Profil osobnosti

Foto: Miriam Rodriguez Brüllová

Miriam Rodriguez Brüllová

23. 2. 1979 Malacky

rodriguezbrullova.com

vážna hudba
gitara

Pôsobenie v: Duo Cordefiato

Bio

Bio

1993 – 1997
Konzervatórium v Bratislave (gitara – Jozef Zsapka)
1997 – 2000
VŠMU, bakalárske štúdium (Jozef Zsapka)
2000 – 2001
Université Laval, Québec (Kanada), magisterské štúdium, diplom Maître en Musique (Alvaro Pierri)
2002 – 2003
Universität für Musik und darstellende Kunst, Viedeň, postgraduálne štúdium (Alvaro Pierri)
od 2005
asistentka Alvara Pierriho na Universität für Musik und darstellende Kunst, Viedeň

Miriam Rodriguez Brüllová sa venuje sólistickej a komornej hre. Ako sólistka vystúpila s Talichovým komorným orchestrom, orchestrom Virtuosi di Praga, Filharmóniou Bohuslava Martinů, Karlovarským symfonickým orchestrom, Západočeským symfonickým orchestrom, Symfonickým orchestrom Ventoscala Budapest, s komorným orchestrom Cappella Istropolitana, s orchestrom Štátnej opery Banská Bystrica, s Dámskym komorným orchestrom a i. Spolupracuje s Ivicou Gabrišovou Encingerovou, fl, v rámci Dua Cordefiato, Michalom Sťahelom, vc; Evou Hornyákovou a Máriou Hanyovou, s; Pavlom Remenárom, br, ako aj so zahraničnými umelcami Sándorom Jávorkaiom, vn (Maďarsko), Ádámom Jávorkaiom, vc (Maďarsko), Věrou Binarovou, vl (Česko), Alvarom Pierrim (Uruguay) a Javierom Pachecom (Portoriko), gui. Je členka kvinteta Corde Armoniche (+Adéla Štajnochrová, vn; Daniela Součková, vn; Věra Binarová, vl; Jiří Příhoda, vc – členovia Talichovho komorného orchestra, ČR). Bohatá je jej koncertná činnosť tak na domácich ako zahraničných pódiách. Sólisticky vystúpila v rámci medzinárodných hudobných festivalov v Toreilles (Francúzsko), Toroelle de Mongrí (Španielsko), Gitarovom festivale v Györi (Maďarsko), na MHF Jeunesse Musicale v Bukurešti (Rumunsko) a s Ivicou Encingerovou, fl na Dňoch slovenskej kultúry v Helsinkách (Fínsko). Rad jej vystúpení odznel v Kanade: dvojitá séria koncertov v Montreale a recitál v Quebecu (2001), opätovne v Montreale pre Societé de Guitarre i pre České a slovenské kultúrne centrum (2004) a v Bukurešti (2002). Na Medzinárodnom gitarovom festivale LiGiTa (Lichtenštajnské gitarové dni) v Lichtenštajnsku vystúpila spoločne so svojím pedagógom Alvarom Pierrim (2003), v rámci medzinárodného hudobného festivalu Pontes absolvovala sériu 10 koncertov v ČR a SR s Virtuosi di Praga (2008), s Virtuosi di Praga vystúpila tiež v pražskom Rudolfine (2008). V roku 2009 sa predstavila v berlínskom Konzerthause (sólo a s Pavlom Remenárom – br), v Bukurešti (sólo recitál) a v Helsinkách (s Pavlom Remenárom – br a Věrou Binarovou – vl) . Spolupracuje s Českým rozhlasom a Slovenským rozhlasom.

Je zakladateľkou a umeleckou riaditeľkou festivalu Bratislavská komorná gitara (od 2005) ako aj Medzinárodného festivalu klasickej gitary & Medzinárodnej súťaže detí a mládeže "L. Luthier" (od 2015).

