Profil osobnosti

Foto: Denisa Šlepkovská

Denisa Šlepkovská

1967

vážna hudba
mezzosoprán

Bio

Bio

1982 - 1988
Konzervatórium Košice (spev - Ľudmila Šomorjaiová)
1990
štipendistka SHF a pôsobenie v Štátnom divadle Košice
od 1991
sólistka Opery SND

Z postáv na scéne Opery SND: Pestúnka (Boris Godunov), Carmen (Carmen), Tretia dáma (Čarovná flauta), Markíza z Berkenfieldu (Dcéra pluku), Pisana (Dvaja Foscariovci), Marthe (Faust), Annina (Gavalier s ružou), Slečna Baggottová (Kominárik), Flora (La Traviata), Fenena (Nabucco), Háta (Predaná nevesta), Enrichetta di Francia (Puritáni), Lola (Sedliacka česť) a i.

Systematicky sa venuje aj koncertnej činnosti, má v repertoári viaceré kantátové, oratoriálne a piesňové diela. Pri ich uvádzaní často spolupracuje napr. so Slovenskou filharmóniou, Symfonickým orchestrom Slovenského rozhlasu, Štátnou filharmóniou Košice, s Cappellou Istropolitanou, so súborom Musica Aeterna a ďalšími.

Bibliografia

  • Cyprich, Peter: Šperky Madony: vzácna rarita, veľký potenciál
    2015 In: dennikn.sk/147617/sperky-madony-vzacna-rarita-velky-potencial/
    2015
  • Červenka, Jozef: Šperky Madony v site dejín
    2015 In: www.operaslovakia.sk/sperky-madony-v-site-dejin/
    2015
  • Unger, Pavel: Rarita v Bratislave: Wolf-Ferrariho opera Šperky Madony
    2015 In: www.operaplus.cz/rarita-v-bratislave-wolf-ferrariho-opera-sperky-madony/
    2015
  • Kopelent, Marek: Ohlédnutí za festivalem Třídení
    2015 Hudební rozhledy roč. 68, 2015, č. 3, s. 20 – 21
  • Bubnáš, Juraj: Nová slovenská hudba 2012 : Warchalovci, Quasars Ensemble a komorné koncerty
    2013 Hudobný život roč. XLV, 2013, č. 1-2, s. 25
  • Puškášová, Melánia: Nová slovenská hudba 2012 : Vokálny koncert
    2013 Hudobný život roč. XLV, 2013, č. 1-2, s. 23 – 24
  • Blaho, Vladimír: Prekvapivo nepokazená premiéra Alciny. Opera Slovenského národného divadla uviedla Händlovo "čarodejnícke dielo"
    2004 Národná obroda 7.6. 2004, s. 17
  • Bagin, Pavol: Matiné plné pohody a krásy...
    1995 Hudobný život 1995, č. 23 - 24, s. 3
  • Litschauerová, Nina: Aj pán Offenbach by im zatlieskal
    1993 Nové slovo bez rešpektu roč. 3, 1993, č. 6, s. 12 – 13
  • Polakovičová, Viera: Pravda prvej čembalistky : Koncert súboru starej hudby podnetom pre úvahy
    1990 Večerník 13.11. 1990
  • Červenka, Jozef: Vzácne Šperky Madony v Bratislave
    2015 Hudobný život roč. 47, 2015, č. 7 - 8, s. 41
  • Šišková, Ingeborg: Nedeľné matiné v Mirbachovom paláci
    2015 Hudobný život roč. 47, 2015, č. 11, s. 2

