Profil osobnosti

Foto: Jakub Čižmarovič

Jakub Čižmarovič

1985 Bratislava

www.jakubcizmarovic.com

vážna hudba
klavír

Bio

Bio

od 1993
základy klavírnej hry – matka Zuzana Čižmarovičová
1998 – 2001
Hochschule für Musik, Theater und Medien, Hannover (Nemecko), Jugendstudent, Karl-Heinz Kämmerling
od 2001
žiak Pavla Gililova
od 2003
Hochschule für Musik und Tanz Köln (Pavel Gililov)
-
Univerzita “Mozarteum” v Salzburgu, postgraduálne štúdium (Prof. Jaques Rouvier)
interpretačné kurzy:
Lazar Berman, Eugen Indjic, Dimitri Bashkirov, Robert Levin, Andrea Bonatta

Jakub Čižmarovič debutoval ako šestnásťročný s Gürzenich Orchestra Köln v Kolínskej filharmónii, kde hral Chopinov prvý klavírny koncert pod taktovkou Jamesa Conlona. Spolupráca s Gürzenich Orchestra Köln pokračovala i v rokoch 2005 a 2008 pod taktovkou Markusa Stenza. V roku 2002 účinkoval na festivale Best of NRW. V tomto roku debutoval i ako najmladší účastník na festivale Ruhr Piano Festival, kde bol opäť pozvaný o dva roky neskôr – predstavil sa v dvoch klavírnych koncertoch s Kölner Kammerorchester pod vedením dirigenta Helmuta Müler-Brühla na zahájení Mozartovského cyklu festivalu.

V roku 2003 a 2006 sa opäť predstavil v Kolínskej filharmónii, tentokrát so Slovenskou filharmóniou. V roku 2004 bol sólistom Kórejského symfonického orchestra na turné po Južnej Kórei. Neskôr koncertoval s Norddeutsche Philharmonie Rostock a s dirigentom Davidom Geringasom.

V USA debutoval na prestížnom festivale Ravinia Festival s Chicago Symphony Orchestra pod taktovkou Jamesa Conlona s dvoma Mozartovými koncertmi a tiež sólovo. Spolupráca s Jamesom Conlonom pokračovala aj v máji 2007 s Rotterdams Philharmonisch Orkest. V roku 2007 niekoľkokrát účinkoval v oboch Brahmsových koncertoch, o. i. v rámci hosťovania v berlínskom Konzerthause so Staatskapelle Halle. Na turné v marci 2008 s Orchestre Philharmonique de Liège sa predstavil v druhom klavírnom koncerte S. Prokofieva. V roku 2009 spolu s Kórejským komorným orchestrom realizoval viac ako 20 koncertov na turné po Číne. V roku 2010 opätovne koncertoval v Kórei, kde účinkoval v Beethovenovom Trojkoncetre s Hwaum Orchestra.

Jakub Čižmarovič vystúpil na početných recitáloch o. i. v Essener Philharmonie a na festivaloch Music Festival Biarritz (Francúzsko), Orpheo Festival (Holandsko) a i. Pravidelne koncertuje v Nemecku a na Slovensku ako aj v mnohých ďalších štátoch Európy. Realizoval rad nahrávok pre nemecký rozhlas WDR. Nemecký časopis FONO FORUM udelil jeho CD nahrávke z diel Schumanna a Liszta (2004, vydavateľstvo BMG) najvyššie možné ohodnotenie v oblasti interpretácie.

Interpret opakovane účinkuje aj na Slovensku, spolupracoval so Slovenskou filharmóniou, Štátnou filharmóniou Košice, ŠKO Žilina a so Symfonickým orchestrom Slovenského rozhlasu (s dirigentmi ako Bystrík Režucha, Rastislav Štúr, Mário Košik). V roku 2009 účinkoval na Bratislavských hudobných slávnostiach s WDR rozhlasovým orchestrom Kolín ako sólista Gershwinovho Koncertu pre klavír a orchester F dur. 

