Profil osobnosti

Foto: Hana Štolfová-Bandová Autor: Pavel Kastl

Hana Štolfová-Bandová

3. 9. 1948

vážna hudba
mezzosoprán
pedagóg – spev

Bio

Bio

1972 - 1976
VŠMU v Bratislave (spev - Mária Kišonová-Hubová)
1976 - 1978
štúdium na Konzervatóriu P. I. Čajkovského v Moskve (Jevgenij Nesterenko) a v talianskej Sienne
1982 - 1985
VŠMU, interná ašpirantúra (Mária Kišonová-Hubová)
od 1979
pedagogička koncertného a operného spevu na Katedre spevu HTF VŠMU (v súčasnosti ako vedúca Katedry spevu), tiež lektorka majstrovských speváckych kurzov

Hana Štolfová-Bandová získala ocenenia na viacerých speváckych súťažiach. V súčasnosti má za sebou bohatú pedagogickú i sólovo-vokálnu činnosť, ako koncertná umelkyňa v oratoriálnych, kantátových a omšových dielach. Absolvovala množstvo sólových recitálov a koncertov na domácich i zahraničných pódiách v umeleckej spolupráci s poprednými orchestrami a dirigentskými osobnosťami. Pravidelne uvádzala pôvodnú slovenskú tvorbu vrátane premiér skladieb súčasných autorov. Ako sólistka hosťovala na scéne Opery SND. Nahrala rad diel slovenských a zahraničných autorov v Slovenskom rozhlase, ako aj pre domáce i zahraničné hudobné vydavateľstvá. 

 

Bibliografia

  • Umelecká kritika a publicistika
  • Chalupka, Ľubomír: Úcta k tvorivosti
    2016 Hudobný život roč. 48, 2016, č. 11, s. 5
  • Ursínyová, Terézia: Vokálno-klavírne súznenie v Mirbachovom paláci
    2015 In: www.operaslovakia.sk/vokalno-klavirne-suznenie-v-mirbachovom-palaci/
    Opera Slovakia 2015
  • Palovčík, Michal: Koncerty v galérii
    2001 Literárny týždenník 2001, č. 41, s. 11
  • Blahynka, Miloslav: Poslanie koncertnej speváčky
    1998 Hudobný život roč. 30, 1998, č. 22, s. 2
  • Palovčík, Michal: Príkladný umelecký čin : Pocta F. Schubertovi a J. Brahmsovi
    1997 Hudobný život roč. 29, 1997, č. 9, s. 7
  • -mj-: Na také zážitky sa nezabúda... : H. Štolfová-Bandová
    1996 Hudobný život roč. 28, 1996, č. 19, s. 2
  • Unger, Pavel: Spevácke umenie v palácoch
    1994 Hudobný život roč. 26, 1994, č. 23 - 24, s. 6
  • Dóša, Juraj: Ašpirantský vokálny recitál
    1986 Hudobný život roč. 18, 1986, č. 4, s. 7
  • Brejka, Rudolf: Piesňové matiné Hany Štolfovej- Bandovej
    1981 Hudobný život roč. 13, 1981, č. 9, s. 7
  • Personálna bibliografia
  • Rezonancia z pohľadu vokálneho umenia
    2013 Tempo (časopis Hudobnej a tanečnej fakulty VŠMU v Bratislave) roč. 10, 2013, č. 1-2, s. 27 – 30
  • Problematika stvárnenia sólových vokálnych partov v Requiem, op. 89 Antonína Dvořáka [habilitačná prednáška]
    2005 Tempo (časopis Hudobnej a tanečnej fakulty VŠMU v Bratislave) roč. 2, 2005, č. 2, s. 23 – 25

