• 2007 – 2009

    Konzervatórium v Bratislave (Kornel Klatt)

  • 2009 – 2012

    Konzervatórium v Prahe (viola – Karel Doležal, komorná hra – Vladan Kočí, Karel Doležal, Ladislav Horák)

  • 2012 – 2015

    VŠMU (viola – Jozef Hošek)

  • 2014 - 2016

    MUK Privatuniversität der Stadt Wien (Alexander Zemtsov)

  • od 2012

    člen orchestra Slovenskej filharmónie (od 2013 ako 1. hráč a vedúci skupiny)

  • majstrovské kurzy:

    Vladimír Bukač (Telč – 2008, 2009), Karel Doležal (Dobřichovice – 2009, 2010), Stephanie Baer, Václav Dvořák (Dobřichovice – 2011), Hariolf Schlichtig, Gilad Karni (ISA Masterclass Semmering – 2014),Alexander Zemtsov, Mikhail Zemtsov, Julia Dinerstein (Zemtsov viola Masterclass, Nemecko – 2015), Atar Arad, Gilad Karni, Shmuel Ashkenasi (Keshet Eilon Masterclass, Izrael – 2015); súkromné štúdium u Wolfganga Klosa, Milana Radiča, Karla Špelinu, Lubomíra Malého, Petra Holmana

  •  

Martin Ruman ako sólista účinkoval so Slovenskou filharmóniou, SKO Bohdana Warchala a s komornými orchestrami Cappella Istropolitana a Sinfonietta Bratislava.

Okrem pôsobenia v Slovenskej filharmónii sa aktívne venuje aj komornej hre, v rámci ktorej pravidelne spolupracuje s poprednými domácimi i zahraničnými umelcami a telesami (Jozef Ľupták, Milan Paľa, Juraj Tomka, Marián Svetlík, Boris Lenko, Alena Hučková, Shmuel Ashkenasi, Zhou Qian, Isabelle van Keulen, Daniel Rowland, Pablo Barragán, Mucha Quartet, Moyzesovo kvarteto a ď.).

Počas štúdií v Prahe bol členom Komorného orchestra Pavla Haase (2009 - 2012) a Komorného orchestra BERG (2011 - 2012). V súčasnosti je členom Gustav Klimt Quartet Wien (koncerty v Musikverein a Konzerthaus Viedeň) a členom komorného zoskupenia Collegium Wartberg.

Martin Ruman je pedagógom violovej hry na Konzervatóriu v Bratislave a od roku 2017 aj lektorom v Slovenskom mládežníckom orchestri. Interpretačné kurzy viedol doma i v zahraničí (napr. kurzy CIMA vo Viedni, komorné kurzy Konvergencií).

Ako aktívny propagátor slovenskej hudby premiérovo uviedol množstvo skladieb pre violu, okrem iných od skladateľky Ľubice Čekovskej, Jevgenija Iršaia, Víťazoslava Kubičku, Ľuboša Bernátha, či Daniela Rumlera. Popri modernej a barokovej viole sa venuje aj hre na viole d ́amore, na ktorej už odohral niekoľko recitálov a premiér (I. Zeljenka, Ľ. Bernáth).

 

„ ... Ruman je špičkový hráč. Potvrdil to aj na svojom sólovom koncerte v mimoriadne ťažkej, ale hudobne nádhernej kompozícii Waltona. Dielo vošlo do dejín ako nehrateľné, čomu rozumiem a skláňam sa pred Rumanovým majstrovstvom.  ... má krásny tón, je virtuóz svojho nástroja a umne modeluje frázy.  ... je majster violy, ktorý už roky zanecháva výraznú umeleckú stopu.“

Polakovičová, Viera: Koncert Slovenskej filharmónie a Vysokej školy múzických umení. In: Opera Slovakia, 9. 5. 2021.

x