Profil osobnosti

Foto: Ondrej Malachovský

Ondrej Malachovský

5. 4. 1929 Badín – 3. 4. 2011 Bratislava

vážna hudba
bas

Bio

Bio

1959
ukončenie štúdia na Konzervatóriu v Bratislave (spev – T. Tessler)
od 1959
sólista opery SND
1962 – 1965
stály hosť opery Štátneho divadla v Brne
1966 – 1969
angažmán v opere v Kolíne nad Rýnom
1979/1980
angažmán v opere v Ľubľane

Najvýraznejšie operné postavy na scéne Opery SND: Svätopluk (Svätopluk), Štelina (Krútňava), Don Basilio (Barbier zo Sevilly), Sarastro (Čarovná flauta), Chrudoš (Libuša), Kecal (Predaná nevesta), Končak (Knieža Igor), Gremin (Eugen Onegin), Rocco (Fidélio), Mefisto (Faust a Margaréta), Gróf Štefan Pongrácz (Obliehanie Bystrice).

Spolupracoval s rozhlasom a televízoiu v Bratislave (prierezy opier, filmové, resp. televízne spracovania opier), nahral na LP platne výber zo svojho repertoáru. Ako koncertný umelec sa predstavil vo viacerých oratoriálnych skladbách (v spolupráci so Slovenskou filharmóniou).

V zahraničí hosťoval v Maďarsku, Poľsku, Rakúsku, ZSSR, Taliansku, Nemecku, Grécku.

Bibliografia

  • Blaho, Vladimír: Před 5 lety zemřel Ondrej Malachovský
    2016 In: www.operaplus.cz/impozantny-basista-ondrej-malachovsky/
    Opera Plus 2016
  • mč, SITA: Slovensku odišiel aj druhý Svätopluk
    2011 Pravda [príloha Víkend] 9.4. roč. 21, 2011, č. 83, s. 37
  • Mojžišová, Michaela: Ondrej Malachovský (5.4.1929 – 3.4.2011). Naplno každý deň
    2011 SME [príloha Víkend] 9.4. roč. 19, 2011, č. 83, s. 9
  • (kul): Zomrel Ondrej Malachovský
    2011 Sme 5.4. 2011, č. 79, s. 14
  • Hrehorčáková, Jarmila: Ondrej Malachovský
    2008 Hudba roč. III., 2008, č. II-III, s. 65-66
  • Košický, Svetozár: Spevák s monumentálnym hlasom : Ondrejovi Malachovskému Svätopluk učaroval na celý život
    2004 Večerník 20.8. 2004, s. 11
  • Pažítková, Izabela: Spievanie srdcom alebo Na výsledku práce neslobodno vidieť drinu tvorby
    1999 Javisko roč. 31, 1999, č. 4, s. 22-23
  • Pažítková, Izabela: Medzi dvoma generáciami : S Ondrejom, Martinom a Sveťom Malachovskými
    1994 Smena 2. 3. roč. 47, 1994, č. 50, s. 8
  • Mockovčiaková, Oľga: Nie som na predaj
    1992 Slobodný piatok roč. 3, 1992, č. 4, s. 16
  • Machala, Drahoslav: Suchoňove dary Slovákom : Vyznanie a pozvanie Ondreja Malachovského
