Profil telesa

Foto: Spevácky zbor slovenských učiteľov

Spevácky zbor slovenských učiteľov

mužský zbor

Členovia: Štefan Sedlický
Bio

Bibliografia

  • Miškovičová, Eva: Pocta Pavlovi Krškovi
    2019 Hudobný život 51, 2019/7 - 8, s. 5
  • Schultz, Ján: Spevácky zbor slovenských učiteľov
    2006 Pán učiteľ 2006/5, s. 31
  • Žák, Rudolf: 80 rokov Speváckeho zboru slovenských učiteľov
    2001 Učiteľské noviny 2001/10, s. 12
  • Urbanovský, Milan: Jubilujúci zbor učiteľov
    2001 Slovenské národné noviny 2001/14, s. 6
  • Vakoš, Jozef: 80. výročie Speváckeho zboru slovenských učiteľov
    2001 Hudobný život 2001/3, s. 13
  • Sedlický, Tibor: K jubileu Speváckemu zboru slovenských učiteľov
    1996 Hudobný život 1996/9 - 10, s. 4
  • Sedlický, Tibor: Od Trenčína po Vancouer : Spevácky zbor slovenských učiteľov 75-ročný
    1996 Národná osveta 1996/10
  • Sedlický, Tibor: Spevácky zbor slovenských učiteľov
    1996 K dejinám zborového spevu na Slovensku . Banská Bystrica : Univerzita Mateja Bela 1996, s. 32 – 33
  • Jelemenský, Igor: Duch národa žije v piesni...
    1996 Slovenské národné noviny 1996/11, s. 11
  • Sedlický, Tibor: Jubileum spievajúcich učiteľov
    1991 Rytmus 1991/3, s. 4 – 5
  • Jelemenský, Igor: Spevom budiť lásku k rodu
    1991 Nové slovo 1991/10, s. 13
  • Sedlický, Tibor: Spev učiteľov znie 65 rokov
    1987 Rytmus 1987/1, s. 4 – 5
  • Ursínyová, Terézia: Šesťdesiatpäť rokov Speváckeho zboru slovenských učiteľov
    1986 Hudobný život 1986/17, s. 7
  • Kostelný, Michal: Spevácky zbor slovenských učiteľov v spomienkach
    1981 Rytmus 1981/10, s. 8 – 9
  • Sedlický, Tibor: Miloš Ruppeldt a SZSU
    1981 Hudobný život 1981/13, s. 8
  • Kyselová, Nora: Spevácky zbor slovenských učiteľov
    1979 Hudobný život 1979/9, s. 5
  • Hradil, Peter: Ďalší úspech
    1979 Učiteľské noviny 1979/33, s. 8
  • Jakubík, Vojtech: O jednom z najstarších
    1978 Hudobný život 1978/2, s. 8
  • Šamko, Jozef: Z činnosti Speváckeho sboru slovenských učiteľov
    1959 Slovenská hudba 1959/6, s. 295
  • Hrubá, J.: Koncert Speváckeho zboru slovenských učiteľov
    1957 Slovenská hudba 1957/3, s. 109
  • Šamko, Jozef: Poslanie SSSU v rozvíjaní národnej kultúry : (k 35. výročiu života a práce sboru)
    1957 Slovenská hudba 1957/2, s. 69 – 71
  • J.G.: Domov Speváckeho sboru slovenských učiteľov
    21.10.1931 Národnie noviny 62, 21.10.1931/122, s. 2

