Súbor nadšencov hot jazzu (alebo žánru roztomilo označovaného sweet and dance music), Bratislava Hot Serenaders, napreduje pod vedením charizmatického lídra Juraja Bartoša už takmer štvrťstoročie. Vynikajúci, žánrovo nesmierne univerzálny trubkár to myslel s autentickým zameraním svojho orchestra naozaj vážne. Presvedčil už v roku 1994 trofejou Sidney d’Or z jazzového festivalu Saint Raphaël odkazujúceho na jedného z apoštolov tejto hudby – Sidneyho Becheta. Nasledovali vynikajúce odozvy z Veľkej Británie, Maďarska, Francúzska. Prestíž súboru naznačuje opakované pozvanie na festival Pražská jar, kde tento rok povedie pódiový súboj Big Band Battle s nemenej slávnymi Melody Makers Ondřeja Havelku.
Album Keď zastal čas je v poradí treťou spoluprácou „bartošovcov“ s vynikajúcim hercom, komikom, moderátorom, ale i textárom a spevákom Milanom Lasicom. Kým predchádzajúce spoločné nahrávky Ja som optimista (2001) a Celý svet sa mračí (2002) oživovali piesne, ktoré od polovice 30. rokov preslávil František Krištof Veselý, ideou aktuálneho projektu bolo ponúknuť slávne americké šlágre s Lasicovými slovenskými textami. Americký sen sa naplnil, dikcia „lasicovských“ veršov „sadla“ popevkom z Tin Pan Alley ako uliata. Texty pritom ostali vtipnými a duchaplnými, niekedy prenášajú význam originálu (Blue Moon hitmakerského tímu Rodgers-Hart sa premenil na Je spln alebo Tea for Two na zvukomalebné Raz si tu). Viaceré nezaprú jemný erotický nádych, napríklad ľúbostný dialóg sólistu so Serenaders Sisters Tak už nebuď taká skúpa/tlak mi stúpa, k výšinám (Prestaň/I‘m Yours) alebo Štíty Tatranské (Would You Like to Take a Walk?). Lasicovmu podaniu nemožno uprieť noblesu a eleganciu, jeho herecky civilnejší prejav s dôrazom na deklamáciu veršov je dôležitou devízou albumu.

O zohratosti členov orchestra Hot Serenaders škoda písať, dbajú nielen na vonkajšiu formu (autentické obleky, dobové účesy, nahrávanie na dvojicu mikrofónov Neumann bez použitia overdubbingov), ale najmä na obsah. Od pohodovej swingovky Možno, že raz (Nevertheless, I‘m in Love With You autora Harryho Rubyho), ktorá otvára album, po záverečnú Porterovu klasiku Miss Otis Regrets (Keď zastal čas) hrajú členovia súboru s neskutočným zápalom a pochopením pre štýl. V niektorých skladbách sa do popredia dostáva sláčiková sekcia, inde zasa líder ukážkovo zdobí ústrednú tému, v piesni Mám smelý sen (Our Love Is Here to Stay) sa v strednej časti blysne stride piano Erika Jámbora, potom sa k slovu dostávajú sladké viachlasy Serenaders Sisters (Vzdychanie/Whispering)... Subjektívne mi Lasicovo ležérne podanie väčšmi sedí k pôvodnému slovenskému „krištofovskému“ repertoáru, avšak vychutnávanie albumu Keď zastal čas nie je vonkoncom časom zastaveným ani strateným.

Aktualizované: 11. 05. 2020
x