Pôvodný súbor starej hudby Chorea Antiqua vznikol v roku 1973 z hudobníkov bratislavských hudobných telies. Bol prvým súborom na Slovensku, ktorý sa zaoberal interpretáciou starej hudby na dobových historických nástrojoch. Jeho repertoár tvorili najmä skladby 16. a 17. storočia, ktoré vznikli na Slovensku (Vietorisov kodex, Levočský pestrý zborník), ale aj diela skladateľov českej, talianskej a nemeckej renesančnej hudby. Súbor realizoval desiatky koncertov a nahrávok v televízii. Umeleckým vedúcim súboru bol Bohumil Trefný. Po skončení umeleckej činnosti súboru niekoľko jeho členov založilo v roku 1993 komorný súbor starej hudby Musica Bratislava v zložení: Eva Plesníková (spev), Antoni Sawicz (zobcové flauty), Ivan Ťažký (viola da gamba), Ján Holička (čembalo). Teleso umelecky nadviazalo na činnosť pôvodného súboru.

Pokračovateľom tejto tradície bol ďalší súbor renesančnej hudby Chorea Antiqua, ktorý vznikol pri ZUŠ Jozefa Kresánka v školskom roku 2002/2003 z iniciatívy a pod vedením Lýdie Stanovej, zakladajúcej a dlhoročnej členky pôvodného súboru. Tvorili ho mladí interpreti sláčikového, strunového a dychového oddelenia, ktorí sa okrem sólovej hry venovali aj spoločnému muzicírovaniu. Súbor reprezentoval školu na rôznych súťažiach a verejných podujatiach doma i v zahraničí (napr. pravidelná účasť na celoštátnom festivale komornej a symfonickej hudby"Divertimento Musicale", koncerty a vystúpenia pri rôznych príležitostiach - Korunovačné slávnosti, Bratislava pre všetkých, Noc múzeí a galérií, knižné prezentácie a vernisáže, verejný koncert v Nitre pri príležitosti osláv 1150. výr. príchodu sv. Cyrila a Metoda, koncert v Moyzesovej sieni v rámci muzikologickej konferencie počas BHS na počesť 100. výr. narodenia Jozefa Kresánka, spolupráca so Slovenským národným múzeom na projekte "Dejinami Slovenska" pripravovaným pre Bratislavský hrad a mnohé ďalšie).

V roku 2014 sa súbor osamostatnil a založil občianske združenie Lutna. Zoskupuje nielen mladých umelcov zo súboru Chorea Antiqua, ale všetkých, ktorí sa zaujímajú o kultúrne dedičstvo, najmä v oblasti starej hudby z dávnych čias na Slovensku.

Súbor Chorea Antiqua už v súčasnosti nie je aktívny. 

 

 

 

 


x