    1992 Koridor 17. 3. 1992, s. 7
  • Unger, Pavel: Náš Svätopluk
    1989 Film a divadlo roč. 33, 1989, č. 10, s. 16
  • Truhlářová, Agneša: Život nemožno predĺžiť iba prehĺbiť
    1989 Nové slovo roč. 31, 1989, č. 16, s. 13
  • Schreiberová, Ildikó: Hlas hlboký ako noc : Listujeme v spomienkach
    1989 Televízia roč. 24, 1989, č. 14, s. 23
  • Sikorová, Ľubica: Svätopluk a jeho tretí prút
    1989 Smena na nedeľu roč. 23, 1989, č. 13, s. 5
  • Makovická, Ljuba: Jubileum národného umelca Ondreja Malachovského
    1989 Hudobný život roč. 21, 1989, č. 7, s. 7
  • Červená, Ľudmila: Návrat do rodného kraja
    1989 Hudobný život roč. 21, 1989, č. 13, s. 4
  • Varkondová, Alia Krista: Ondrej Malachovský šesťdesiatročný : K jubileu sólistu opery SND
    1989 Literárny týždenník roč. 2, 1989, č. 17, s. 15
  • Blaho, Jaroslav: Portrét
    1989 Dialóg roč. 1, 1989, č. 7, s. 2
  • Hallon, Ľubor: Monohotvárnosť operných postáv : Životné poslanie jubilujúceho Ondreja Malachovského
    1989 Práca 5. 4. 1989, s. 6
  • Blaho, Vladimír: Národný umelec Ondrej Malachovský
    1988 Hudobný život roč. 20, 1988, č. 11, s. 9
  • -: Ondrej Malachovský
    1988 Slovensko roč. 12, 1988, č. 10, s. 31
  • R. N.: Ondrej Malachovský - spevák, "divadelník" : Z galérie nových národných umelcov
    1988 Práca 7. 5. 1988, s. 6
  • F-a: Ondrej Malachovský o sebe i problémoch opery : Chvíľka so slovenským basistom číslo jedna
    1985 Hlas ľudu 17. 10. 1985, s. 2
  • -ab-: Najbližší je Štelina
    1984 Život roč. 34, 1984, č. 15, s. 58
  • Kociánová, Jana: Vládca z Badína : Náš rozhovor pre vás s členom opery SND Ondrejom Malachovským
    1984 Film a divadlo roč. 28, 1984, č. 21, s. 18-21
  • Truhlářová, Agneša: Predovšetkým byť človekom
    1983 Nedeľná Pravda roč. 16, 1983, č. 20, s. 6
  • Makovíni, Jakub: Najbližšie sú mi opery našich autorov
    1983 Smena 8. 10. 1983, s. 6
  • Blaho, Jaroslav: Jubileum Ondreja Malachovského
    1979 Hudobný život roč. 11, 1979, č. 8, s. 3
  • Rapoš, Gabriel: Jubileum sólistu
    1979 Večerník 9. 4. 1979, s. 5
  • Ursínyová, Terézia: Spevák, osobnosť
    1979 Nové slovo 5. 4. 1979, s. 17
  • Pvk: Operní pěvec Ondrej Malachovský
    1977 Gramorevue roč. 77, 1977, č. 1, s. 11
  • Blaho, Jaroslav: Z galérie opery SND
    1973 Hudobný život roč. 5, 1973, č. 6, s. 5

