Profil telesa

Foto: Musa Antiqua

Musa Antiqua

komorný súbor starej hudby

Bio

Bio


Vladimír Rusó, vedúci súboru, výber, úprava a kompozícia skladieb, altová viola da gamba, lutna, rebec, rebab, tambur, citara, psalterium, ala, lýra,organistrum, čembalo, organ, klavichord, basová zobcová flauta, trstinová píšťala, crumhorn, uhlová harfa

Milan Tarina, spev, zobcové flauty, lutna, bicie

Valerián Tokár, fidula, sláčiková lýra (chrotta), zobcové flauty, cornamusa, harfové psalterium

MUSA ANTIQUA ako vysoko špecializovaný súbor vznikol v roku 1986 po rokoch samostatného štúdia starovekej, stredovekej a etnickej hudby. Jeho členovia hrali na kópiách stredovekých a renesančných nástrojov podľa potrieb repertoáru a vystupovali väčšinou v gotických kostýmoch.

Súbor realizoval množstvo koncertov po celom Slovensku i v zahraničí (Bulharsko, Česká republika, Dánsko, Maďarsko). V roku 1998 sa zúčastnil festivalu starej hudby na historických nástrojoch v Prahe "Stará hudba v letní Praze" a v roku 1999 v Kobenhaven na International Festival og Sigojner Kultur. Súbor interpretoval starú židovskú hudbu 15. storočia, romance španielskych Sefaradov 15. storočia, starú hudbu Rómov zo Slovenska a z celej Európy, skladby z Tabulatury Vietoris a Cithary Sanctorum, hudbu zo Slovenska od čias pohanov po stredovek, hudbu v stredovekom Egypte za čias mamelukov, stredovekú hudbu zo Slovenska (Ján Sylván: Sedm žalmu kagícich a giné spewy, Spišské zlomky, Trnavský rukopis, Košické fragmenty, Spišský antifonár). Repertoár súboru bol unikum, každý nový program bol celý premiérou.


Bibliografia

  • Brhlovič,: Keď sa nad nádvorím zastaví čas
    20. 8. 1984 Smena 20. 8. 1984
  • Vajda, Igor: Harmonia Antiqua objavom
    20. 8. 1980 Smena 20. 8. 1980
  • Vrbická, Eva: Plavba po neznámych moriach
    1. 3. 2000 Práca 1. 3. 2000
  • (tasr): Hudba v synagóge
    17. 5. 1999 Práca 17. 5. 1999, s. 3
  • Kačic, Ladislav: Po dlhšom čase...
    1989 Hudobný život 21, 1989/5, s. 3
  • Ballová, Ľuba: Hudba na Bratislavskom hrade : Koncerty pri príležitosti Medzinárodného dňa múzeí a galérií
    1989 Literárny týždenník 2, 1989/24, s. 15
  • Čížik, Vladimír: Letné komorné koncerty
    1989 Hudobný život 1989

Diskografia

  • Foto: Songs of Praise SONGS OF PRAISE
    CD – Tara Publications
    1. Adir Hu :
      Musa Antiqua, Vladimír Rusó (cmb)

Kontakt:
Vladimír Rusó, vedúci súboru
Kulíškova 13
821 08 Bratislava 2



« späť na zoznam Aktualizované: 10. 08. 2017