Profil osobnosti

Foto: Michal Lehotský

Michal Lehotský

16. 1. 1973 Bratislava

vážna hudba
tenor

Bio

Bio

1988 – 1995
súkromné štúdium spevu (Stanislav Mjartan)
1996
študijný pobyt na Mozartovej akadémii v Krakove (Kerstin Meyerová a Eva Blahová)
1996 – 2001
sólista opery Štátneho divadla Košice
1999 – 2003
stály hosť Štátnej opery Praha
od 2003/2004
sólista Opery SND

Michal Lehotský absolvoval medzinárodné interpretačné kurzy v Bayreuthe a Piešťanoch (Peter Mikuláš, Alain Nonat, Bernd Weikl).

Účinkoval na festivaloch: Wexford Festival Opera, Deutsche Oper Berlin a Medzinárodný hudobný festival Janáčkovo Brno. Hosťuje v Národnom divadle Praha, Štátnej opere Praha, ako aj v Nemecku, Írsku, Poľsku, Maďarsku, Rakúsku.

Bibliografia

  • Umelecká kritika a publicistika
  • Jůzová, Markéta: Turandot v černobílém světě
    2020 Hudobný život roč. 52, 2020, č. 1 - 2, s. 39
  • Blaho, Vladimír: Výborná Krútňava v Opere Slovenského národného divadla
    2019 In: www.operaslovakia.sk/vyborna-krutnava-v-opere-slovenskeho-narodneho-divadla/
    Opera Slovakia 2019
  • Jůzová, Markéta: Premiéra Dalibora v období stávkové pohotovosti Národního divadla
    2019 Hudobný život roč. 51, 2019, č. 7-8, s. 48
  • Ursínyová, Terézia: Sadko ako podobenstvo o návratoch
    2018 Opera Slovakia 2018
  • Juhanová, Dáša: Michal Lehotský: Nedokážem si predstaviť nič horšie, ako spievať s nechuťou [rozhovor]
    2018 In: www.operaslovakia.sk/michal-lehotsky-nedokazem-si-predstavit-nic-horsie-ako-spievat-s-nechutou/
    Opera Slovakia 2018
  • Červenka, Jozef: Podnetný Sadko na zamyslenie
    2018 Hudobný život roč. 50, 2018, č. 1 - 2, s. 43
  • Unger, Pavel: Rarita v Bratislave: Wolf-Ferrariho opera Šperky Madony
    2015 In: www.operaplus.cz/rarita-v-bratislave-wolf-ferrariho-opera-sperky-madony/
    2015
  • Cyprich, Peter: Šperky Madony: vzácna rarita, veľký potenciál
    2015 In: dennikn.sk/147617/sperky-madony-vzacna-rarita-velky-potencial/
    2015
  • Červenka, Jozef: Šperky Madony v site dejín
    2015 In: www.operaslovakia.sk/sperky-madony-v-site-dejin/
    2015
  • Blaho, Vladimír: Opereta v SND
    2015 Hudobný život roč. 47, 2015, č. 1-2, s. 35
  • Ursínyová, Terézia: K jubileu gratuloval Priateľ Fritz
    2014 Hudobný život roč. 46, 2014, č. 11, s. 23
  • Blaho, Vladimír: Bratislavská Tosca so zaujímavým obsadením
    2013 Hudobný život roč. 45, 2013, č. 4, s. 21
  • oj: Opera Slovenského národného divadla začala sezónu na Cypre
    2012 Pravda roč. 22, 2012, č. 210, s. 38
  • Horník, Pavel: Dalibor v Šárce
    2011 Hudební rozhledy roč. 64, 2011, č. 11, s. 24
  • Planková, Eva: Slovenská filharmónia
    2011 Hudobný život roč. 43, 2011, č. 6, s. 2
  • Herman, Josef: Macbeth v Brně aneb králové se vraždí pořád
    2010 Hudební rozhledy roč. 63, 2010, č. 1, s. 25
  • Unger, Pavel: Ensemblissimo s málom "issima"
    2010 Hudobný život roč. 42, 2010, č. 6, s. 27
  • Unger, Pavel: Gala výkonov bolo pomenej
    2007 Pravda 2007, s. 24
  • Pokludová, Eva: Spravodajstvo, koncerty ; Slovenská filharmónia
    2007 Hudobný život roč. 39, 2007, č. 5, s. 6
  • Planková, Eva: Mimoriadne hosťovanie v SND: Macbeth a Bohéma ; 22. a 23. februára, Opera SND, Bratislava
    2007 Hudobný život roč. 39, 2007, č. 4, s. 20 – 21
  • Fellegi, Juraj: Turandot nedovolí spať
    2006 Pravda [príloha Kamelot] 2006, s. I
  • Čechová, Milada: Turandot nebude káva pre každého
    2006 SME [príloha Bratislava] 2006, s. 3
  • Unger, Pavel: Bratislava vzkriesila operné bel canto
    2005 Pravda 2005, s. 18
  • Blaho, Vladimír: Do opery SND sa vrátil maestro Verdi : V popredí Maškarného bálu stoja kvality hudobného naštudovania
    2004 Národná obroda 2004, s. 8
  • Mojžišová, Michaela: Rozpačité režisérske divadlo
    2004 Sme [príloha Kultúra] 2004, s. 26
  • Blaho, Vladimír: V komickej opere Dcéra pluku je spev nadovšetko
    2004 Národná obroda 2004, s. 16
  • Mojžišová, Michaela: Miniprofil HŽ. Michal Lehotský
    2004 Hudobný život roč. 36, 2004, č. 3, s. 9 – 10
  • Mezencevová, Zuzana: Príležitosť na vylámanie zubov
    1998 Korzár 1998, s. 13
  • Unger, Pavel: Tenorový talent na obzore
    1995 Hudobný život roč. 27, 1995, č. 23 - 24, s. 3
  • Bayer, Robert: Komorná grand opéra
    2017 Hudobný život roč. 49, 2017, č. 5, s. 30
  • Červenka, Jozef: Vzácne Šperky Madony v Bratislave
    2015 Hudobný život roč. 47, 2015, č. 7 - 8, s. 41
  • Marenčinová, Dita: Obnovené či oprášené ...?
    1999 Hudobný život roč. 31, 1999, č. 7 - 8, s. 18