Diskografia

  • Foto: Ján Cikker – Zborová tvorba / Chormusik JÁN CIKKER – ZBOROVÁ TVORBA / CHORMUSIK
    2011 CD – Music Master MM 0134-2-131
    1. Ján Cikker: Vlha, vlha, pekný vták
      Cantica Collegium Musicum, Štefan Sedlický (dir.)
    2. Ján Cikker: Tri slovenské ľudové piesne
      Cantica Collegium Musicum, Štefan Sedlický (dir.)
    3. Ján Cikker: Tri zbory
      Cantica Collegium Musicum, Štefan Sedlický (dir.)
    4. Ján Cikker: Tri zbory
      Spevácky zbor slovenských učiteľov, Štefan Sedlický (dir.)
    5. Ján Cikker: Tri mužské zbory
      Spevácky zbor slovenských učiteľov, Štefan Sedlický (dir.)
    6. Ján Cikker: Hučí a stene Dnepr široký…
      Spevácky zbor slovenských učiteľov, Štefan Sedlický (dir.)
    7. Ján Cikker: Tri ukrajinské ľudové piesne
      Canzona Neosolium, Štefan Sedlický (dir.)
    8. Ján Cikker: Tri slovenské ľudové piesne
      Žilinský miešaný zbor, Štefan Sedlický (dir.)
    9. Ján Cikker: To moje srdiečko
      Žilinský miešaný zbor, Štefan Sedlický (dir.)
    10. Ján Cikker: Trebišov, to valal
      Žilinský miešaný zbor, Štefan Sedlický (dir.)
  • Foto: Eugen Suchoň : Portrait of the Composer EUGEN SUCHOŇ : PORTRAIT OF THE COMPOSER
    1983 LP – Opus 9110 1451-54
    1. Eugen Suchoň: Malá suita s passacagliou op. 3 ESD 48a
      Klára Havlíková (pf)
    2. Eugen Suchoň: O horách op. 8 ESD 67
      Spevácky zbor slovenských učiteľov, Juraj Haluzický (dir.)
    3. Eugen Suchoň: Serenáda op. 5 ESD 50a
      Slovenský komorný orchester Bohdana Warchala, Bohdan Warchal (umv.)
    4. Eugen Suchoň: Sonatína op. 11 pre husle a klavír ESD 60
      Jela Špitková (vn), Marian Lapšanský (pf)
    5. Eugen Suchoň: Metamorfózy ESD 77a
      Slovenská filharmónia, Ladislav Slovák (dir.)
    6. Eugen Suchoň: Baladická suita op. 9 ESD 58a
      Symfonický orchester Slovenského rozhlasu, Ondrej Lenárd (dir.)
    7. Eugen Suchoň: Ad astra op. 16 ESD 81a
      Magdaléna Hajóssyová (s), Silvia Macudzińska (pf)
    8. Eugen Suchoň: Poème macabre op. 17 ESD 83
      Jindřich Pazdera (vn), Cyril Dianovský (pf)
    9. Eugen Suchoň: Symfonická fantázia na B-A-C-H ESD 93
      Ferdinand Klinda (org), Slovenská filharmónia, Ľudovít Rajter (dir.)
    10. Eugen Suchoň: Kaleidoskop (Evoluzioni armoniche) ESD 89a
      Klára Havlíková (pf)
  • Foto: Tvorcovia slovenskej národnej hudby – Mikuláš Schneider-Trnavský TVORCOVIA SLOVENSKEJ NÁRODNEJ HUDBY – MIKULÁŠ SCHNEIDER-TRNAVSKÝ
    1981 LP – Opus 9110 1093-94
    1. Mikuláš Schneider-Trnavský: Symfónia e mol "Spomienková"
      Symfonický orchester Československého rozhlasu, Ondrej Lenárd
    2. Mikuláš Schneider-Trnavský: Pribinov sľub op. 68
      Symfonický orchester Československého rozhlasu, Ondrej Lenárd (dir.)
    3. Mikuláš Schneider-Trnavský: Sinokvety
      Spevácky zbor slovenských učiteľov, Peter Hradil (dir.)
    4. Mikuláš Schneider-Trnavský: Za horami, za dolami
      Spevácky zbor slovenských učiteľov, Peter Hradil (dir.)
    5. Mikuláš Schneider-Trnavský: Padol kameň
      Spevácky zbor slovenských učiteľov, Peter Hradil (dir.)
    6. Mikuláš Schneider-Trnavský: Sonáta g mol op. 12
      Viktor Šimčisko (vn), Helena Gáfforová (pf)

