracovala aj s ďalšími telesami (Sinfonietta Bratislava, Ad gloriam Dei, Štátny komorný orchester Žilina) a interpretmi (napr. s čembalistom Petrom Guľasom na samostanom koncerte v rámci Nedeľných matiné v Mirbachovom paláci). V rámci Medzinárodného festivalu súčasnej hudby Melos-Étos 2015 účinkovala s komorným orchestrom Sinfonietta Bratislava.

Bibliografia

  • Červenka, Jozef: Aleko a Iolanta v Banskej Bystrici
    2017 In: www.operaslovakia.sk/aleko-a-iolanta-v-banskej-bystrici/
    Opera Slovakia 2017
  • Mojžišová, Michaela: Na komickej opernej strune
    2017 In: www.operaslovakia.sk/komickej-opernej-strune/
    Opera Slovakia 2017
  • Sabo, Patrik: Fašiangová follia s Musicou aeternou
    2014 Hudobný život roč. 46, 2014, č. 3, s. 8
  • Uličianska, Zuzana: Košice? Tak ďaleko od mora? : Projekt prezentovaný v rámci záveru EHMK bol geniálne lokálnym i globálnym zároveň
    2013 SME 17.12. roč. 21, 2013, č. 293, s. 15
  • Gotthardová, Kristína: Orfeus zaspieval opäť / Orfeus v podsvetí (Dvorane) VŠMU
    2013 Tempo (časopis Hudobnej a tanečnej fakulty VŠMU v Bratislave) roč. 10, 2013, č. 3-4, s. 46 – 49
  • Šišková, Ingeborg: S plným nasadením každého hráča
    2013 Hudobný život 2013, č. 12, s. 5
  • Sabo, Patrik: Dni starej hudby 2014: Pocta Rameauovi
    2014 Hudobný život roč. 46, 2014, č. 7-8, s. 15
  • Šišková, Ingeborg: Začiatok v Dolnom Kubíne, záver v Bratislave
    2016 Hudobný život 2016, č. 7 - 8, s. 6
  • Ursínyová, Terézia: Nadmieru rozohraná buffa
    2017 Hudobný život 2017, č. 4, s. 31

Ocenenia

  • Medzinárodná spevácka súťaž Antonína Dvořáka v Karlových Varoch (CZ)
    2013 - 2. miesto v kategórii Junior (ženy)
  • Letná škola barokovej hudby - interpretačná súťaž, Holešov (CZ)
    2013 - absolútna víťazka
  • Medzinárodná spevácka súťaž Imricha Godina Iuventus Canti, Vráble (SK)
    2012 - 1. miesto (v kategórii do 24 rokov)
  • Spevácka súťaž Rudolfa Petráka, Žilina (SK)
    2012 - 1. miesto
  • Medzinárodná spevácka súťaž "Ferruccio Tagliavini", Deutschlandsberg (AT)
    2011 - finalistka
  • Súťaž študentov konzervatórií Slovenskej republiky
    2007 - 1. miesto
  • Medzinárodná spevácka súťaž Imricha Godina Iuventus Canti, Vráble (SK)
    2004 - 1. miesto (v kategórii do 15 rokov)

Fotogaléria

  • Foto: Melos-Étos 2015: Sinfonietta Bratislava 2015-11-08 Melos-Étos 2015: Sinfonietta Bratislava
    Michaela Popik

    Autor: Peter Brenkus
  • Foto: Melos-Étos 2015: Sinfonietta Bratislava 2015-11-08 Melos-Étos 2015: Sinfonietta Bratislava
    Pēteris Vasks, Michaela Popik, Kristaps Bergs, Sinfonietta Bratislava

    Autor: Peter Brenkus
  • Foto: Melos-Étos 2015: Sinfonietta Bratislava 2015-11-08 Melos-Étos 2015: Sinfonietta Bratislava
    Michaela Popik, Sinfonietta Bratislava, Kristaps Bergs

    Autor: Peter Brenkus


« späť na zoznam Aktualizované: 19. 02. 2018