Diskografia

  • Foto: Memento : Roman Berger MEMENTO : ROMAN BERGER
    2010 CD – Hudobný fond SF 00612131
    1. Roman Berger: Memento po smrti Miroslava Filipa
      Symfonický orchester Československého rozhlasu, Bystrík Režucha (dir.)
    2. Roman Berger: Adagio pre Jana Branného
      Pavel Bogacz (vn), Daniela Varínska (pf)
    3. Roman Berger: Wiegenlied
      Denisa Šlepkovská (a), Daniel Buranovský (pf)
    4. Roman Berger: Korczak in memoriam
      Ewald Danel (vn), Vladimír Bereník (vn), Peter Zwiebel (vl), Eva Čermanová (vc)
  • Foto: Respighi: La Primavera / Quattro Liriche / La pentola magica RESPIGHI: LA PRIMAVERA / QUATTRO LIRICHE / LA PENTOLA MAGICA
    2008 CD – Naxos 8.570741
    1. Ottorino Respighi:
      Miroslav Dvorský (t), Vladimír Harvan (fl), Vladimír Kubovčík (b), Henrieta Lednárová (s), Michal Šintál (ob), Denisa Šlepkovská (ms), Jana Tarajová Valášková (s), Ivan Viskup (cl), Katarína Turnerová (ar), Symfonický orchester Slovenského rozhlasu, Slovenský filharmonický zbor
  • Foto: 20 years of Classical Music: Naxos Anniversary Collection 20 YEARS OF CLASSICAL MUSIC: NAXOS ANNIVERSARY COLLECTION
    2007 CD – Naxos 8.570598
    1. Čajkovskij Peter Iľjich:
      Ondrej Lenárd (dir.), Cappella Istropolitana, Slovenská filharmónia, Symfonický orchester Slovenského rozhlasu, Štátna filharmónia Košice, Adriana Kohútková (s), Denisa Šlepkovská (ms)
  • Foto: Mendelssohn: A Midsummer Night's Dream / Infelice MENDELSSOHN: A MIDSUMMER NIGHT'S DREAM / INFELICE
    2001 CD – Amadis 7195
    1. Felix Mendelssohn Bartholdy:
      Adriana Kohútková (s), Denisa Šlepkovská (ms)
  • Foto: The Classics at the Movies. Thrillers THE CLASSICS AT THE MOVIES. THRILLERS
    2000 CD – Naxos 8.556809
    1. :
      Oliver Dohnányi (dir.), Cappella Istropolitana, Slovenská filharmónia, Symfonický orchester Slovenského rozhlasu, Moyzesovo kvarteto, Slovenský filharmonický zbor, Adriana Kohútková (s), Denisa Šlepkovská (ms)
  • Foto: Amaral Vieira: Stabat Mater, Missa pro defunctis AMARAL VIEIRA: STABAT MATER, MISSA PRO DEFUNCTIS
    1996 CD – Slovart Records SR-0016-2-131
    1. Amaral Vieira: Stabar Mater, Op. 240
      Adriana Kohútková (s), Denisa Šlepkovská (ms), Simon Šomorjai (tenor), Vladimír Kubovčík (bas), Slovenský filharmonický zbor, Jan Rozehnal (zbm.), Slovenská filharmónia, Marián Vach (dir.)
    2. Amaral Vieira: Missa pro defunctis, Op. 187
      Adriana Kohútková (s), Denisa Šlepkovská (ms), Simon Šomorjai (tenor), Vladimír Kubovčík (bas), Slovenský filharmonický zbor, Jan Rozehnal (zbm.), Slovenská filharmónia, Marián Vach (dir.)
  • Foto: Amaral Vieira: Te Deum, Requiem AMARAL VIEIRA: TE DEUM, REQUIEM
    1996 CD – Slovart Records SR-0017-2-131
    1. Amaral Vieira: Te Deum, Op. 181
      Adriana Kohútková (s), Denisa Šlepkovská (ms), Simon Šomorjai (tenor), Vladimír Kubovčík (bas), Slovenský filharmonický zbor, Jan Rozehnal (zbm.), Slovenská filharmónia, Marián Vach (dir.)
    2. Amaral Vieira: Requiem in Memoriam, Op. 203
      Slovenský filharmonický zbor, Jan Rozehnal (zbm.), Slovenská filharmónia, Marián Vach (dir.)
  • Foto: Ottorino Respighi: La bella dormente nel bosco OTTORINO RESPIGHI: LA BELLA DORMENTE NEL BOSCO
    1995 CD – Marco Polo 8.223742
    1. Ottorino Respighi:
      Symfonický orchester Slovenského rozhlasu, Slovenský filharmonický zbor, Ján Ďurčo (br), Igor Pasek (t), Denisa Šlepkovská (ms), Adriana Kohútková (s)
  • Foto: Ottorino Respighi: Lucrezia OTTORINO RESPIGHI: LUCREZIA
    1995 CD – Marco Polo 8.223717
    1. Ottorino Respighi:
      Symfonický orchester Slovenského rozhlasu, Ján Ďurčo (br), Adriana Kohútková (s), Ľudovít Ludha (t), Denisa Šlepkovská (ms), Igor Pasek (t)
  • Foto: Ottorino Respighi: La Primavera OTTORINO RESPIGHI: LA PRIMAVERA
    1994 CD – Marco Polo 8.223595
    1. Ottorino Respighi:
      Symfonický orchester Slovenského rozhlasu, Slovenský filharmonický zbor, Vladimír Harvan (fl), Vladimír Kubovčík (b), Michal Šintál (ob), Denisa Šlepkovská (ms), Jana Tarajová Valášková (s), Katarína Turnerová (ar), Ivan Viskup (cl)
    2. Ottorino Respighi:
      Miroslav Dvorský (t)

