Profil osobnosti

Foto: Valéria Kelly

Valéria Kelly

20. 3. 1944 Bardejov – 8. 11. 2010

vážna hudba
klavír, klavírna spolupráca, čembalo

Bio

Bio

1959 – 1963
Konzervatórium v Košiciach (klavír – Mária Mašíková-Hemerková)
1963 – 1967
JAMU v Brne (klavír – František Schäfer a Karel Jandera)
1990 – 1992
VŠMU, ašpirantúra (Ivan Palovič)
1967 – 1970
klavírna pedagogička na Konzervatóriu Žilina
1970 – 1977
klavírna pedagogička na Konzervatóriu v Bratislave
1971 – 1973
a od 1977 pedagogička klavírnej spolupráce na VŠMU (1993 docentka)

Ako sólistka vystupovala s poprednými slovenskými orchestrami a v rámci komornej hry s Košickým kvartetom. Umelecká spolupráca: dirigenti ako napr. Viktor Málek, Bystrík Režucha, Ladislav Slovák, Jaroslav Vodňanský, huslisti –Manuella Milani (CA), Spiros Randos (GR), Vladimír Harvan, Alexander Jablokov, Antonín Moravec, Jindřich Pazdera, Andrea Šestáková, Viktor Šimčisko, violisti – napr. Lars Anders Tomter (NO), Jozef Hošek, Milan Telecký, violončelisti – Truls Otterbach Mørk (NO), Eugen Prochác, Jozef Sikora, Ján Slávik, Richard Vandra, klarinetisti – Juan de Arnas Pizzani (CU/DE), Dejan Lazič (YU), Marta Beňačková, Magda Blahušiaková, Aladár Jánoška, Anton Hruška, fagotista Peter Hanzel, speváci – Eva Blahová, Sergej Kopčák, Róbert Szücs, Hana Štolfová-Bandová, Kamila Vyskočilová, klavírne duo – Helena Gáfforová, Daniela Varínska a i.  

„Najväčším prínosom Valérie Kellyovej do slovenskej hudby sú jej naštudovania, propagovanie a šírenie slovenskej hudobnej tvorby 20. storočia – sólovej (neraz jej dedikovaných skladieb) i komornej. Vo svojej interpretácii dokáže naplniť širokodyché romantické línie osobitou poéziou i brilantným spádom. 'Opätovne sa potvrdila stará pravda, že interpret môže pomôcť umocniť ideu skladby. ... Všetky tri časti Szeghyovej skladby (Hommage à Rodin) mali správne proporcie, invenciu.“ (Čížik, Vladimír, Hudobný život 1989/6, s. 5.)"

(Vladimír Čížik: Slovník slovenského koncertného umenia I., Hudobné centrum, Bratislava 2002, s. 70.)

Bibliografia

  • Medelský, Borivoj: Koncert najlepších účastníkov Musica Arvenzis 2007
    2007 Hudobný život roč. 39, 2007, č. 9, s. 5
  • Šišková, Ingeborg: Dva pohľady na Komorné dni Johanna Nepomuka Hummela
    2007 Hudobný život roč. 39, 2007, č. 7-8, s. 14
  • Čížik, Vladimír: Valéria Kelly
    2002 Slovník slovenského koncertného umenia I, Hudobné centrum, Bratislava 2002, s. 69 – 71
    (ISBN 80-88884-39-X)
  • Dohnalová, Lýdia: Bohatá nádielka (Albrechtovo Klavírne kvinteto)
    1995 Hudobný život 1995, č. 23–24, s. 4
  • Blahyhka, Miloslav: Pozornosť slovenským tvorcom
    1994 Hudobný život 1994, č. 7, s. 4
  • Berger, Igor: Nová slovenská hudba. Komorné koncerty
    1993 Hudobný život 1993, č. 1, s. 3
  • Podracký, Igor: Dvakrát jubileum (K životným jubileám Juraja Hatríka a Vladimíra Čuchrana)
    1991 Hudobný život 1991, č. 24, s. 7
  • Čížik, Vladimír: Nová slovenská hudba. Komorný koncert
    1989 Hudobný život 1989, č. 6, s. 5
  • Dohnalová, Lýdia: Slovenská hudba na BHS (Kresánkova Mládežnícka suita)
    1988 Hudobný život 1988, č. 23, s. 8
  • Fecsková, Silvia: Z koncertného odia Bardejovských kúpeľov
    1988 Hudobný život 1988, č. 17, s. 7
  • Čunderlíková, Eva: XII. Týždeň novej slovenskej hudobnej tvorby
    1987 Hudobný život 1987, č. 6, s. 3
  • –vč– /Čížik, Vladimír/: Profily mladých
    1974 Hudobný život 1974, č. 4, s. 2
  • Čížik, Vladimír: Slovenskí koncertní umelci. I. SGF, Bratislava
    1974 1974, s. 55–56
  • Čížik, Vladimír: Valéria Hrdinová-Kellyová
    1974 Slovenskí koncertní umelci I, Slovenský hudobný fond, Bratislava 1974, s. 55 – 56
  • Havránek, Otakar: Koncertná prehliadka
    1969 Hudobný život 1969, č. 23–24, s. 14

