Profil telesa

Foto: Pressburger Quartett

Pressburger Quartett

sláčikové kvarteto

Členovia: Gabriel Szathmáry (1. vn), Ján Timčák (2. vn), Bálint Kovács (vl), Orsolya Kovács (vc)
Bývalí členovia: Zuzana Kováčová-Hrubšová (vn), Eduard Pingitzer (vn), Július Šoška (vl), Roman Vráblik (vc), Martin Ťažký (vc)
Bio

Bio


Kvarteto vzniklo v roku 1997 a v terajšom zložení účinkuje od roku 2009. Členmi kvarteta sú talentovaní hudobníci zanietení pre komornú hudbu, ktorí majú za sebou štúdiá na hudobných akadémiách v Paríži, Viedni, Luxembourgu, Maastrichte (t.č. členovia Slovenskej filharmónie a Symfonického orchestra Slovenského rozhlasu).

Repertoár kvarteta zahŕňa skladby od baroka až po súčasnú hudbu.


Bibliografia

  • Motyčka, Peter: Miniprofil HŽ. Pressburger Quartett
    2008 Hudobný život XL, 2008/1-2, s. 9.
  • Čížik, Vladimír: Mirbach
    2005 Hudobný život 2005/4, s. 24.
  • Dohnalová, Lýdia: Medzinárodný festivalík umenia Hudba Modre
    2005 Hudobný život 2005/9-10, s. 26.
  • Puškášová, Melánia: Idea Konvergencií žije
    2004 Hudobný život 2004/10, s. 17.
  • Čížik, Vladimír: Z mirbachovských matiné
    2003 Hudobný život 2003/10, s. 15.

Diskografia

  • Foto: Pressburger Quartett - Mozart String Quartets PRESSBURGER QUARTETT - MOZART STRING QUARTETS
    2008 CD – Slovak Radio Records

    (teleso ešte v pôvodnom obsadení - Szathmáry, Pingitzer, Šoška, Ťažký)
    1. Wolfgang Amadeus Mozart: Sláčikové kvarteto G dur KV 156 (134b)
      Pressburger Quartett
    2. Wolfgang Amadeus Mozart: Sláčikové kvarteto B dur KV 458
      Pressburger Quartett
    3. Wolfgang Amadeus Mozart: Sláčikové kvarteto C dur KV 465 "Disonantné"
      Pressburger Quartett

Premiéry

  • Prvé uvedenie na Slovensku
  • Ján Zach: Musiquette
    Oktet pre flautu, hoboj, klarinet, fagot a sláčikové kvarteto
    18. 11.
    2004
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Nová slovenská hudba, Malé koncertné štúdio, Slovenský rozhlas, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Pressburger Quartett, I fiati
  • Jozef Gahér: Sláčikové kvarteto č. 7
    12. 1.
    2003
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Nedeľné matiné v Galérii mesta Bratislavy, Mirbachov palác, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Pressburger Quartett

Kontakt:
Gabriel Szathmáry, primárius
Geologická 32
821 06 Bratislava 2

pressburgerquartett.sk



« späť na zoznam Aktualizované: 04. 09. 2017