O novom organe v Dóme sv. Martina sa novinári dozvedeli už v októbri minulého roka. Na prelome rokov však informácie o stavbe nového nástroja stratili neutrálny informačný charakter. Organ má byť postavený do roku 2008. Pôvodný nástroj je však pamiatkou, spätou s históriou chrámu...

To, čo domáce i zahraničné médiá zaujalo, nebola však ani tak stavba nového organa, ale predovšetkým avizovaná demontáž pôvodného historického nástroja, ktorý je zaregistrovaný ako hnuteľná národná kultúrna pamiatka. Nesúhlas s výmenou starého organa verejne vyjadril dirigent SND Pavol Selecký, ktorý sa sporadickými hudobnými aktivitami v Dóme snaží nadviazať na tradície slávneho Cirkevného hudobného spolku (Kirchenmusikverein). V liste Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre kultúru a médiá upozornil, že „Arcibiskupský úrad v Trnave, správca Dómu sv. Martina, konkatedrály Bratislavsko-trnavskej arcidiecézy sa rozhodol nahradiť existujúci historický organ v chráme novým elektronickým nástrojom ... Súčasťou tejto inštalácie má byť aj likvidácia pôvodného historického organa z roku 1880...“ (17. 1. 2007). Výsledkom tohto podnetu bola návšteva poslancov, zástupcov cirkvi a mesta v Dóme. Aj keď predseda poslaneckého výboru Pavol Minárik (KDH) skonštatoval, že pamiatkový úrad postupoval pri rozhodnutí o inštalácii nového organa správne, kritici rozhodnutia cirkvi rozpútali v médiách kampaň, charakteristickú spornými tvrdeniami, emotívnymi vyjadreniami a vzývaním romantického génia Franza Liszta. Vznikla „petícia“, v tlači známa ako „Umelci sú proti“ (ktorá je podľa posledných zistení v skutočnosti prezenčnou listinou Kirchenmusikvereinu), a ako reakcia podpisová akcia „za“ a Otvorený list organistov ministrovi kultúry Slovenskej republiky (12. 2. 2007). Súhlas so stavbou nového nástroja v ňom vyjadrili slovenskí organisti a pedagógovia organovej hry: Imrich Szabó, Zuzana Ferjenčíková, Peter Reiffers, Marek Vrábel a i. K ich vyjadreniu sa pripojila napríklad aj vo Francúzsku pôsobiaca slovenská organistka Monika Melcová. Treba povedať, že vyjadrenia „za“ boli od začiatku viac podložené vecnými argumentmi, čo sa o druhej strane nedalo vždy povedať.

Výsledkom bezprecedentného mediálneho záujmu bola aj „horúca“ diskusia na internetových stránkach denníka SME. Argumenty prispievateľov dávali tušiť, že nejde o príležitostných návštevníkov organových koncertov.

Situáciu si neuľahčila ani Rímskokatolícka cirkev, ktorá je iniciátorom a investorom výnimočného projektu stavby špičkového nástroja, keď pri už spomínanej obhliadke starého nástroja poslancami NR SR nezmyselne neumožnila novinárom vstup do chrámu. Kauza organ sa stala napríklad jednou

z tém investigatívnej relácie televízie TA3 Čierny Peter a objavila sa dokonca na stránkach bulvárneho denníka Nový čas. Ide naozaj o devastáciu kultúrnej pamiatky, ako to tvrdia kritici rozhodnutia cirkvi alebo o kultúrny počin, ktorý nás umiestni na „organovú“ mapu Európy?

 

Na obrázku: Počítačová vizualizácia nového organa v Dóme sv. Martina

 

(viac v aktuálnom čísle Hudobného života)

Aktualizované: 11. 05. 2020
x