Diskografia

  • Foto: DVOŘÁK, A.: Král a uhlíř DVOŘÁK, A.: KRÁL A UHLÍŘ
    2006 CD – Orfeo C678062H
    1. Antonín Dvořák: Král a uhlíř, B. 21
      Lívia Ághová (s), Michelle Breedt (ms), Dalibor Jenis (br), Michal Lehotský (tenor), Peter Mikuláš (bas), Pražský komorní sbor, WDR Rundfunkchor Köln, WDR Rundfunkorchester Köln, Gerd Albrecht (dir.)
  • Foto: Antonín Dvořák: Der Jakobiner ANTONÍN DVOŘÁK: DER JAKOBINER
    2004 CD – Orfeo C641043F
    1. Christoph Stephinger , Marcin Bronikowski , Mark Holland , Andrea Danková, Peter Mikuláš, Michal Lehotský, Mechthild Georg , WDR Rundfunkchor Köln, Eberhard Francesco Lorenz , Lívia Ághová, Pražský komorní sbor, Knaben des Kölner Domchores, WDR Rundfunkchor und Sinfonieorchester Köln, Gerd Albrecht (dir.)

Ocenenia

  • Cena Literárneho fondu
    2017 za postavu Éléazara v opere Židovka
  • Medzinárodná spevácka súťaž Emy Destinovej, České Budějovice (CZ)
    1998 - laureát
  • Medzinárodná spevácka súťaž Hans Gabor Belvedere, Viedeň (AT)
    1996, 1997 - semifinalista
  • Medzinárodná spevácka súťaž Mikuláša Schneidera-Trnavského, Trnava (SK)
    1996 - 3. miesto v 2. kategórii

Premiéry

  • Prvé uvedenie v zahraničí
  • Juraj Filas: Requiem- Oratio Spei (Prayer of Hope)
    pre sóla, zbor a orchester
    9. 6.
    2006
    Prvé uvedenie v zahraničí
    Katedrála sv. Bonifáca, Fulda, DE
    INTERPRETI: Adriana Kohútková (s), Michal Lehotský (tenor), Roman Janál (br), Katedrální sbor z Fuldy, Symfonický orchester Sibiú, Michael F. P. Huber (dir.)


« späť na zoznam Aktualizované: 30. 03. 2020