Profil osobnosti

Foto: Albert Hrubovčák Autor: archív HC

Albert Hrubovčák

17. 10. 1967 Humenné

vážna hudba
trombón
pedagóg – trombón

Pôsobenie v: Slovak Brass Quintet

Bio

Bio

1984 – 1987
Konzervatórium Žilina (pozauna – Jiří Bukač)
1987 – 1993
VŠMU (Jozef Gašparovič)
1990 – 1992
člen Transval Philharmonic Orchestra, Pretória, JAR
1994 – 1995
prvá pozauna v BRT Philharmonic Bruxelles
od 1995
prvý pozaunista a vedúci skupiny v Slovenskej filharmónii
od 2001
pedagóg hry na pozaunu na Akadémii umení v Banskej Bystrici
od 2003
pedagóg na VŠMU

Ako sólista spolupracoval so SOSR, ŠKO Žilina, SKO Bohdana Warchala. Je člen dvoch vynikajúcich komorných zoskupení Slovak Brass Quintet (+ Rastislav Suchan, tr, Ľubomír Kamenský, tr, Nikolaj Kanišák, tu, Roman Bielik, cr) a Trombón trio (+ Michal Jaško, Michal Motýľ).

V rámci cyklu Slovenskej filharmónie Hudobná mozaika účinkoval na koncerte s klaviristom Tomášom Nemcom (2011) a s interpretmi na bicie nástroje Kirilom Stoyanovom a Petrom Kosorínom (2016).

„Recenzenti Hrubovčákových sólových vystúpení oceňujú jeho intonačnú pohotovosť a technickú ľahkosť, čo mu umožňuje sústrediť sa na muzikantské dotváranie hudby a prekonať úskalia pozauny ako nástroja po stránke intonácie pomerne chúlostivého, u ktorého technika tvorenia tónu snižcom zvádza k istej ťažkopádnosti.“ (In: Slovník slovenského koncertmého umenia III., Hudobné centrum, Bratislava 2005, s. 86-87.)

 

Bibliografia

  • Kolář, Robert: Nové impulzy pre Slovenský mládežnícky orchester
    2017 Hudobný život roč. 49, 2017, č. 7-8, s. 20 – 24
  • Šuba, Andrej: Jeseň so Solamente naturali
    2015 Hudobný život roč. 47, 2015, č. 11, s. 4
  • Beráts, Juraj: Apolloopera - zhudobnenie dejín bratislavskej "Apolky"
    2013 Hudobný život 2013, č. 12, s. 4
  • Dohnalová, Lýdia: Štátny komorný orchester Žilina
    2009 Hudobný život 2009, č. 6, s. 6.
  • Dúbravský, Ján: Z mirbachovských matiné
    2003 Hudobný život 2003, č. 12, s. 21
  • Horkay, Tomáš: Koncerty SF
    2002 Hudobný život 2002, č. 2, s. 14
  • Čížik, Vladimír: Nedeľné matiné
    1999 Hudobný život 1999, č. 5, s. 28
  • Čížik, Vladimír: Hrubovčák – Štefko
    1996 Hudobný život 1996, č. 8, s. 4
  • Javorský, Igor: SF v januári
    1996 Hudobný život 1996, č. 4, s. 4
  • Javorský, Igor: SF v marci
    1995 Hudobný život 1995, č. 8, s. 4
  • Berger, Igor: Slovo mali mladí
    1994 Hudobný život 1994, č. 9, s. 3
  • Kerekanič, Miroslav: S bravúrou jemu vlastnou. Jubilant a dirigent Albert Hrubovčák medzi dychovkármi
    1994 Ozveny Karpát 1994, č. 7. 12., s. 6
  • Linnová, Katarína: Pozaunový recitál
    1989 Hudobný život 1989, č. 1, s. 3
  • Kovářová, Anna: Interpretačná súťaž SSR ´87
    1988 Hudobný život 1988, č. 1, s. 1
  • Tichý, Stanislav: Pocta Bohdanovi Warchalovi
    2016 Hudobný život roč. 48, 2016, č. 3, s. 7