Diskografia

  • Foto: Eugen Suchoň – Svätopluk EUGEN SUCHOŇ – SVÄTOPLUK
    1995 CD – Opus 9356 1691-93
    1. Eugen Suchoň: Svätopluk ESD 80
      Symfonický orchester Slovenského rozhlasu, Slovenský filharmonický zbor, Ondrej Malachovský (b), František Caban (br), František Livora (t), Magdaléna Blahušiaková (s), Peter Dvorský (t), Ľuba Baricová (a), Anna Czaková (s), Ondrej Lenárd (dir.)
  • Foto: Eugen Suchoň – Krútňava EUGEN SUCHOŇ – KRÚTŇAVA
    1989 CD – Opus 9356 2094-95
    1. Eugen Suchoň: Krútňava ESD 72
      Ondrej Malachovský (b), Peter Dvorský (t), Gabriela Beňačková (s), Vladimír Kubovčík (b), Alžbeta Michálková (ms), Jaroslava Sedlářová (ms), Oľga Hanáková (a), Eva Jenisová (s), Ľuba Baricová (a), Jana Tarajová Valášková (s), Jozef Kundlák (t), Juraj Martvoň (br), Peter Mikuláš (b), Stanislav Beňačka (b), Alžbeta Kubánková (a), Ľudovít Ludha (t), Anna Martvoňová (s), Slovenský filharmonický zbor, Pavol Procházka (zbm.), Symfonický orchester Slovenského rozhlasu, Ondrej Lenárd (dir.)
  • Foto: Z tej doliny na tú Z TEJ DOLINY NA TÚ
    1987 LP – Opus 9117 1878
    1. Tibor Andrašovan: Z tej doliny na tú
      Jozef Peško (fu), Orchester ľudových nástrojov Československého rozhlasu v Bratislave, Tibor Andrašovan (dir.)
    2. Tibor Andrašovan: Za valáškom
      Darina Laščiaková (v), Jozef Peško (fsch), Orchester ľudových nástrojov Československého rozhlasu v Bratislave, Tibor Andrašovan (dir.)
    3. Tibor Andrašovan: Tri starodávne z Dúbrav
      Štefan Molota (vn), Orchester ľudových nástrojov Československého rozhlasu v Bratislave, Tibor Andrašovan (dir.)
    4. Tibor Andrašovan: Ej, fujarôčka moja
      Jozef Peško (fu), Orchester ľudových nástrojov Československého rozhlasu v Bratislave, Tibor Andrašovan (dir.)
    5. Tibor Andrašovan: Valaská postava
      Štefan Lesay (v), Jozef Peško (fsch), Orchester ľudových nástrojov Československého rozhlasu v Bratislave, Tibor Andrašovan (dir.)
    6. Tibor Andrašovan: Ej, tá píšťalôčka
      Jozef Peško (fsch), Orchester ľudových nástrojov Československého rozhlasu v Bratislave, Tibor Andrašovan (dir.)
    7. Tibor Andrašovan: Švihrovská
      Viliam Farkaš (vn), Ľudová hudba, Eugen Farkaš (umv.)
    8. Tibor Andrašovan: Keď sa Janík do vojny bral
      Ondrej Malachovský (b), Orchester ľudových nástrojov Československého rozhlasu v Bratislave, Tibor Andrašovan (dir.)
    9. Tibor Andrašovan: Z vŕšku do doliny
      Jozef Peško (fsch, fu), Experimentálne štúdio Bratislava
    10. Tibor Andrašovan: Cimbalista zo Spiša
      Štefan Dráfi (zmb), Orchester SĽUK-u, Tibor Andrašovan (dir.)
    11. Tibor Andrašovan: Bola som ja, bola
      Alžbeta Kubánková (v), Orchester ľudových nástrojov Československého rozhlasu v Bratislave, Tibor Andrašovan (dir.)

Ocenenia

  • Pribinov kríž II. triedy
    2008
  • titul národný umelec
    1988
  • Cena Zväzu slovenských dramatických umelcov
    1984
  • titul zaslúžilý umelec
    1977
  • Štátna cena Klementa Gottwalda
    1971

Premiéry

  • Prvé uvedenie na Slovensku
  • Ján Cikker: Obliehanie Bystrice
    Opera v troch dejstvách (deviatich obrazoch)
    8. 10.
    1983
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Slovenské národné divadlo, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Ondrej Malachovský (b), Marta Nitranová (s), Juraj Hrubant (br), Jozef Špaček (b), Pavol Gábor (t), Ľuba Baricová (ms), Elena Holičková (s), Peter Oswald (t), Milan Kopačka (t), Štefan Hudec (br), Juraj Martvoň (br), Vojtech Schrenkel (t), Zbor Opery SND, Ladislav Holásek (zbm.), Orchester Opery SND, Ondrej Lenárd (dir.), Branislav Kriška (réžia)
  • Ján Cikker: Hra o láske a smrti
    Opera v jednom dejstve
    30. 9.
    1973
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Bratislavské hudobné slávnosti, Slovenské národné divadlo, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Juraj Martvoň (br), Magdaléna Hajóssyová (s), Gustáv Papp (t), Ondrej Malachovský (b), Peter Dvorský (t), Zbor Opery SND, Ladislav Holásek (zbm.), Orchester Opery SND, Zdeněk Košler (dir.), Ladislav Vychodil (réžia)

Audio

  • Cikker, Ján: Mister Scrooge (druhý obraz)



    Ondrej Malachovský (b), Juraj Martvoň (br), Zbor Opery SND, Symfonický orchester Československého rozhlasu, Ladislav Holoubek (dir)

    Zdroj: Archív HC


« späť na zoznam Aktualizované: 04. 04. 2016