Diskografia

  • Foto: Drobnosti majstrov DROBNOSTI MAJSTROV
    1998 CD – Opus
    1. Wolfgang Amadeus Mozart:
      Stanislav Zamborský (pf), Ondrej Lenárd (dir.), Oliver Dohnányi (dir.), Valéria Kelly (pf), Pavol Kováč (pf), Quido Hölbling (vn), Anna Hölblingová (vn), Jela Špitková (vn), Richard Vandra (vc)
  • Foto: Alexander Albrecht : Aus seinem Klavierwerk ALEXANDER ALBRECHT : AUS SEINEM KLAVIERWERK
    1996 CD – MUSICA 790021-2
    1. Alexander Albrecht: Suita
      Daniela Varínska (pf)
    2. Alexander Albrecht: Sonáta F dur
      Daniela Varínska (pf)
    3. Alexander Albrecht: Sonatína pre dva klavíry
      Daniela Varínska (pf), Valéria Kelly (pf)
    4. Alexander Albrecht: Humoreska „Výlet do dažďa s hrmavicou“
      Daniela Varínska (pf), Valéria Kelly (pf)
  • Foto: Tvorcovia slovenskej národnej hudby – Alexander Albrecht TVORCOVIA SLOVENSKEJ NÁRODNEJ HUDBY – ALEXANDER ALBRECHT
    1985 LP – Opus 9110 1637-38
    1. Alexander Albrecht: Túžby a spomienky (Tobias Wunderlich)
      Symfonický orchester Československého rozhlasu, Ondrej Lenárd (dir.)
    2. Alexander Albrecht: Sonatína pre 11 nástrojov
      Slovenská filharmónia, Bystrík Režucha
    3. Alexander Albrecht: Tri básne z cyklu "Das Marienleben" R. M. Rilkeho
      Magdaléna Hajóssyová (s), Slovenský filharmonický zbor, Pavel Baxa (zbm.), Slovenská filharmónia, Ľudovít Rajter (dir.)
    4. Alexander Albrecht: Der Verdammte (Zatratený)
      Viktória Stracenská (ms), Miloslav Starosta (pf)
    5. Alexander Albrecht: Rosenzeit (Čas ruží)
      Viktória Stracenská (ms), Miloslav Starosta (pf)
    6. Alexander Albrecht: Heimkehr (Návrat domov)
      Viktória Stracenská (ms), Miloslav Starosta (pf)
    7. Alexander Albrecht: Prelúdium a fúga
      Milan Telecký (vl), Juraj Alexander (vc)
    8. Alexander Albrecht: Das Märchenteufelchen (Čertík v rozprávke)
      Juraj Alexander (vc)
    9. Alexander Albrecht: Humoreska „Výlet do dažďa s hrmavicou“
      Helena Gáfforová (pf), Valéria Kelly (pf)
    10. Alexander Albrecht: Trio
      Boris Monoszon (vn), Alojz Nemec (vn), Milan Telecký (vl)
  • Foto: Slávne skladby majstrov SLÁVNE SKLADBY MAJSTROV
    1977 LP – Opus 9111 0464
    1. Franz Schubert:
      Richard Vandra (vc), Stanislav Zamborský (pf), Valéria Kelly (pf), Anna Hölblingová (vn), Jela Špitková (vn), Quido Hölbling (vn), Ján Salay (pf), Pavol Kováč (pf)

Premiéry

  • Prvé uvedenie na Slovensku
  • Pavol Bagin: Štyri kusy pre fagot a klavír
    25. 10.
    1998
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Mirbachov palác, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Peter Hanzel (fg), Valéria Kelly (pf)
  • Juraj Pospíšil: Malá suita pre trúbku a klavír, op. 54
    12. 11.
    1995
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Melos-Étos, Zrkadlová sieň Primaciálneho paláca, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Valéria Kelly (pf)
  • Ilja Zeljenka: Fagotina
    Sonatína pre fagot a klavír
    12. 2.
    1995
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Mirbachov palác, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Peter Hanzel (fg), Valéria Kelly (pf)
  • Tadeáš Salva: Impresie
    pre fagot a klavír
    15. 1.
    1995
    Prvé uvedenie na Slovensku
    SK
    INTERPRETI: Peter Hanzel (fg), Valéria Kelly (pf)
  • Stanislav Hochel: Láska a nádej op. 128
    cyklus piesní pre barytón a klavír
    22. 11.
    1994
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Nová slovenská hudba, Slovenský rozhlas, Štúdio II, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Mikuláš Doboš (br), Valéria Kelly (pf)
  • Juraj Hatrík: Moment musical avec J. S. Bach
    Komorná kantáta pre soprán, flautu, lesný roh, husle, kontrabas a klavír
    11. 2.
    1987
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Týždeň novej slovenskej hudobnej tvorby, Moyzesova sieň, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Kamila Zajíčková (s), Milan Brunner (fl), Peter Zajíček (vn), Ján Budzák (cr), Vojtech Kovács (cb), Valéria Kelly (pf)

Audio

  • Hatrík, Juraj: Tri piesne o láske, šťastí a vernosti



    Adriana Kohútková (s), Valéria Kellyová, Juraj Hatrík (pf4m)

    Zdroj: Archív HC


« späť na zoznam Aktualizované: 01. 02. 2017