Diskografia

  • Foto: MUSICA ACADEMICA MUSICA ACADEMICA
    1994 CD – Slovart Records SR-0006-2-131
    1. Fritz Kreisler: Recitatív a scherzo pre sólové husle
      Peter Šaray (vn)
    2. Franz Schubert: Tri piesne
      Gustáv Beláček (b), Jana Nagy-Juhász (pf)
    3. Fryderyk Chopin: Nokturno E dur op. 62 č. 2
      Tomáš Nemec (pf)
    4. Franz Liszt: La Campanella
      Tomáš Nemec (pf)
    5. Georg Christoph Wagenseil: Concerto pre pozaunu a sláčikový orchester
      Albert Hrubovčák (tn), Mladí bratislavskí umelci, Anton Popovič (dir.)
    6. Luigi Arditi: The Dream of Home
      Ľubica Vargicová (s), Darina Lacková (pf)
    7. Henri Dutilleux: Sonatína pre flautu a klavír
      Tomáš Janošík (fl), Helena Gáfforová (pf)
    8. William Walton: Bagatela pre sólovú gitaru
      Miloš Tomašovič (gui)
    9. Mirko Krajči: ... a v prach sa obrátiš
      Juraj Kováč (vc)
  • Foto: Bartoš Juraj: Brass Baroque Delights BARTOŠ JURAJ: BRASS BAROQUE DELIGHTS
    1992 CD – Slovart SR-0023

    barokové koncerty (G. Tartini, L. Mozart, G. Manfredini, A. Vivaldi)
    1. Juraj Bartoš: Brass Delights
    2. Antonio Vivaldi:
      Rastislav Suchan (tr), Albert Hrubovčák (tn), Komorní sólisti Bratislava, Juraj Bartoš (tr)

Ocenenia

  • Súťaž študentov konzervatórií Slovenskej republiky
    1987 - 1. miesto
  • Medzinárodná hudobná súťaž Pražská jar, Praha (CZ)
    1987 - Čestné uznanie 1. stupňa
  • Interpretačná súťaž Slovkoncertu
    1987 - 1. miesto

Premiéry

  • Prvé uvedenie na Slovensku
  • Marek Piaček: Apolloopera
    19. 11.
    2013
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Malá sála Slovenskej filharmónie, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Štefan Bučko (spk), Slovenský filharmonický zbor, Albert Hrubovčák (tn), Jozef Chabroň (dir.), Marold Langer-Philippsen (réžia)
  • Peter Zagar: Struny, kladivká, paličky
    19. 11.
    2008
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Večery novej hudby, Malé koncertné štúdio, Slovenský rozhlas, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Magdaléna Bajuszová (pf), Tomáš Nemec (pf), Milan Osadský (ac), Juraj Mitošinka (tn), Albert Hrubovčák (tn), Branislav Belorid (tn), Nikolaj Kanišák (tu)
  • Egon Krák: Purgatorio pre klarinet, trúbku, trombón a elektroakustický záznam
    5. 12.
    2007
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Slovenský rozhlas, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Alexander Stepanov (cl), Jurij Blinov (tr), Albert Hrubovčák (tn)
  • Róbert Rudolf: Mithuna P. M.
    16. 11.
    2004
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Nová slovenská hudba, Malé koncertné štúdio, Slovenský rozhlas, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Roman Bielik (cr), Branislav Hóz (cr), Rastislav Suchan (tr), Petr La Garde (tr), Jozef Gašparovič (trb), Albert Hrubovčák (tn), Nikolaj Kanišák (tu)
  • Marek Piaček: 66 sezón
    Štyri kusy pre kvinteto plechových nástrojov
    14. 11.
    2004
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Nová slovenská hudba, Malé koncertné štúdio Slovenského rozhlasu, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Slovak Brass Quintet, Rastislav Suchan (tr), Ľubomír Kamenský (tr), Roman Bielik (cr), Albert Hrubovčák (tn), Nikolaj Kanišák (tu)
  • Stanislav Hochel: Festivalová predohra
    pre trúbku, trombón a orchester
    11. 1.
    1996
    Prvé uvedenie na Slovensku
    SK
    INTERPRETI: Slovenská filharmónia, Ondrej Lenárd (dir.), Kamil Roško (tr), Albert Hrubovčák (tn)


« späť na zoznam Aktualizované: 20. 09. 2017