Diskografia

  • Foto: Janáček: Mša glagolskaja JANÁČEK: MŠA GLAGOLSKAJA
    1999 CD – ArcoDiva UP 0011 - 2 231
    1. Leoš Janáček:
      Hana Štolfová-Bandová (a)
  • Foto: Ilja Zeljenka: Syn človeka, slovenské pašie – scénické oratórium ILJA ZELJENKA: SYN ČLOVEKA, SLOVENSKÉ PAŠIE – SCÉNICKÉ ORATÓRIUM
    1994 CD – A.L.I. Records AI-0025-2-301
    1. Ilja Zeljenka: Syn človeka
      Vladimír Kubovčík (b), Ľudovít Ludha (t), Jozef Ábel (t), Juraj Peter (b), Lívia Ághová (s), Hana Štolfová-Bandová (ms), František Urcikán (t), Milada Mačáková (s), Ján Pražienka (t), Slovenský komorný zbor SĽUKu, Moyzesovo kvarteto, Orchester SĽUK-u, Pavol Procházka (dir.)
  • Foto: Chamber Music 2 CHAMBER MUSIC 2
    1993 CD – Hudobný fond SF 0010 2111
    1. Ivan Parík: Hudba pre Miloša Urbáska
      Moyzesovo kvarteto
    2. Ilja Zeljenka: Aztécke piesne
      Elena Holičková (s), Ľudovít Marcinger (pf), Dalibor Machek (bat)
    3. Tadeáš Salva: Balada pre violončelo sólo
      Eugen Prochác (vc)
    4. Juraj Hatrík: Canzona na pamäť Alexandra Moyzesa
      Hana Štolfová-Bandová (a), Marián Banda (vl), Imrich Szabó (org)
    5. Ivan Hrušovský: Sláčikové kvarteto č. 2
      Košické kvarteto

Ocenenia

  • Cena Frica Kafendu
    1996 za vynikajúcu interpretáciu piesňovej a oratoriálnej literatúry s významným podielom slovenskej tvorby
  • Medzinárodná spevácka súťaž Mikuláša Schneidera-Trnavského, Trnava (SK)
    1975 - Zvláštna cena

Premiéry

  • Prvé uvedenie na Slovensku
  • Peter Breiner: The Story
    Oratórium
    1. 10.
    2001
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Bratislavské hudobné slávnosti, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Symfonický orchester Slovenského rozhlasu, Slovenský filharmonický zbor, Marián Vach (zbm.), Janka Rychlá (zbm.), Hana Štolfová-Bandová (a), Ľudovít Ludha (t)
  • Ilja Zeljenka: Syn človeka
    Slovenské pašie – scénické oratórium
    25. 3.
    1993
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Komorná scéna SĽUK-u, Bratislava-Rusovce, SK
    INTERPRETI: Vladimír Kubovčík (b), Ľudovít Ludha (t), Jozef Ábel (t), Juraj Peter (b), Lívia Ághová (s), Hana Štolfová-Bandová (ms), František Urcikán (t), Milada Mačáková (s), Ján Pražienka (t), Moyzesovo kvarteto, Slovenský komorný zbor SĽUKu, Orchester SĽUKu, Pavol Procházka (dir.)
  • Vladimír Godár: Štyri vážne spevy
    pre nízky hlas, sláčikový orchester, klavír a zvony
    17. 2.
    1988
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Koncertná sieň Československého rozhlasu, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Hana Štolfová-Bandová (ms), Symfonický orchester Československého rozhlasu, Marián Vach (dir.)
  • Vladimír Godár: Štyri vážne spevy
    pre nízky hlas a klavír
    5. 5.
    1985
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Nedeľné dopoludnia v Galérii, Mirbachov palác, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Hana Štolfová-Bandová (ms), Marián Varínsky (pf)
  • Juraj Hatrík: Canzona na pamäť Alexandra Moyzesa
    pre hlboký ženský (mužský) hlas, violu a organ na slová R. Thákura
    18. 2.
    1985
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Koncertná sieň Slovenskej filharmónie, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Hana Štolfová-Bandová (a), Marián Banda (vl), Eva Kamrlová (org)
  • Bartolomej Urbanec: Blahoslavlen mir
    1980 Prvé uvedenie na Slovensku
    Piešťanský festival, Piešťany, SK
    INTERPRETI: Magdaléna Hajóssyová (s), Hana Štolfová-Bandová (a), Gustáv Papp (t), Róbert Szücs (br), Jozef Špaček (b), Slovenský filharmonický zbor, Pavel Baxa (zbm.), Slovenská filharmónia, Ladislav Slovák (dir.)
  • Andrej Očenáš: Listy sivovláske op. 51
    Cyklus piesní pre nižší hlas a klavír na poéziu Milana Lajčiaka
    21. 2.
    1979
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Koncertná sieň Československého rozhlasu, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Hana Štolfová-Bandová (a), Ľudovít Marcinger (pf)

Audio

  • Hatrík, Juraj: Canzona na pamäť Alexandra Moyzesa



    Hana Štolfová-Bandová (a), Marián Banda (vl), Imrich Szabó (org)

    Zdroj: Archív HC


« späť na zoznam Aktualizované: 18. 07. 2018