Profil telesa

Foto: Slovenské klavírne duo

Slovenské klavírne duo

Bio

Bio


Duo začalo spolupracovať pod vedením Dariny Švárnej na Konzervatóriu v Žiline. Toto partnerstvo pokračovalo aj počas štúdia na VŠMU pod dohľadom prof. Mariána Lapšanského. Od roku 1995 vystupuje pod názvom Slovenské klavírne duo.

Klavírna dvojica sa zúčastnila na medzinárodných interpretačných kurzoch v Piešťanoch pod vedením Mariána Lapšanského a Petra Toperczera (1990, 1991). V roku 1996 konzultovala v rámci Letných kurzov komornej hudby v Žiline s Ivanom Gajanom.

Klavírne duo Pažický-Solárik vystúpilo na PMKU v Trenčianskych Tepliciach (1989), v roku 1992 na Festivale mladých umelcov Hexagonály (dnešný festival Allegretto) v Žiline , na Mladom pódiu v Karlových Varoch a na Interpódiu v rámci BHS. V roku 1993 účinkovalo na BHS v rámci MTMI a v roku 1994 na festivale Melos-Étos. V dánskom rozhlase v Kodani (1995) sa duo predstavilo recitállom s náročným programom (Helweg, Lutoslawski a v spolupráci s perkusionistickým Safri Duom i Sonátu pre dva klavíry a bicie nástroje od Bélu Bartóka). Výsledkom tejto spolupráce bola aj "live" nahrávka CD platne pre britskú spoločnosť Chandos. Pod taktovkou Róberta Stankovského so SOSRo predniesli Karneval zvierat od Camilla Saint-Saënsa (1997). V rámci Týždňa slovenskej kultúry účinkovali na samostatných recitáloch v Moskve a vo Vladimire (1997). Na BHS 1998 v spolupráci s Pražskou komornou filharmóniou a dirigentom Jiřím Bělohlávkom účinkovali v Koncerte pre dva klavíry a orchester Bohuslava Martinů. V roku 1998 realizovali nahrávku pre dánsku spoločnosť Olufsen-Records so skladbou pre klavír štvorručne od českého autora Franza Nerudu. Úspešne koncertovali v Oberschűtzene (Rakúsko 1990), v Drážďanoch (1991), vo Viedni (1992), na Hochschule fűr Musik v Grazi (1993) v rámci prehliadky Woche der Begegnung. V roku 2001 vystúpili s Karlovarským symfonickým orchestrom na čele s Mariom Košíkom. V roku 2004 premierovali Koncert pre dva klavíry a komorný orchester so Slovenským komorným orchestrom Bohdana Warchala. V roku 2007 až 2009 viackrát spolupracovali so Štátnou filharmóniou Košice.

Slovenské klavírne duo púta poslucháčov vynikajúcou súhrou, jednotným prístupom k interpretovaným dielam, zdravým temperamentom a zohľadňovaním štýlových požiadaviek uvádzaných diel. Výsledkom ich klavírneho partnerstva je rozsiahly repertoár diel pre klavír štvorručne i pre dva klavíry zasahujúci do všetkých štýlových období, vrátane diel slovenských autorov. Viaceré z nich uviedli v premiére. Niektoré skladby z rozsiahleho repertoáru Slovenského klavírneho dua sú zaznamenané v nahrávkach pre Slovenský rozhlas (Mozart, Schubert, Šostakovič, Debussy, Lejsek).


Bibliografia

  • Čurilla, Štefan: Koncerty. Štátna filharmónia Košice
    2006 Hudobný život 38, 2006/11 - 12, s. 17
  • Čížik, Vladimír: Z mirbachovských matiné
    2002 Hudobný život 34, 2002/3, s. 19
  • Horkay, Tomáš: Safri Duo with Slovak Piano Duo [gramorecenzia]
    2001 Hudobný život 33, 2001/1, s. 43
  • Javorský, Igor: SOSR - tentoraz naozaj rozhlasovo
    1997 Hudobný život 29, 1997/13 - 14, s. 11
  • Čížik, Vladimír: Mirbachov palác patril mladým
    1996 Hudobný život 28, 1996/5, s. 4
  • Dohnalová, Lýdia: Hudba pre dva klavíry (interwiev)
    1995 Hudobný život 27, 1995/8, s. 7
  • Hanzelová, Martina: Aj doma prorokom? [rozhovor]
    1993 Hudobný život 25, 1993/1, s. 7
  • Földešová, Marta: MTMI ´93
    1993 Hudobný život 25, 1993/20, s. 5
  • Földešová, Marta: Interpódium 1992
    1992 Hudobný život 24, 1992/20, s. 5
  • Čárska, Etela: 23. Prehliadka mladých koncertných umelcov v Trenčianskych Tepliciach
    1989 Hudobný život 21, 1989/18, s. 4
  • Lengyel, Matej: Súťaž žiakov slovenských konzervatórií ´89
    1989 Hudobný život 21, 1989/15, s. 2

Diskografia

  • Foto: The Masterpiece Collection: Chopin THE MASTERPIECE COLLECTION: CHOPIN
    1997 CD – Unison Records B000005T9L
    1. Fryderyk Chopin: Rondo pre dva klavíry, C dur, Op. 73, CT. 196
      Slovenské klavírne duo
  • Foto: Safri Duo with The Slovak Piano Duo SAFRI DUO WITH THE SLOVAK PIANO DUO
    1995 CD – Chandos CHAN 9398
    1. Witold Lutosławski: Paganini Variations
      Safri Duo, Slovenské klavírne duo
    2. Béla Bartók: Sonáta pre dva klavíry a bicie nástroje
      Safri Duo, Slovenské klavírne duo
    3. Kim Helweg: America Fantasy
      Safri Duo, Slovenské klavírne duo

Ocenenia

  • Medzinárodná súťaž Premio Valentino Bucchi v Ríme (IT)
    1991 - 1. cena
  • International Piano Competition "Citta di Marsala", Marsala (IT)
    1991 - 1. cena
  • Súťaž študentov konzervatórií Slovenskej republiky
    1989 - 1. cena
  • Medzinárodná Schubertova súťaž pre klavírne duá, Jeseník (CZ)
    1989 - 1. cena a Cena ČHF za najlepšiu interpretáciu diela českého autoraa
  • Medzinárodná Schubertova súťaž pre klavírne duá, Jeseník (CZ)
    1986 - 1. cena


« späť na zoznam Aktualizované: 29. 05. 2018