Premiéry

  • Prvé uvedenie na Slovensku
  • Juraj Hatrík: Vodný orloj (Štyri podoby vody)
    pre flautu, harfu, mezzosoprán a sláčikový súbor
    3. 4.
    2016
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Malá sála Slovenskej filharmónie, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Ján Samec (fl), Adriana Antalová (ar), Denisa Šlepkovská (ms), Slovenský komorný orchester Bohdana Warchala, Ewald Danel (dir.)
  • Roman Berger: Spevy Douvy
    Cyklus 4 piesní na slová Y. Bonnefoya
    16. 11.
    2012
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Nová slovenská hudba, Malé koncertné štúdio Slovenského rozhlasu, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Denisa Šlepkovská (ms), Xénia Jarová (pf)
  • Roman Berger: Missa pro nobis
    17. 9.
    2010
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Historická budova SND, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Denisa Šlepkovská (ms), František Kovár (spk), Stanislav Beňačka, jr. (spk), Slovenský filharmonický zbor, Jozef Chabroň (zbm.), Slovenská filharmónia, Zsolt Nagy (dir.)
  • Ilja Zeljenka: Benedictus es, Domine
    Hymnus pre soprán, alt, tenor a bas sólo, miešaný zbor a sláčikový orchester
    20. 12.
    1999
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Koncertná sieň Slovenskej filharmónie, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Adriana Kohútková (s), Denisa Šlepkovská (a), Jozef Kundlák (t), Gustáv Beláček (b), Spevácky zbor mesta Bratislavy, Cappella Istropolitana, Ladislav Holásek (dir.)
  • Roman Berger: Wiegenlied
    9. 11.
    1997
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Melos-Étos, Zrkadlová sieň Primaciálneho paláca, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Denisa Šlepkovská (a), Daniel Buranovský (pf)
  • Roman Berger: Torzo
    Dve scény z opery Na krásnom modrom Dunaji
    29. 11.
    1994
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Autorský večer Romana Bergera, Moyzesova sieň, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Denisa Šlepkovská (ms), Alexander Jablokov (vn), Nora Skuta (pf)
  • Prvé uvedenie v zahraničí
  • Ľubica Čekovská: Dorian Gray
    Opera v troch dejstvách
    19. 5.
    2015
    Prvé uvedenie v zahraničí
    Pražská jar, Národné divadlo, Praha, CZ
    INTERPRETI: Helena Becse Szabó (s), Terézia Kružliaková (ms), Denisa Šlepkovská (ms), Eamonn Mulhall (t), Martin Gyimesi (t), Ján Ďurčo (br), Martin Malachovský (bbr), Aleš Jenis (br), Orchester Opery SND, Christopher Ward (dir.)
  • Roman Berger: Spevy Douvy
    Cyklus 4 piesní na slová Y. Bonnefoya
    2. 12.
    2014
    Prvé uvedenie v zahraničí
    Třídění 2014, Kaplnka sv. Vavřince, Praha, CZ
    INTERPRETI: Denisa Šlepkovská (ms), Ivan Buffa (pf)
  • Roman Berger: Missa pro nobis
    19. 11.
    2011
    Prvé uvedenie v zahraničí
    Varšavská jeseň, Koncertná sieň Národnej filharmónie, Varšava, PL
    INTERPRETI: Denisa Šlepkovská (ms), Stanislav Beňačka, jr. (spk), Varšavský filharmonický zbor, Varšavská filharmónia, Zsolt Nagy (dir.)


« späť na zoznam Aktualizované: 12. 11. 2015