Komorné zoskupenie v nezvyčajnom zložení vzniklo v roku 2008 počas trojdňového work-shopu talianskeho koncertného klaviristu Enrica Pompiliho na Konzervatóriu v Košiciach. Ako teleso sa prvýkrát predstavili na záverečnom koncerte tohto work-shopu.

Odvtedy kvarteto absolvovalo rad vystúpení doma i v Taliansku. Už v roku svojho vzniku sa zúčastnili kurzu improvizácie s francúzskym skladateľom Francois Rossé v talianskom meste Loppiano, neskôr v roku 2010 to boli kurzy s talianskym skladateľom Paolo Rimoldi v Milane a v roku 2011 s talianskym skladateľom Albertom Bonera v Brescii. Členovia kvarteta zorganizovali aj niekoľko work-shopov pre študentov Konzervatória a pre žiakov ZUŠ v Košiciach, uviedli cyklus koncertov „Musica e dialogo“ (pod názvami „Osem rúk, dva klavíre, jedno srdce“, „Českí skladatelia a ich osemručné zázraky“), absolvovali rezidenčné pobyty v Taliansku (2010, 2011), účinkovali na koncerte v rámci Festivalu súčasného umenia 2009 v Košiciach a realizovali nahrávku profilového CD v roku 2009 („Eight hands, two pianos, one heart“).

Nové diela pre pre toto teleso napísali skladatelia z Talianska (Paolo Rimoldi, Alberto Bonera, Daniel Oberegger) i zo Slovenska ( Ľuboš Bernáth, Gregor Regeš).


x