Profil telesa

Foto: Zsapková - Zsapka

Zsapková - Zsapka

flauta a gitara

Bio

Bio


Duo vzniklo v roku 1979 a preslávilo sa svojou intenzívnou umeleckou aktivitou. Patrí k vrcholným reprezentantom slovenského interpretačného umenia. Je celosvetovo uznávaným špičkovým duom.

Dagmar a Jozef Zsapkovci koncertovali v Japonsku, USA, Mexiku, Thajsku,Austrálii, na Kube, vo Vietname, Mongolsku, Anglicku, Španielsku, Portugalsku, Francúzsku, Luxembursku, Švajčiarsku, Lichtenštajnsku, Nemecku, Taliansku, Rakúsku, Švédsku, Grécku, Turecku, Jugoslávii, Maďarsku, Polsku, Ukraine, Rusku, Bulharsku, Rumunsku a inde. Počas vyše 30 ročného pôsobenia duo účinkovalo na všetkých významných hudobných festivaloch doma i v zahraničí a absolvovalo vyše 2500 koncertov.

Mnoho svetových skladateľov sa dalo inšpirovať ich hrou a tak vznikol celý rad vynikajúcich skladieb venovaných duu, napr. Jorge Cardoso (Argentína), David Babcock (USA), Igor Rechin (Rusko), Filimon Ginalis (Grécko), Štěpán Rak (Česko), Dušan Martinček, Peter Martinček, Víťazoslav Kubička, Ilja Zeljenka, Marcelo Coronel a iní. Tieto skladby začali vychádzať v edícii Trekel, Chanterelle, Fritz&Vogt, Opus.

Repertoár dua obsahuje skladby všetkých štýlových období - od renesancie až po súčasnosť a zahŕňa všetky závažné skladby pre toto komorné zoskupenie.

Majstrovské kurzy manželov Zsapkovcov sú v zahraničí veľmi žiadané. Realizovali ich desiatky v rámci medzinárodných festivalov, na ktorých doteraz účinkovali (Francúzsko, Španielsko, Portugalsko, Anglicko, Nemecko, Taliansko, Rakúsko, Maďarsko, Poľsko, Česká republika, Japonsko, Thajsko, USA, Mexiko, Australia a. i.).

Dagmar ZSAPKOVÁ popri pôsobení v duu účinkovala s renomovanými symfonickými a komornými telesami. Pravidelne vedie medzinárodné majstrovské kurzy, spolupracuje s rozhlasovými a televíznymi štúdiami, ako aj s nahrávacimi spoločnosťami. Doteraz nahrala 8 CD platní pre flautu a gitaru. Pedagogicky pôsobí na VŠMU a na Konzervatóriu v Bratislave.

Jozef ZSAPKA účinkuje v duu, ale aj ako sólista s prominentnými symfonickými orchestrami. Jeho aktivity v oblasti koncertného života sú veľmi rôznorodé. Je uznávaným pedagógom, zakladateľom gitarovej hry na Slovensku, profesorom na VŠMU v Bratislave a na Univerzite v Aveiru (Portugalsko).

Jeho žiaci získali desiatky popredných umiestnení na medzinárodných súťažiach. Spolupracuje s domácimi a svetovými nahrávacími spoločnosťami - jeho diskografia obsahuje 40 CD. Pravidelne vedie majstrovské kurzy v zahraničí a je členom porôt na medzinárodných gitarových súťažiach. Je zakladateľom a umeleckým riaditeľom Medzinárodného gitarového festivalu Josepha Kaspara Mertza v Bratislave - významného podujatia s viac ako 40 ročnou tradíciou.