Bibliografia

  • Alexander, Juraj: Vážna hudba nevážne v Trnave
    2017 Hudobný život roč. 49, 2017, č. 7-8, s. 29
  • Brom, Rafael: Od firmy k firmě
    2017 Hudební rozhledy 2017, č. 6, s. 60
  • Šišková, Ingeborg: Nedeľné matiné v Mirbachovom paláci
    2017 Hudobný život 2017, č. 3, s. 4
  • Horkay, Tamás: Košická hudobná jar
    2015 Hudobný život roč. 47, 2015, č. 6, s. 6-8
  • Šišková, Ingeborg: Nedeľné matiné v Mirbachu
    2014 Hudobný život roč. 46, 2014, č. 7-8, s. 6
  • Krajčo, Martin: Prešovské dni klasickej gitary
    2014 Hudobný život roč. 46, 2014, č. 4, s. 6
  • Hottmar, Michal: Hispanic Spirit. /Recenzia CD/
    2014 Hudobný život 2014, č. 4, s. 35
  • Alexander, Juraj: Bratislavská komorná gitara 2011
    2011 Hudobný život 2011, č. 6, s. 8
  • Šišková, Ingeborg: Nedeľné matiné v Mirbachovom paláci
    2010 Hudobný život 2010, č. 7 - 8, s. 3
  • Alexander, Juraj: Symfonický orchester Slovenského rozhlasu
    2010 Hudobný život 2010, č. 6, s. 2
  • Vaculová, Ela; Rothenstein, Erik: Bratislavská komorná gitara
    2008 Hudobný život roč. 40, 2008, č. 7, s. 4
  • Ondrejčák, Vladimír: Nedeľné matiné v Mirbachovom paláci
    2008 Hudobný život roč. 40, 2008, č. 5, s. 4
  • Vaculová, Ela; Rothenstein, Erik: Bratislavská komorná gitara
    2007 Hudobný život roč. 39, 2007, č. 7-8, s. 17
  • Dohnalová, Lýdia: Hudba Modre
    2007 Hudobný život roč. 39, 2007, č. 7-8, s. 16
  • Vaculová, Ela: Úspešný začiatok nového komorného cyklu
    2007 Hudobný život roč. 39, 2007, č. 4, s. 11
  • Vaculová, Ela; Rothenstein, Erik: Recenzie : Medzinárodný hudobný festival Bratislavská komorná gitara 2006
    2007 Hudobný život 2007, č. 6, s. 32-33
  • Vaculová, Ela: Bratislavská komorná gitara
    2006 Hudobný život roč. 38, 2006, č. 6, s. 13 – 14
  • Čížik, Vladimír: Mirbachovské matiné
    2005 Hudobný život roč. 37, 2005, č. 9-10, s. 25
  • Čížik, Vladimír: Miniprofil HŽ. Miriam Brüllová, gitara
    2005 Hudobný život roč. 37, 2005, č. 9-10, s. 17 – 18
  • Vaculová, Ela: Nový gitarový festival
    2005 Hudobný život roč. 37, 2005, č. 7–8, s. 24–25
  • Čížik, Vladimír: Úspešné Duo cordefiato
    2005 Hudobný život roč. 37, 2005, č. 6, s. 28
  • Doktorovová, Helena: Dni plné hudby
    2005 Petržalské noviny 3.6. 2005
  • Doktorová, Helena: Hviezdy gitarového neba
    2004 Petržalské Noviny 19.11. 2004, s. 2
  • Kopřivová, Alena: Miriam Brüllová prešla so svojou gitarou kus sveta
    2004 Pravda, príloha Bratislava 11.2. 2004, s. 1, 2
  • Finland hosts Slovak artists
    2004 The Slovak Spectator 2.-8.5. 2004, s. 12
  • TASR: Gitaristka Miriam Brüllová v Klariskách
    2004 SME, príloha Bratislava 18.2. 2004, s. 3
  • Hauser, Gerolf: Alvaro Pierri eröffnet die LIGITA - Perfekt im Duett.
    2003 Volksblatt 7. 7. 2003, s. 7
  • Raducanu, M.: Concert de chitara – Miriam Brüllová
    2002 Timpul Libera 2002, č. 48, s. 38
  • Dobre, L.: Reuniune aniversara a Clubului Diplomatei Culturale
    2002 Serie noua 27.2. 2002, č. 19
  • Miriam Brüllová in concert
    2002 Club Diplomatic december 2002
  • Stan, Constantin: Melancolii de toamna, la chitara
    2002 Ziarul de duminica 13.12. 2002, s. 1 a 3

