Premiérový koncert orchestra sa konal vo februári 2014 s dirigentom Rastislavom Štúrom. Členmi orchestra sú poprední slovenskí, českí a rakúski umelci. Umeleckým vedúcim orchestra je huslista Alan Vizváry, člen orchestra Slovenskej filharmónie, pod ktorého vedením orchester s úspechom uviedol o. i. slovenskú premiéru Mahlerovej 4. symfónie v úprave A. Schönberga.

Za krátke obdobie svojej existencie sa ansámbl predstavil samostatnými koncertmi a tiež ako sprevádzajúce teleso popredných umelcov. V roku 2014 orchester účinkoval ako hosť na slávnostnom koncerte k 20.výročiu nadácie Memory spolu s tenoristom Miroslavom Dvorským, v roku 2015 vystúpil na festivale Haydnove dni v Hainburgu a odohral aj svoj debutový koncert v Slovenskej filharmónii. Hilaris Chamber Orchestra zorganizoval viaceré benefičné koncerty ako Koncert pre Ukrajinu alebo pre nadáciu Ľudia ľuďom. V roku 2015 orchester spolupracoval na CD nahrávke s ruskými umelcami Alexeiom Kornienkom a Elenou Denisovou a v auguste 2015 vystúpil na festivale Viva Musica!, kde sprevádzal sopranistku Simonu Houda Šaturovú. Od októbra 2015 uvádza koncertný cyklus v Moyzesovej sieni v Bratislave pod názvom „ Serenády pre radosť – vášeň pre hudbu“ a ponúka aj sériu koncertov projektu „Hudba na zámkoch“.

Hilaris Chamber Orchestra spolupracoval aj s radom ďalších umelcov ako sú violončelisti - Jelena Ocic, Michael Flaksman, Florian Eggner, Lukáš Polák, huslisti - Dejan Bogdanovic, Elena Denisova, violista Sergey Rakitchenkov, klaviristi - Viktor Bogino, Svetlana Bogino, Vladimir Ogarkov a dirigenti - Alexander Rahbari, Alexei Kornienko, Rastislav Štúr, Peter Feranec, Zdeněk Klauda.

Na začiatku roka 2020 sa úspešne prezentoval na 2. ročníku Vienna International Music Competition, keď v rámci 2. miesta získal Zlatú medailu ako ocenenie vynikajúcich technických (výkony sa posudzujú prostredníctvom videonahrávok) a interpretačných kvalít.

HCO v roku 2023 realizoval už 8. ročník koncertného cyklu „Serenády pre radosť – vášeň pre hudbu“, ktorých hosťom bol Ľudovít Kanta, slovenský violončelista pôsobiaci v Japonsku.


x