Bibliografia

  • Dohnalová, Lýdia: Spravodajstvo, koncerty
    2013 Hudobný život 2013, č. 12, s. 7
  • Kubandová, Janka: miniprofil : Jakub Čižmarovič
    2010 Hudobný život 2010, č. 5, s. 18
  • Ursínyová, Terézia: Výnimočný talent
    2006 Hudobný život 2006, č. 3, s. 6
  • Rajter, Adrian: Rodinný koncert s premiérou
    2006 Sme 1.6. 2006, č. 125, s. 21
  • Nominovaní na Cenu Ľ. Rajtera
    2006 Hudobný život 2006, č. 10, s. 25
  • (mt): Laureát vo filharmónii
    2006 Večerník 11.1. 2006, s. 10
  • (her): Ďalší úspech mladého slovenského interpreta
    2005 Sme [online] 24.11. [citované 13.5.2011] 2005
    (dostupné na http://www.sme.sk/c/2480262/dalsi-uspech-mladeho-slovenskeho-interpreta.html)
  • (her): Ďalší úspech mladého slovenského interpreta
    2005 SME 24.11. 2005, s. 26
  • von Rhein, John: Ravinia to shake up CSO's presence at '06 summer festival
    2005 Chicago Tribune [online, citované 13.5.2011] 2005
    (dostupné na http://articles.chicagotribune.com/2005-09-29/features/0509290300_1_mahler-symphonies-babi-yar-soloist)
  • Čížik, Vladimír: Slovenská filharmónia
    2004 Hudobný život 2004, č. 1, s. 18
  • Horkay, Tomáš: Dvojica koncertov 13. a 14. februára sa niesla ...
    2003 Hudobný život 2003, č. 4, s. 15
  • Pergler, František: Miniprofil HŽ. Jakub Čižmarovič
    2002 Hudobný život 2002, č. 9, s. 11 – 12
  • Pergler, František: Slovenská filharmónia
    2002 Hudobný život 2002, č. 7-8, s. 22
  • Boronkayová, Felícia: Orchester začal hrať úplne inú skladbu : virtuózovi Jakubovi Čižmarovičovi chutia roksové lízanky
    2002 Život 2002, č. 36, s. 55
  • Rajter, Adrian: Pop mi pripadá chudobný : Sedemnásťročný klavirista Jakub Čižmarovič bude hrať v Redute diela Prokofieva a Liszta
    2002 Sme 18.6. 2002
  • Zemanová, Lele; Čižmarovič, Jakub: Šestnásťročný klavírny virtuóz sa predstaví v Redute : Trému určite mať nebudem
    2002 Večerník 20.6. 2002
  • (apot): V Redute si dnes zahrá mladý klavírny virtuóz
    2002 Národná obroda 20.6. 2002
  • (ah): Výnimočný klavírny talent v Slovenskej filharmónii
    2002 Pravda 17.6. 2002, s. III
  • Jakub Čižmarovič, šestnásťročný syn Juraja Čižmaroviča..
    2001 Hudobný život 2001, č. 9, s. 1
  • (sita): Mladý klavírny virtuóz hosťom v Redute
    2000 Sme 19.6. 2000
  • Dohnalová, Lýdia: ŠKO Žilina
    2015 Hudobný život roč. 47, 2015, č. 12, s. 12
  • Turák, František: Saint-Saënsov klavírny koncert ako vrchol večera
    2017 Hudobný život 2017, č. 1 - 2, s. 20

Diskografia

  • Foto: Mozart: Piano Concertos. Jakub Cizmarovic piano, Juraj Cizmarovic conductor & Slovak Sinfonietta Žilina MOZART: PIANO CONCERTOS. JAKUB CIZMAROVIC PIANO, JURAJ CIZMAROVIC CONDUCTOR & SLOVAK SINFONIETTA ŽILINA
    2007 CD – Diskant DK 0099-2031
    1. Wolfgang Amadeus Mozart:
      Juraj Čižmarovič (dir.), Jakub Čižmarovič (pf), Štátny komorný orchester Žilina
  • Foto: Schumann: Carnaval, Op. 9; Liszt: Venezia E Napoli, Mephisto Waltz, Hungarian Rhapsody No. 2. Jakub Cizmarovic SCHUMANN: CARNAVAL, OP. 9; LISZT: VENEZIA E NAPOLI, MEPHISTO WALTZ, HUNGARIAN RHAPSODY NO. 2. JAKUB CIZMAROVIC
    2004 CD – BMG
    1. Franz Liszt:
      Jakub Čižmarovič (pf)
  • Foto: Récital Prokofiev de Jakub Cizmarovic RÉCITAL PROKOFIEV DE JAKUB CIZMAROVIC
    2003 CD – Le magazine Piano
    1. Sergej Prokofiev:
      Jakub Čižmarovič (pf)

Ocenenia

  • Medzinárodná súťaž "International Piano Competition - Città di Pinerolo" (IT)
    2012 - 3. cena a Cena publika
  • Cena Ľudovíta Rajtera
    2009 - nominácia
  • Cena udelená najnádejnejšiemu mladému umelcovi Severného Porýnsko-Westfálska (DE)
    2006
  • Premio internazionale di interpretazione pianistica “Giuliano Pecar”, Gorizia (IT)
    2005 - 1. cena
  • International Music Festa Ueda, Nagano (JP)
    2001 - 1. cena (kategória klavír) a Grand Prix
  • Jugend musiziert (DE)
    1999 - 1. cena
  • Grotrian-Steinweg Klavierspielwettbewerb, Braunschweig (DE)
    1999 - 1. cena a zvláštna cena Karla-Heinza Kämmerlinga, udelená prvý krát v histórii súťaže
  • Steinway Klavierspiel-Wettbewerb, Berlín (DE)
    1998 - finalista
  • Mezinárodní klavírní soutěž "Carl Czerny", Praha (CZ)
    1998 - finalista


« späť na zoznam Aktualizované: 10. 03. 2017