Pri slove „Aftertee” sa mnohým gitaristom a tým, ktorí sledujú dianie na slovenskej jazzovej scéne, okamžite vybaví jedno meno: Stanislav Počaji. CD s názvom Journey Home (Cesta domov) prináša 11 nádherných smoothjazzových kompozícií z Počajiho skladateľskej a aranžérskej dielne. Okrem neho sa na nahrávke podieľajú Peter Preložník, Viliam Vitéz a Eugen Vizváry (klávesy), Michal Šimko (basgitara), Oldo Petráš (bicie), Juraj Burian (gitara), Erich „Boboš” Procházka (fúkacia harmonika), Sisa Michalidesová, Caroline Hitland (spev) a Dana Homolová (flauta). Až na zopár výnimiek sú to všetko hudobníci, ktorých, ako uvádza Boris Čellár v sprievodnom texte disku, bolo možné vídať pravidelne v čase fungovania bratislavského jazzového klubu Hystéria. CD vyšlo s finančnou podporou Ministerstva kultúry SR, Hudobného fondu a internetového portálu skjazz.sk.
Prvá skladba nazvaná Úšustom je silnou alúziou na popové kompozície Georgea Bensona či Leeho Ritenou-ra, vzory, ktoré, ako sa zdá, Počaji určite neobišiel. Do vôd soulu a R‘n‘B nás vtiahne nosná kompozícia platne nazvaná Journey Home. Je charakteristická harmonicko-melodickou jednoduchosťou, no zároveň aj výborným dynamickým plánom udržujúcim napätie. Nemožno tu opomenúť výborné basgitarové sólo Michala Šimka, ktorý na relatívne malej ploche prejavil majstrovský cit pre melodiku. Dynamickou, farebnou a plnou zmien je skladba SMS, v ktorej výrazná téma pokračuje inštrumentálnou komunikáciou medzi Počajim a Vitézom. After Midnight je sentimentálna balada, oplývajúca lyrizmom a muzikalitou, s výraznym podielom Vizváryho a Šimkových sól na celkovom charaktere skladby. Pri kompozícii Easy to Do zaujme výrazné sólo na syntezátore s nádherným vibrafónovým zvukom. Po prvýkrát ukazuje svoje majstrovstvo sólovej hry na bicích Oldo Petráš, vytvárajúci inak spoľahlivý základ rytmiky na celom albume. Kontrastne pôsobí Blues 4 Everyday, dynamická, energiou nabitá skladba, na ktorej môžeme počuť gitaristu Juraja Buriana.

Caroline, skladba prinášajúca paralelu s tvorbou Pata Methenyho, prináša melodické, spevné gitarové sólo s jazzovou idiomatikou a následne opäť výborné klávesové a basgitarové sóla. Medzi ďalšie výborné kompozície patrí Rado a Stano napísaná v latinskoamerickom štýle. Zvukovo je obohatená o farbu priečnej flauty, škoda však, že bez jej improvizácie. Záver CD patrí dvom tematicky príbuzným skladbám, Will the Circle Be Unbroken a Amazing Grace. Zatiaľ čo v prvej sa periodicky striedajú bebopové pasáže s funkovým groovom plným spontánnej energie, druhá kompozícia pôsobí ako balzam na „ubolenú dušu”. Caroline Hitland interpretuje túto nádhernú skladbu s citom a so zmyslom pre jednoduchosť. Neexponuje zbytočne spev a vytvára tak príjemnú komunikáciu s „Bobošom” Procházkom.
Kvalitne odvedená práca interpretov a Počajiho skladateľský a aranžérsky vklad robia z tohto CD titul, ktorý dokazuje, že na Slovensku nechýba potenciál tvoriť kvalitnú inštrumentálnu hudbu.

Aktualizované: 11. 05. 2020
x