Profil telesa

Foto: Filharmonické kvarteto Autor: Zuzana Mináčová

Filharmonické kvarteto

sláčikové kvarteto

Členovia: Skořepa, Josef (1. vn), Anton Lehotský (2. vn), Juraj Petrovič (vl), Peter Šochman (vc)
Bio

Bio


Kvarteto vzniklo v roku 1975 po príchode primária Josefa Skořepu do Bratislavy a po jeho nástupe do funkcie koncertného majstra Slovenskej filharmónie. Teleso okrem početných vystúpení na Slovensku absolvovalo aj zahraničné koncertné zájazdy (Rusko, Nemecko, Poľsko, Rakúsko, Taliansko, Španielsko, Japonsko a i.). Nahrávalo pre rozhlas a televíziu. Od júla 1980 kvarteto bolo pričlenené k Slovenskej filharmónii.


Bibliografia

  • (več): Kvarteto u susedov
    1978 Večerník 23, 1978/78, s. 5
  • Kresák, Mikuláš: Hrá Filharmonické kvarteto : Hodnotný umelecký zážitok
    1978 Ľud 30, 1978/34, s. 5
  • Berger, Igor: Filharmonické kvarteto Silvia Čápová
    1990 Hudobný život 22, 1990/23, s. 5
  • Ursínyová, Terézia: Filharmonické kvarteto so sústredením a vážnosťou
    1988 Hudobný život 20, 1988/14, s. 4
  • Vidovan, Peter: Sen hudby ako pestrá vidina ...: Filharmonické kvarteto osamostatnené
    1985 Nové slovo 27, 1985/23
  • Pohronec, Juraj: Nové profesionálne kvarteto
    1985 Hudobný život 17, 1985/12, s. 3
  • Pohronec, Juraj: Gramorecenzie
    1983 Hudobný život 15, 1983/20, s. 5
  • Šoltýs, Ladislav: Vydarený štart : Hovoríme s členmi Filharmonického kvarteta
    1982 Hudobný život 14, 1982/9, s. 4
  • Čížik, Vladimír: Slovenská filharmónia
    1980 Hudobný život 12, 1980/3, s. 4
  • Kresák, F.: Prvá úspešná bilancia
    1978 Hudobný život 10, 1978/5, s. 4

Diskografia

  • Foto: French Chamber Music – Debussy, Ravel, Roussel FRENCH CHAMBER MUSIC – DEBUSSY, RAVEL, ROUSSEL
    1995 CD – Opus 9351 1894
    1. Claude Debussy: Sonáta pre flautu, violu a harfu
      Miloš Jurkovič (fl), Milan Telecký (vl), Kristína Obžerová (ar)
    2. Maurice Ravel: Introdukcia a allegro pre harfu, sláčikové kvarteto, flautu a klarinet
      Kristína Obžerová (ar), Filharmonické kvarteto, Miloš Jurkovič (fl), Jozef Luptáčik (cl)
    3. Albert Roussel: Serenáda pre flautu, husle, violu, violončelo a harfu, op. 30
      Miloš Jurkovič (fl), Josef Skořepa (vn), Anton Lehotský (vl), Peter Šochman (vc), Kristína Obžerová (ar)
  • Foto: French Chamber Music – Debussy, Ravel, Roussel FRENCH CHAMBER MUSIC – DEBUSSY, RAVEL, ROUSSEL
    1988 LP – Opus 9311 1894
    1. Claude Debussy: Sonáta pre flautu, violu a harfu
      Miloš Jurkovič (fl), Milan Telecký (vl), Kristína Obžerová (ar)
    2. Maurice Ravel: Introdukcia a allegro pre harfu, sláčikové kvarteto, flautu a klarinet
      Kristína Obžerová (ar), Filharmonické kvarteto, Miloš Jurkovič (fl), Jozef Luptáčik (cl)
    3. Albert Roussel: Serenáda pre flautu, husle, violu, violončelo a harfu, op. 30
      Miloš Jurkovič (fl), Josef Skořepa (vn), Juraj Petrovič (vl), Peter Šochman (vc), Kristína Obžerová (ar)

Premiéry

  • Prvé uvedenie na Slovensku
  • Pavol Malovec: Cantus firmus per quartetto d’archi
    18. 2.
    1989
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Nová slovenská hudba, Moyzesova sieň, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Filharmonické kvarteto
  • Ilja Zeljenka: Sláčikové kvarteto č. 5
    10. 1.
    1989
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Foyer Reduty, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Filharmonické kvarteto
  • Ilja Zeljenka: Sláčikové kvarteto č. 3
    22. 9.
    1980
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Koncertná sieň Klarisky, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Filharmonické kvarteto
  • Ivan Parík: Videné zblízka nad jazerom
    pre recitátora a 10 nástrojov
    21. 2.
    1980
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Koncertná sieň Československého rozhlasu, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Bratislavské dychové kvinteto, Filharmonické kvarteto, Bystrík Režucha (dir.), Ivan Palovič (pf), Ida Rapaičová (spk)
  • Miro Bázlik: Kvartetíno
    21. 2.
    1979
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Bratislava, SK
    INTERPRETI: Filharmonické kvarteto

Fotogaléria

  • Foto: Filharmonické kvarteto Filharmonické kvarteto
    Filharmonické kvarteto

    Zdroj: Archív Hudobného centra
    Autor: Zuzana Mináčová
  • Foto: Filharmonické kvarteto Filharmonické kvarteto
    Filharmonické kvarteto

    Zdroj: Archív Hudobného centra
    Autor: Zuzana Mináčová

Audio

  • Zeljenka, Ilja: Sláčikové kvarteto č. 3 (ukážka)

    1981

    Filharmonické kvarteto

    Zdroj: Archív HC


« späť na zoznam Aktualizované: 11. 08. 2017