Bibliografia

  • Földešová, Marta: Gitary jubilejne
    1995 27, 1995/16 - 17, s. 4
  • Földešová, Marta: Ťažko je byť doma prorokom
    1995 27, 1995/14 - 15, s. 1, 7
  • Kramárová, Nina: Hrali spolu tango
    1994 26, 1994/6, s. 7
  • Aoe: Ein Duo der Superlative aus der Slowakei
    1993 Liechtensteiner vaterland 1993
  • Javorský, Igor: Bonjour monsieur [recenzia CD]
    1990 22, 1990/25, s. 5
  • Fulka, Vladimír : Festival gitarovej hudby v Nitre
    1989 21, 1989/24, s. 4
  • Bachleda, Stanislav: Po turné v ZSSR [rozhovor]
    1982 (8. 4.) Smena 1982 (8. 4.)
  • - : Dagmar y Jose Zsapka - Tijuana festival
    3.12.2007. Frontera Mexico 3.12.2007.
  • - : Seducen con sonido de flauta y guitarra
    12.11.2007 Mosaico Mexico 12.11.2007
  • - : Zsapka Dúo por primera vez en México
    9.11.2007. Saico 9.11.2007.
  • Benčová, Denisa: Festival Josepha Kaspara Mertza
    2007 39, 2007/7 - 8, s. 9.
  • - : Olomouc v barevných odstínech hudby
    2007 Harmonie 2007/12
  • - : El dúo eslovaco Zsapka
    28.4.2006. El Diario Vasco 28.4.2006.
  • - : Dagmar and Jozef Zsapka
    18.10.2005. The Nation, Bangkok 18.10.2005.
  • - : Duo Zsapka in The Royal festival hall
    16.6.2005 London 16.6.2005
  • - : Cithara Aediculae - Dagmar a Jozef Zsapka
    20.10.2003. 20.10.2003.
  • - :
    10.7.2003. Jornal de Arte, Cultura 10.7.2003.
  • Jimenez, J.: Concierto de Dagmar y Jozef Zsapka
    8.8.2002. Diario de Burgos 8.8.2002.
  • Cooper, Colin: Brno 2002
    2002 Classical Guitar 2002
  • Palovčík, Michal: Nedeľné predpoludnia v Mirbachu
    1997 1997/6, s. 5.
  • - : Hight class musicians
    14.2.1995. The Standard, London 14.2.1995.
  • Päffgen, P.: 3 Liechtensteinische Gitarrentage
    1995 Gitarre & Laute 1995/5
  • Ribouillault, D. : Kritika na koncert
    1995 Les cahiers de la Guitare 1995/56.
  • Buzoga, Michal: Nesmú sklamať ani raz
    11/1993. Život 11/1993.
  • M.B.: Spitzenkönnen auf Gitarre und Flöte
    31.3.1992 Buchser Zeitung 31.3.1992
  • - : Eine seltene, aber eindrückliche Kombination
    28.3.1992. Zuger Nachrichten 28.3.1992.
  • - : Leckerbissen für Gitarre und Flöte
    28.3.1992. Zuger Zeitung 28.3.1992.
  • (E.B.): Konzert in der Kirche
    23.3.1992 Liechtensteiner Volksblatt 23.3.1992
  • - : Harmonie mit Gitarre und Flöte
    18.3.1992. Bündner Woche 18.3.1992.
  • -: Ein hochstehender Musikabend
    17.3.1992. Liechtensteiner Volksblatt 17.3.1992.
  • Niž: Duo v Japonsku
    6.2.1992. Večerník 6.2.1992.
  • (sb): Dagmar a Jozef Zsapkovci
    6.2.1992. Národná obroda 6.2.1992.
  • Berger, Igor: Koncerty BHS. (recenzia na recitál)
    1992 1992/20, s. 6 – 7.
  • Fujimura, Takahito: Duo Dagmar&Jozef Zsapka
    1991. Gendai Gitar 1991.
  • Berger, Igor: Turné plné zážitkov
    1991 1991/3, s. 9.
  • Pf: Bonjour monsieur. (recenzia CD)
    8.11.1989. Večerník 8.11.1989.
  • Duarte, John: Notes from Europe
    1989-90. GFA Soundboard - Winter 1989-90.
  • Ch: Platňa ako dar
    22.12.1988. Večerník 22.12.1988.
  • Poltovan, I.: Kamernij duet
    4.9.1988. Čerkaska Pravda 4.9.1988.
  • Čížik, Vladimír: Koncerty MDKO v Bratislave
    1988 1988/1, s. 3.
  • Polakovičová, Viera: Z komorných koncertov MDKO v Bratislave
    1987 1987/5, s. 7.
  • Hložan, B.: Koncert dua Zsapkovcov
    1985 Muzički život, Kiev 1985
  • Cón, Peter: Komorný koncert na vysokej úrovni
    15.8.1984. Smena 15.8.1984.
  • Bachleda, Stanislav: Z gréckeho pódia
    2.8.1984. Večerník 2.8.1984.
  • Rácz, Tibor: Nie každodenný zážitok
    19.7.1983. Uj Szó 19.7.1983.
  • Urbančíková, Lýdia: Hudba pre Flautu a Gitaru
    1982 1982
  • Berger, Igor: Koncerty v Klariskách
    1981 1981/19, s. 8.

