Adriana Banásová študovala spev na Konzervatóriu v Bratislave u Dagmar Livorovej, neskôr sa vzdelávala pod vedením Zlatice Livorovej. V interpretačnom umení sa zdokonaľovala aj na Majstrovských speváckych kurzoch Petra Dvorského v Piešťanoch (2015, 2016) a na herecko-speváckych kurzoch v Žďári nad Sázavou (2012) a v Znojme (2013). V lete 2022 absolvovala Letnú hudobnú akadémiu v Kroměříži pod vedením Kateřiny Kněžíkovej, odkiaľ si priniesla ocenenie Laureát akadémie.

Adriana Banásová pravidelne účinkovala v rámci koncertného cyklu Momento Musicale v Slovenskej národnej galérii, predstavila sa na koncerte Mladosť na festivale Zámocké hry Zvolenské (2013), v spolupráci so súborom Solamente naturali pod taktovkou Antona Popoviča sólisticky vystúpila na Vianočnom barokovom koncerte (2014). V roku 2015 sólisticky vystúpila s Denisou Hamarovou, Daliborom Jenisom a Simonou Houda-Šaturovou na úvodnom koncerte Viva Konzerva! (venovaného 95. výročiu založenia Konzervatória v Bratislave) v rámci festivalu Viva Musica! a stvárnila tiež postavu Paminy v študentskom predstavení Čarovnej flauty.

Adriana Banásová debutovala na doskách Opery SND v sezóne 2016/2017 ako Sestra Genovieffa (Sestra Angelika) a Nella (Gianni Schicchi) v Pucciniho Triptychu. Odvtedy tu stvárnila viacero postáv ako Annina (Traviata), Tebaldo/Anjelský hlas (Don Carlo), Júlia (Rozprávka o šťastnom konci), Kňažka (Aida), Druhá lesná žienka (Rusalka), Komorná (Čert a Káča), Prvá kňažka (Svätopluk).

V roku 2021 jej vyšiel debutový album árií Desire s klavírnym sprievodom Petra Pažického.

 

Mladú speváčku podporilo Hudobné centrum v rámci projektu Fórum mladých talentov.

x