Profil osobnosti

Foto: Katarína Turnerová

Katarína Turnerová

17. 2. 1969 Žilina

vážna hudba
harfa

Bio

Bio

1983 - 1988
Konzervatórium Žilina (harfa - Tibor Kováč)
1988 - 1992
AMU Praha (harfa - Karel Patras, Renata Kodadová)
1990 - 1995
prvá harfistka v Symfonickom orchestri Slovenského rozhlasu
od 1995
prvá harfistka v Slovenskej filharmónii
1994 - 1997
členka medzinárodného symfonického orchestra United Philharmonic Vienna vo Viedni

Katarína Turnerová už počas štúdia na AMU v Prahe začala pôsobiť ako prvá harfistka v Symfonickom orchestri Slovenského rozhlasu v Bratislave, kde zastávala tento post v rokoch 1990 - 1995. Od roku 1995 je prvou harfistkou v orchestri Slovenskej filharmónie. V rokoch 1994 - 1997 účinkovala aj v medzinárodnom symfonickom orchestri United Philharmonic Vienna vo Viedni.

S manželom flautistom Mariánom Turnerom tvoria komorné duo, ktoré odohralo stovky koncertov doma aj v zahraničí.

Ako sólistka i komorná hráčka účinkuje na domácich koncertných pódiách a hudobných festivaloch, kde spolupracuje s radom popredných inštrumentalistov, spevákov, speváckych zborov, komorných ansámblov i orchestrov. Skladby harfového repertoáru slovenských i svetových autorov nahrala na CD i DVD nosiče, ale aj pre pre vysielacie potreby RTVS, ORF, BBC či NHK (Japonsko). V roku 2017 vydala CD album s názvom "Royal Harp" s harfovými koncertmi skladateľov 18. storočia. Participovala aj na nahrávkach filmovej hudby pre európske, austrálske, ázijské i americké kinematografické spoločnosti. 

Slovenské koncertné umenie reprezentovala ako sólová, komorná či orchestrálna hráčka často i v zahraničí (Nemecko, Rakúsko, Francúzsko, Veľká Británia, Belgicko, Švédsko, Česká republika, Poľsko, Bulharsko, Maďarsko, Taliansko, Španielsko, Mexiko, Japonsko, Omán).  

"Katarína Turnerová je typom profesionálne pedantnej a citlivo muzikálnej umelkyne, ktorá má zmysel pre temperamentný spád i meditáciu. Pre svoj perfekcionizmus v príprave i prevedení je vyhľadávanou orchestrálnou, sólovou a komornou hráčkou." (Slovník slovenského koncertného umenia II., Hudobné centrum, Bratislava 2004, s. 167 - 168.)

Bibliografia

  • Ursínyová, Terézia: Kráľovská harfa
    2018 In: www.operaslovakia.sk/kralovska-harfa/
    Opera Slovakia 2018
    (recenzia CD)
  • Červenka, Jozef: Katarína Turnerová Royal Harp
    2018 Hudobný život 2018, č. 1 - 2, s. 52
    (recenzia CD)
  • Torkošová, Petra: Slovenský filharmonický zbor oslavoval
    2016 Hudobný život roč. 48, 2016, č. 3, s. 7
  • Tichý, Stanislav: Reduta trikrát inak
    2015 Hudobný život roč. 47, 2015, č. 12, s. 10
  • Šišková, Ingeborg: Nedeľné matiné v Mirbachu
    2014 Hudobný život roč. 46, 2014, č. 3, s. 5
  • Dohnalová, Lýdia: Figura in memoriam
    2014 Hudobný život roč. 46, 2014, č. 12, s. 15
  • Torkošová, Petra: Bratislavské hudobné slávnosti 2014 : Koncert speváckeho zboru mesta Bratislavy
    2014 Hudobný život roč. 46, 2014, č. 11, s. 11
  • Šuška, Pavol: Dôstojné narodeniny 65-ročnej Lúčnice
    2013 Hudobný život 2013, č. 11, s. 11
  • Dohnalová, Lýdia: Spravodajstvo, koncerty
    2011 Hudobný život 2011, č. 12, s. 3
  • Koncert na Slanickom ostrove
    2000 SME 1. 7. 2000, s. 4