Premiéry

  • Prvé uvedenie na Slovensku
  • Ľuboš Bernáth: A brevis dialogus hominis
    Krátke dialógy o človeku pre detský zbor, mužský zbor a klavír
    18. 6.
    2016
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Galakoncert pri príležitosti osláv 95 rokov založenia Speváckeho zboru slovenských učiteľov, Veľké koncertné štúdio Slovenského rozhlasu, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Detský spevácky zbor Slovenského rozhlasu, Adrian Kokoš (zbm.), Spevácky zbor slovenských učiteľov, Denisa Stašková (pf), Štefan Sedlický (dir.)
  • Jevgenij Iršai: De profundis
    pre mužský zbor a tibetské zvony
    18. 6.
    2016
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Galakoncert pri príležitosti osláv 95 rokov založenia Speváckeho zboru slovenských učiteľov, Veľké koncertné štúdio Slovenského rozhlasu, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Spevácky zbor slovenských učiteľov, Štefan Sedlický (dir.)
  • Peter Špilák: Otče náš
    pre detský a mužský zbor a organ
    18. 6.
    2016
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Galakoncert pri príležitosti osláv 95 rokov založenia Speváckeho zboru slovenských učiteľov, Veľké koncertné štúdio Slovenského rozhlasu, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Detský spevácky zbor Slovenského rozhlasu, Adrian Kokoš (zbm.), Spevácky zbor slovenských učiteľov, Štefan Sedlický (dir.)
  • Ľuboš Bernáth: Tretia kniha žalmov
    pre mužský zbor a orchester
    10. 10.
    2015
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Voce magna, Dom umenia Fatra, Žilina, SK
    INTERPRETI: Mešani pevski zbor Pomlad Novo mesto, Spevácky zbor slovenských učiteľov, Pěvecké sdružení moravských učitelů, Podkarpacki Chór Męski, Štátny komorný orchester Žilina, Štefan Sedlický (dir.)
  • Pavol Krška: Magnificat
    pre soprán, mužský zbor, 2 organy, 2 trúbky, pozaunu a bicie
    16. 10.
    2010
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Kostol sv. Barbory, Žilina, SK
    INTERPRETI: Spevácky zbor slovenských učiteľov, Marián Muška (org), Štefan Ternóczky (org), Štefan Sedlický (dir.)
  • Ladislav Burlas: Hymnus času
    30. 10.
    1981
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Bratislavské hudobné slávnosti, Koncertná sieň Čs. rozhlasu, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Spevácky zbor slovenských učiteľov, Pavel Baxa (dir.)
  • Eugen Suchoň: Slovenská pieseň ESD 95
    6. 10.
    1973
    Prvé uvedenie na Slovensku
    CS
    INTERPRETI: Spevácky zbor slovenských učiteľov, Juraj Haluzický (dir.)
    Prvé uvedenie na území Československa.
  • Eugen Suchoň: O horách op. 8 ESD 67
    Štyri mužské zbory
    11. 2.
    1947
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Bratislava, CS
    INTERPRETI: Spevácky zbor slovenských učiteľov, Ján Strelec (dir.)
    Prvé uvedenie na území Československa.
  • Eugen Suchoň: Duch národa ESD 71
    21. 12.
    1943
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Bratislava, CS
    INTERPRETI: Spevácky zbor slovenských učiteľov
    Prvé uvedenie na území Československa.
  • Eugen Suchoň: Žalm zeme podkarpatskej op. 12 ESD 65
    pre tenor, miešaný zbor a veľký orchester
    17. 3.
    1938
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Bratislava, SK
    INTERPRETI: Jaroslav Jareš (t), Spevácky zbor Tempus, Spevácky zbor slovenských učiteľov, Spevokol Zora, Žiačky štátneho dievčenského gymnázia, Orchester Opery SND
  • Eugen Suchoň: Pozdrav ESD 63
    Slávnostný miešaný zbor
    21. 5.
    1937
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Bratislava, CS
    INTERPRETI: Spevácky zbor slovenských učiteľov, Ján Strelec (dir.)
    Prvé uvedenie na území Československa.
  • Juraj Tandler: Fašánek
    Spevy na ľudové texty pre miešaný zbor
    Prvé uvedenie na Slovensku
    SK
    INTERPRETI: Spevácky zbor slovenských učiteľov, Dušan Bill (dir.)

Kontakt:
Milan Pazúrik, predseda SZSU
Tulská 21/8
914 01 Banská Bystrica

www.szsu.sk



« späť na zoznam Aktualizované: 26. 08. 2019