Študovali ste pod vedením niekoľkých renomovaných huslistov. Ktoré momenty boli pre váš umelecký rast najdôležitejšie?
K láske k husliam ma viedla už pani učiteľka Mária Skladaná na ZUŠ v Bratislave. Veľmi rada spomínam na profesora Pazderu, ktorý mal na môj umelecký vývoj zásadný vplyv. Chodila som k nemu na letné kurzy od svojich deviatich rokov. Hoci som z jeho hodín veľakrát odchádzala s plačom, každé ďalšie prázdniny som v sebe „našla odvahu“ a išla na kurzy znova. Dnes viem, že to malo pre mňa veľký význam. Často spomínam na profesorku Karlíkovú z konzervatória; veľkou oporou a radcom mi bol i pán profesor Novotný na JAMU. Cez prázdniny som si práve uvedomila, že na svojich pedagógov som mala veľké štastie – každý z nich ma naučil niečo iné.

Máte za sebou víťazstvá v mnohých interpretačných súťažiach. V čom vnímate ich prínos?
Súťaže pre mňa znamenajú v prvom rade obrovskú motiváciu, cieľ, ktorý ma núti neustále pracovať. Samotné súťaže ma bavia napriek tomu, že prinášajú veľký stres, zatiaľ ho však zvládam. Ďalej sú pre mňa zaujímavé aj zo zvedavosti, pretože samotné počúvanie ostatných ma často inšpiruje.

Odkedy sa venujete hre na husliach?
Na ZUŠ som začala chodiť, keď som nemala ešte ani päť rokov. Mamina vždy spomína, že k husliam som si našla cestu sama. Vyrastala som v hudobnom prostredí, pravidelne som chodila na koncerty aj do divadla a to ma pravdepodobne ovplyvnilo. Spomínam si, že som najprv bola „zamilovaná“ do fagotu, ale nakoniec zvíťazili husle. Teraz by som ich nevymenila za žiaden iný nástroj.

Pravidelne koncertujete doma i v zahraničí. Na ktorý zo svojich koncertov určite nezabudnete?
Rozhodne na trojtýždňové turné v Amerike. Mala som vtedy pätnásť a dodnes na tie koncerty veľmi rada spomínam. Boli to neuveriteľné zážitky, keď ľudia v publiku vstávali a tlieskali s obrovským nadšením. S komorným zborom bratislavského Konzervatória som tam strávila krásne týždne a mimo koncertov vznikli medzi nami vzťahy, ktoré sa nezmenili ani po rokoch.

Ako členka European Union Youth Orchestra ste absolvovali turné po EÚ pod taktovkou Vladimira Ashkenazyho...
Tento projekt je určený mladým študentom, ktorých do orchestra vyberajú na základe dvojkolového konkurzu. Každú krajinu EÚ potom zastupujú maximálne traja hudobníci. Na EUYO mám veľmi pekné spomienky, bola to pre mňa úplne nová skúsenosť, nové zážitky z veľkých miest, z najprestížnejších koncertných sál. A skutočnosť, že tieto koncerty dirigoval Vladimir Ashkenazy, to ešte umocnila.

Okrem sólovej a orchestrálnej hry sa nevyhýbate ani komornému hraniu...
S gitaristom Tomášom Hoňkom pôsobím už štvrtý rok v Duu TERES. Spojenie huslí s gitarou mi otvorilo nový hudobný rozmer, je krásne, inšpirujúce a zaujímavé aj tým, že nejde o tradičné zoskupenie, a preto som nútená premýšľať, ako sa s gitarou najlepšie zvukovo dopĺňať. Momentálne pracujeme na našom debutovom CD, ktoré by malo vyjsť do konca roka. Snažíme sa o interpretáciu originálnych skladieb pre toto obsadenie; v súčasnosti sa zameriavame na hudbu skladateľov 18. a 19. storočia a na českú hudbu 20. storočia.

V júni ste ukončili štúdium na JAMU v Brne. Aké sú vaše momentálne plány?
Chcela by som ešte študovať niekde v zahraničí, vyskúšať nové možnosti, hrať a realizovať sa. Chystám sa na súťaž F. Kreislera vo Viedni a v marci vystúpim s Filharmóniou Brno ako sólistka v Husľovom koncerte Maxa Brucha. S duom sa chystáme na súťaž do Japonska, máme tiež naplánované zaujímavé koncerty v Čechách a v novembri budeme hrať na matiné v Bratislave.

Štúdiá: 2001–2005 Konzervatórium v Bratislave (1997–2001 mimoriadna študentka M. Karlíková,), 2005–2010 JAMU Brno (F. Novotný)

Majstrovské kurzy: J. Pazdera, V. Hudeček, F. Novotný, F. Török, J. Čižmarovič, B. Kotmel, S. Yaroshevich, E. Perényi, B. Matoušek, M. Grabarczyk

Súťaže: Medzinárodná súťaž Čírenie talentov, Dolný Kubín – 3. miesto (1998), 2. miesto (1999), 1. miesto, Cena primátora, Cena Mladej hodnotiacej poroty (2000), Česko-slovenská súťaž Talent roku – semifinalistka (2002), Súťaž študentov slovenských konzervatórií – 1. miesto (2002, 2004), Kocianova houslová soutěž, Ústí nad Orlicí – čestné uznanie (2002), Mezinárodní houslová soutěž Mistra J. Muziky, Nová Paka – 1. miesto (2004), Mezinárodní soutěž Beethovenův Hradec – 2. miesto (2006), 3. miesto (2009), Mezinárodní soutěž L. Janáčka, Brno – 2. miesto, Cena za najlepšiu interpretáciu (2007), Concorso di chitarra classica E. Mercatali, Gorizia (Taliansko) – 1. miesto (duo, 2009), Mezinárodní soutěž K. D. z Dittersdorfu, Vidnava – 1. miesto (duo, 2009), štipendium firmy Yamaha (2010)

Spolupráca: pravidelná koncertná činnosť (Nemecko, Holandsko, Švédsko, Slovinsko, Rakúsko, Írsko, Maďarsko, USA, Česká republika, Slovensko), sólistická spolupráca – SF, ŠfK, SOSR, SKO B. Warchala, Cappella Istropolitana, Archi di Slovakia, Orchestr Slezského divadla Opava, Moravská filharmonie Olomouc, Filharmonie Brno; turné po USA s Komorným zborom konzervatória v Bratislave, koncertná majsterka European Youth Chamber Orchestra v Grazi (2006), turné po štátoch EU ako členka European Union Youth Orchestra (V. Ashkenazy, A. Boreyk, 2006), Eugen Suchoň Quartett, od 2007 členka Dua TERES; nahrávky pre SRo

X

Aktualizované: 11. 05. 2020
x