Diskografia

  • Foto: Musica Sacra MUSICA SACRA
    2015 CD – Diskant DK 0161-2231
    1. César Franck: Gloria z Omše A dur, op. 12, FWV 61
      Katarína Juhásová-Štúrová (s), Tomáš Juhás (t), Martin Malachovský (b), Spevácky zbor Lúčnica, Ján Slávik (vc), Robert Vizvári (cb), Katarína Turnerová (ar), Peter Mikula (org), Elena Matušová (dir.)
    2. Joseph Haydn: Tenebrae factae sunt, MH162
      Spevácky zbor Lúčnica, Elena Matušová (dir.)
    3. Joseph Haydn: Insanae et vanae curae
      Spevácky zbor Lúčnica, Peter Mikula (org), Elena Matušová (dir.)
    4. Johann Sebastian Bach / Charles Gounod: Ave Maria
      Zuzana Weiserová (s), Spevácky zbor Lúčnica, Elena Matušová (dir.)
    5. Franz Liszt: Inno a Maria Vergine, S.39
      Spevácky zbor Lúčnica, Katarína Turnerová (ar), Peter Mikula (org), Elena Matušová (dir.)
    6. Wolfgang Amadeus Mozart: Ave verum corpus, KV 618
      Spevácky zbor Lúčnica, Peter Mikula (org), Elena Matušová (dir.)
    7. César Franck: Panis angelicus z Omše A dur, op. 12, FWV 61
      Tomáš Juhás (t), Spevácky zbor Lúčnica, Ján Slávik (vc), Robert Vizvári (cb), Katarína Turnerová (ar), Peter Mikula (org), Elena Matušová (dir.)
    8. Wolfgang Amadeus Mozart: Alma Dei Creatoris, KV 277
      Zuzana Weiserová (s), Spevácky zbor Lúčnica, Juraj Tomka (vn), Andrej Baran (vn), Pavol Mucha (vc), Peter Mikula (org), Elena Matušová (dir.)
    9. Giacomo Puccini: Requiem, SC 76
      Spevácky zbor Lúčnica, Martin Ruman (vl), Peter Mikula (org), Elena Matušová (dir.)
    10. Andrew Lloyd Webber: Hosanna z Requem
      Miroslav Dvorský (t), Ľubica Vargicová (s), Peter Mikula (org), Spevácky zbor Lúčnica, Elena Matušová (zbm.), Slovenský národný symfonický orchester, Jaroslav Kyzlink (dir.)
    11. Andrew Lloyd Webber: Pie Jesu z Requiem
      Ľubica Vargicová (s), Tomáš Turner (s), Spevácky zbor Lúčnica, Elena Matušová (zbm.), Slovenský národný symfonický orchester, Jaroslav Kyzlink (dir.)
    12. Giuseppe Verdi: Libera me z Messa da Requiem
      Ľubica Vargicová (s), Spevácky zbor Lúčnica, Elena Matušová (zbm.), Spevácky zbor mesta Bratislavy, Ladislav Holásek (zbm.), Symfonický orchester Slovenského rozhlasu, Walter Attanasi (dir.)
  • Foto: Respighi: La Primavera / Quattro Liriche / La pentola magica RESPIGHI: LA PRIMAVERA / QUATTRO LIRICHE / LA PENTOLA MAGICA
    2008 CD – Naxos 8.570741
    1. Ottorino Respighi:
      Miroslav Dvorský (t), Vladimír Harvan (fl), Vladimír Kubovčík (b), Henrieta Lednárová (s), Michal Šintál (ob), Denisa Šlepkovská (ms), Jana Tarajová Valášková (s), Ivan Viskup (cl), Katarína Turnerová (ar), Symfonický orchester Slovenského rozhlasu, Slovenský filharmonický zbor
  • Foto: Egon Krák – Mémoires I. EGON KRÁK – MÉMOIRES I.
    2006 CD – Hudobný fond SF 00472131
    1. Egon Krák: Au jardin d'amour
      Jana Pastorková (s), Katarína Turnerová (ar), Moyzesovo kvarteto
    2. Egon Krák: I Have Met My Own Death Yesterday
      Alexander Stepanov (cl), Egon Krák (pf)
    3. Egon Krák: Adieu mes amis…
      Alexander Stepanov (cl), Egon Krák (pf)
    4. Egon Krák: Fantasia a tre parti
      Roman Pálka (vc), Ladislav Štukovský (cb)
    5. Egon Krák: SOUFFLE
      Alexander Stepanov (cl)
    6. Egon Krák: Lettres de mon moulin
      Jana Pastorková (s), Egon Krák (pf)
  • Foto: Nocturne – Music for flute and harp NOCTURNE – MUSIC FOR FLUTE AND HARP
    1997 CD – Diskant DK 0040-2 131
    1. :
      Marián Turner (fl), Katarína Turnerová (ar)
  • Foto: J. Strauss, Jr. : Edition - Vol. 40 J. STRAUSS, JR. : EDITION - VOL. 40
    1995 CD – Marco Polo 8.223240