Diskografia

  • Foto: Dagmar Zsapka: Vice versa DAGMAR ZSAPKA: VICE VERSA
    2017 CD – Vysoká škola múzických umení SKG161600110
    1. Franz Doppler: Fantaisie pastorale hogroise Op. 26
      Dagmar Zsapková (fl), Jozef Zsapka (gui, arr.), Zsapková - Zsapka
    2. Maurice Ravel: Pièce en forme Habanera
      Dagmar Zsapková (fl), Jozef Zsapka (gui, arr.), Zsapková - Zsapka
    3. Mario Castelnuovo-Tedesco: Sonatina Op. 205
      Dagmar Zsapková (fl), Jozef Zsapka (gui), Zsapková - Zsapka
    4. Heitor Villa-Lobos: Bachianas Brasileiras No. 5 – Aria
      Dagmar Zsapková (fl), Jozef Zsapka (gui, arr.), Zsapková - Zsapka
    5. Heitor Villa-Lobos: Distribution de Fleurs
      Dagmar Zsapková (fl), Jozef Zsapka (gui, arr.), Zsapková - Zsapka
    6. Heitor Villa-Lobos: Modinha
      Dagmar Zsapková (fl), Jozef Zsapka (gui, arr.), Zsapková - Zsapka
    7. Astor Piazzolla: Histoire du tango
      Dagmar Zsapková (fl), Karin Remencová (pf)
  • Foto: Music for Flute and Guitar MUSIC FOR FLUTE AND GUITAR
    1999 CD – Akcent AT 0102-2 131
    1. François Borne: Fantaisie brillante sur Carmen
      Zsapková - Zsapka, Dagmar Zsapková (fl), Jozef Zsapka (gui, arr.)
    2. Máximo Diego Pujol: Suite Buenos Aires
      Zsapková - Zsapka
    3. Ernesto Cordero: Fantasia Mulata
      Zsapková - Zsapka
    4. Radamés Gnattali: Sonatina
      Zsapková - Zsapka
  • Foto: Dagmar & Jozef Zsapka DAGMAR & JOZEF ZSAPKA
    1994 CD – Akcent AT 0043-2 131
    1. Antonio Vivaldi: Concerto in do minore
      Zsapková - Zsapka, Dagmar Zsapková (fl), Jozef Zsapka (gui, arr.)
    2. Mauro Giuliani: Serenata, op. 127
      Zsapková - Zsapka
    3. Astor Piazzolla: Histoire du Tango
      Zsapková - Zsapka
    4. John Duarte: Un petit jazz op. 92
      Zsapková - Zsapka
  • Foto: Bonjour, monsieur BONJOUR, MONSIEUR
    1989 CD – Opus 9351 2063
    1. Astor Piazzolla: Histoire du Tango
      Zsapková - Zsapka
    2. Laurindo Almeida: Chôro e Batuque
      Zsapková - Zsapka
    3. Dušan Martinček: Bonjour, Monsieur Picasso
      Zsapková - Zsapka
    4. Mario Castelnuovo-Tedesco: Sonatina op. 205
      Zsapková - Zsapka
    5. Maurice Ravel: Pavane pour une Infante défunte
      Zsapková - Zsapka
    6. Joaquín Rodrigo: Serenata al Alba del Dia
      Zsapková - Zsapka
  • Foto: Concertos with Slovak Chamber Orchestra CONCERTOS WITH SLOVAK CHAMBER ORCHESTRA
    CD – Opus 9350 20083
    1. Antonio Vivaldi: Concerto in D major
      Zsapková - Zsapka
    2. Johann Ludwig Krebs: Concerto in G major
      Zsapková - Zsapka
    3. Antonio Vivaldi: Concerto in G major
      Zsapková - Zsapka
    4. Johann Friedrich Fasch: Concerto in D minor
      Zsapková - Zsapka

Kontakt:
Jozef Zsapka
Jégého 5
821 08 Bratislava 2

www.zsapka.com



« späť na zoznam Aktualizované: 09. 05. 2018