Diskografia

  • Foto: Hispanic Spirit HISPANIC SPIRIT
    2013 CD – Pavlík Records

    Pavol Remenár – baritone Miriam Rodriguez Brüllová – guitar 1. – 7. Enrique Granados: Valses poéticos Joaquín Rodrigo: 8. Adela 9. Pastorcito santo 10. Coplillas de Belén 11. Pequeña Sevillana (from Tres pequeñas piezas) 12. Coplas del pastor enamorado Miguel Llobet: Canciones catalanas 13. Canço del lladre 14. El Testament d’Amelia 15. El Noi de la mare 16. Agustín Pérez Soriano: Suena guitarrico mío from zarzuela El guitarrico * 17. Agustín Barrios Mangoré: Julia Florida – Barcarola Carlos Guastavino: 18. Abismo de sed ** 19. La rosa y el sauce ** 20. Milonga de dos hermanos ** 21. Astor Piazzolla: Oblivión 22. Roland Dyens: Tango en skaï 23. Carlos Gardel: El día que me quieras * 24. – 25. Aldo Rodríguez Delgado: Canción y danza 26. Federico Moreno-Torroba: Amor, vida de mi vida from zarzuela Maravilla * 27. Gerónimo Giménez: Zapateado from zarzuela La Tempranica * * arr. Miriam Rodriguez Brüllová ** arr. Daniel Bolshoy
    1. :
      Miriam Rodriguez Brüllová (gui), Pavol Remenár (br)
  • Foto: Spain Through Strings SPAIN THROUGH STRINGS
    2013 CD – Praga Digitals

    Juan Crisóstomo de Arriaga (1806-1826): String Quartet No. 3 in E flat major Joaquín Turina (1882-1949): La oracion del torero (the Toreador’s Prayer) Op.34, for string quartet (1925) Eduardo Toldrá (1895-1962): Vistas al mar, original version for string quartet (1920) Mario Castelnuovo-Tedesco (1895-1968): Quintet for guitar and string quartet, Op.143 (1950) Miriam Rodriguez Brüllová – guitar Zemlinsky Quartet
    1. :
      Miriam Rodriguez Brüllová (gui), Zemlinsky Quartet
  • Foto: Duo Cordefiato – Pictures DUO CORDEFIATO – PICTURES
    2005 CD – P. S. Publisher R72 0002-2-131
    1. Jean Sibelius: Romanssi, Op. 78/2
      Duo Cordefiato, Ivica Gabrišová (fl), Miriam Rodriguez Brüllová (gui)
    2. Jean Sibelius: Rondino, Op. 81/2
      Duo Cordefiato, Ivica Gabrišová (fl), Miriam Rodriguez Brüllová (gui)
    3. Robert Beaser: Mountain songs
      Duo Cordefiato, Ivica Gabrišová (fl), Miriam Rodriguez Brüllová (gui)
    4. Dušan Bogdanović: Prelude
      Duo Cordefiato, Ivica Gabrišová (fl), Miriam Rodriguez Brüllová (gui)
    5. Alexander Moyzes: Sonatína op. 75
      Duo Cordefiato, Ivica Gabrišová (fl), Miriam Rodriguez Brüllová (gui)
    6. Manuel de Falla: Canciones populares españolas
      Duo Cordefiato, Ivica Gabrišová (fl), Miriam Rodriguez Brüllová (gui)
    7. Dušan Martinček: Bonjour, Monsieur Picasso
      Duo Cordefiato, Ivica Gabrišová (fl), Miriam Rodriguez Brüllová (gui)
    8. Dušan Martinček: Charleston
      Duo Cordefiato, Ivica Gabrišová (fl), Miriam Rodriguez Brüllová (gui)

Ocenenia

  • Medzinárodná interpretačná súťaž Weikersheim (DE)
    2003 - 2. cena v kategórii duo flauta – gitara (s Ivicou Encingerovou, fl)
  • Medzinárodné bienále interpetačnej gitarovej súťaže Kutná Hora (CZ)
    1998 - 3. cena
  • Súťaž študentov konzervatórií Slovenskej republiky
    1996 - 1. cena
  • Forum Gitarre Wien (AT)
    1996 - 3. cena

Premiéry

  • Prvé uvedenie na Slovensku
  • Jana Kmiťová: Tjeseň
    pre flautu, violončelo a gitaru
    29. 11.
    2006
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Slovenský rozhlas, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Ivica Gabrišová (fl), Miriam Rodriguez Brüllová (gui), Michal Sťahel (vc)

Fotogaléria

  • Foto: Matiné v Mirbachovom paláci 2017-08-27 Matiné v Mirbachovom paláci
    Roman Patkoló a Miriam Rodriguez Brüllová

    Zdroj: Archív Hudobného centra
    Autor: Dušan Godár
  • Foto: Matiné v Mirbachovom paláci 2017-08-27 Matiné v Mirbachovom paláci

    Zdroj: Archív Hudobného centra
    Autor: Dušan Godár


« späť na zoznam Aktualizované: 28. 09. 2017