Profil osobnosti

Foto: Ján Galla

Ján Galla

21. 12. 1955 Nové Zámky

www.jangalla.com

vážna hudba
bas

Bio

Bio

1980
ukončenie Konzervatória v Bratislave (spev - Ida Černecká)
od 1980
VŠMU (spev – Ida Černecká), počas štúdia študijný pobyt v talianskej Sienne
od 1981
sólista Opery SND

Spieval na najznámejších svetových operných scénach po boku popredných speváckych a dirigentských osobností, má bohatý operný i koncertný repertoár.

Bibliografia

  • Umelecká kritika a publicistika
  • Unger, Pavel: Bibliou inšpirovaný košický Samson s aktuálnym apelom
    2019 In: www.operaslovakia.sk/bibliou-inspirovany-kosicky-samson-s-aktualnym-apelom/
    Opera Slovakia 2019
  • Ursínyová, Terézia: Súčasný, ale presvedčivý Únos zo serailu
    2017 In: www.operaslovakia.sk/sucasny-ale-presvedcivy-unos-zo-serailu/
    Opera Slovakia 2017
  • Unger, Pavel: Bratislava: Selim paša jako majitel hotelu v dnešním Orientu
    2017 In: www.operaplus.cz/bratislava-selim-pasa-jako-majitel-hotelu-dnesnim-orientu/?pa=3
    Opera Slovakia 2017
  • Mojžišová, Michaela: Na komickej opernej strune
    2017 In: www.operaslovakia.sk/komickej-opernej-strune/
    Opera Slovakia 2017
  • Párkányi, Daniel: Eugen Suchoň postavil divákov na nohy : Opera Eugena Suchoňa Krútňava nadchla Banskú Bystricu
    2011 Trnavské noviny MY 5.6. 2011, č. 22, s. 4
  • Blaho, Vladimír: Do opery SND sa vrátil maestro Verdi : V popredí Maškarného bálu stoja kvality hudobného naštudovania
    2004 Národná obroda 23.12. 2004, s. 8
  • Mojžišová, Michaela: Rozpačité režisérske divadlo
    2004 Sme [príloha Kultúra] 21.12. 2004, s. 26
  • Martiš, Jozef: Víťaz z Ria : S Jánom Gallom o speve cez pocity a myšlienky
    1995 Pravda. príloha Sobota plus 26.8. 1995, č. 199, s. I
  • Litschauerová, Nina: Ako ich nepoznáte : Ján Galla
    1995 Televízia a rozhlas 1995, č. 25, s. 3
  • Ursínyová, Terézia: Hudba v našej rodine : Gallovci v Zichyho paláci
    1994 Hudobný život roč. 26, 1994, č. 12, s. 4
  • Ursínyová, Terézia: V hodinke pravdy : Hovorí basista Ján Galla
    1992 Práca 25.1. 1992, č. 22, s. 6
  • Operácia opery SND : Konzílium: Kundlák-Galla-Jenisová-Rybárska ; Ján Galla, Jozef Kundlák, Ľubica Rybárska, Eva Jenisová
    1992 Film a divadlo 1992, č. 3, s. 10 – 11
  • Litschauerová, Nina: Bárs by boli všetky také! : Hovorí operný spevák Ján Galla
    1990 Večerník 14.12. 1990, č. 244, s. 6 – 7
  • Olach, Ľubomír: Šanca prichádza iba raz : So sólistom opery SND Jánom Gallom o skúsenostiach z USA
    1990 Smena 15.3. 1990, č. 63, s. 5
  • Litschauerová, Nina: S basom na cestách
    1989 Svet socializmu 1989, č. 10, s. 19
  • Varkondová, Alia Krista: Tri spevácke portréty : Ján Galla
    1989 Slovenské divadlo 1989, č. 1, s. 70 – 79
  • Kopicová, Gabriela: Radosť zo spevu : Hovoríme s Jánom Gallom, sólistom opery SND v Bratislave
    1987 Televízia 1987, č. 46, s. 16
  • M.G.: Náš basista v superprodukcii : Zhovárame sa so sólistom opery SND Jánom Gallom
    1986 Večerník 21.8. 1986, č. 163, s. 5
  • Berger, Igor: Neľahká úloha pre sólistov : Vokálny koncert v Primaciálnom paláci
    1986 Ľud 2.4. 1986, č. 77, s. 5
  • Bagiová, Ľubica: Na operu treba dozrieť : Hovoríme so sólistom opery SND v Bratislave Jánom Gallom
    1986 Populár 1986, č. 8, s. 4 – 5
  • Straka, Milan: Vízum do sveta z Ria : Posedenie s mladým sólistom opery SND Jánom Gallom
    1986 Slovensko 1986, č. 1, s. 14 – 15
  • Sebestýn, B.: Dvakrát do roka Rio de Janiero : So sólistom opery SND Jánom Gallom nielen o nastávajúcej sezóne
    1985 Ľud 15.8. 1985, č. 191, s. 5
  • M. G. : Víťaz z Ria de Janeira : Svetový úspech speváka opery SND J. Gallu
    1985 Práca 2.7. 1985, č. 153, s. 6
  • Polakovičová, Viera: Víťazstvo Jána Gallu v Riu de Janeiro
    1985 Hudobný život roč. 17, 1985, č. 14, s. 4
  • Olach, Ľubomír: Úspech otvárajúci svet : S Jánom Gallom o víťazstve na súťaži v Rio de Janeiro
    1985 Sloboda 1985, č. 44, s. 4
  • Litschauerová, Nina: Árie na štarte
    1985 Svet socializmu 1985, č. 38, s. 14 – 15
  • Litschauerová, Nina: Iba sme spievali..
    1985 Smena na nedeľu 1985, č. 27, s. 8
  • Ursínyová, Terézia: Nadmieru rozohraná buffa
    2017 Hudobný život roč. 49, 2017, č. 4, s. 31
  • Glocková, Mária: Sex, naturalizmus aj vynálezy renesančného génia
    2015 Hudobný život roč. 47, 2015, č. 12, s. 27