    Slovak Radio Symphony Orchestra Bauer-Theussl, Franz – dirigent Šimčisko, Viktor – husle Szabó, Imrich – organ Vavreková, Katarína – harfa
    1. Johann Strauss II :
      Katarína Turnerová (ar), Imrich Szabó (org), Viktor Šimčisko (vn)
  • Foto: Ottorino Respighi: La Primavera OTTORINO RESPIGHI: LA PRIMAVERA
    1994 CD – Marco Polo 8.223595
    1. Ottorino Respighi:
      Symfonický orchester Slovenského rozhlasu, Slovenský filharmonický zbor, Vladimír Harvan (fl), Vladimír Kubovčík (b), Michal Šintál (ob), Denisa Šlepkovská (ms), Jana Tarajová Valášková (s), Katarína Turnerová (ar), Ivan Viskup (cl)
    2. Ottorino Respighi:
      Miroslav Dvorský (t)

Ocenenia

  • Súťaž študentov konzervatórií Slovenskej republiky
    1988 - 1. cena
  • Súťaž študentov konzervatórií Slovenskej republiky
    1985 - 1. cena

Premiéry

  • Prvé uvedenie na Slovensku
  • Jozef Kolkovič: Shades of Autumn
    14. 6.
    2017
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Medzinárodný festival Divergencie, Jezuitský kostol, Skalica, SK
    INTERPRETI: Juraj Alexander (vc), Ján Slávik (vc), Stanislav Masaryk (tr), Katarína Turnerová (ar), Slovenský komorný orchester Bohdana Warchala, Ewald Danel (umv.)
  • Viliam Gräffinger: Slovenské balady
    Cyklus ženských zborov
    19. 2.
    2016
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Slávnostný koncert k 70. výročiu vzniku Slovenského filharmonického zboru, Koncertná sieň Slovenskej filharmónie, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Katarína Ďurdinová (s), Katarína Krčmárová (s), Slovenský filharmonický zbor, Kiril Stoyanov (bat), Peter Kosorín, jr. (bat), Katarína Turnerová (ar), Jozef Chabroň (dir.)
  • Vladimír Godár: Barkarola
    pre husle/violončelo/violu, 12 sláčikových nástrojov, harfu a čembalo
    22. 3.
    2015
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Malá sála Slovenskej filharmónie, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Ewald Danel (vl), Katarína Turnerová (ar), Slovenský komorný orchester Bohdana Warchala
    Slovenská premiéra verzie so sólovou violou.
  • Egon Krák: Ariane...still is here (Ariadna...stále je tu)
    Tanečné interlúdium pre harfu a orchestra
    17. 2.
    2008
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Malá sála Slovenskej filharmónie, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Katarína Turnerová (ar), Slovenský komorný orchester Bohdana Warchala
  • Ilja Zeljenka: Sonatína
    pre flautu a harfu
    7. 3.
    1999
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Mirbachov palác, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Marián Turner (fl), Katarína Turnerová (ar)

Fotogaléria

  • Foto: Matiné v Mirbachovom paláci 2018-04-22 Matiné v Mirbachovom paláci
    Katarína Turnerová – harfa (Slovensko)

    Zdroj: Archív Hudobného centra
    Autor: Dušan Godár


« späť na zoznam Aktualizované: 16. 05. 2018