Diskografia

  • Foto: Antonín Dvořák: Stabat Mater ANTONÍN DVOŘÁK: STABAT MATER
    2007 DVD – Arthaus Musik 102109
    1. Antonín Dvořák:
      Ján Galla (b)
  • Foto: Ludwig van Beethoven: Symphony No. 9 LUDWIG VAN BEETHOVEN: SYMPHONY NO. 9
    2004 CD – Slovart Records SR - 0055
    1. Ludwig van Beethoven:
      Rastislav Suchan (tr), Terézia Kružliaková (ms), Tomáš Juhás (t), Ján Galla (b), Slovenská filharmónia, Slovenský filharmonický zbor

Ocenenia

  • Medzinárodná spevácka súťaž v Rio de Janeiro (Brazília)
    1985 - Zlatá medaila za najlepšiu interpretáciu brazílskej piesne
  • Medzinárodná spevácka súťaž Mikuláša Schneidera-Trnavského, Trnava (SK)
    1979 - 2. cena

Premiéry

  • Prvé uvedenie na Slovensku
  • Pavol Krška: Cyril a Metod
    Opera-oratórium v dvoch dejstvách a šiestich obrazoch
    5. 7.
    2013
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Katedrála svätého Martina, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Jozef Kundlák (t), Ján Galla (b), Ján Babjak (t), František Balún (br), Daniel Čapkovič (br), Chorus Salvatoris, Miešaný spevácky zbor Tirnavia, Metropolitný orchester Bratislava, Pavol Tužinský (dir.)

Audio

  • Malovec, Jozef: Hudba pre bas a komorný orchester (ukážka)

    1995

    Ján Galla (b), Štátny komorný orchester Žilina, Leoš Svárovský (dir.)

    Zdroj: Archív HC


« späť na zoznam Aktualizované: 27. 05. 2019