Profil osobnosti

Foto: Róbert Gašparík Autor: Daniel Tureček

Róbert Gašparík

25. 7. 1961 Hurbanovo

vážna hudba, scénická a filmová hudba
skladba

Pôsobenie v: Societa Rigata

Bio

Bio

1978 – 1982
Ľudové konzervatórium (basová gitara)
1983 – 1985
základná vojenská služba vo Vojenskom umeleckom súbore v Tábore
1985 – 1991
Konzervatórium v Bratislave (kompozícia – Stanislav Hochel)
1986 – 1992
pedagóg hry na klavíri a hudobnej teórie na ZUŠ v Bratislave-Petržalke
1996 – 2000
VŠMU (kompozícia – Ivan Parík)
2000 – 2002
redaktor Slovenského rozhlasu

"Gašparíkova hudobná reč vyrastá z bázy komornej hudby, ktorou sú determinované všetky zložky jeho vyjadrovania. Jeho autorské výpovede sú senzitívne, plné poézie, priezračné v snahe o hľadanie rozličných nástrojových možností (mnohotvárna inštrumentálna artikulácia) a kombinácií, so zapojením rôznych nehudobných „nástrojov“ (detské hrkálky, loptičky atď.). V Gašparíkovom kompozičnom pozadí cítime istý „program“ vyrastajúci z jeho postoja k životu, ktorý v hudobnom vyjadrení nadobúda výraz krehkej až plachej lyriky, ale aj živej hravosti až satiry. Svojimi skladbami citlivo reaguje na podnety zo života, čím si dokáže získavať priazeň poslucháčov."

 

(DOHNALOVÁ, Lýdia: Róbert Gašparík. In: 100 slovenských skladateľov. Ed. Marián Jurík, Peter Zagar. Bratislava : Národné hudobné centrum, 1998, s. 103 – 104.)

 

Róbert Gašparík je iniciátorom vzniku viacerých hudobných telies a projektov (Societa Rigata, Kleki Petra, The PEOPLE).

 

Diela

  • symfonický orchester
  • Ten druhý vo mne op. 24

    hudobný obraz pre symfonický orchester č. 1
    1990 10'
    OBSADENIE: orch
  • Bahnenie op. 28

    hudobný obraz pre symfonický orchester č. 2
    1990–1991 12'
    OBSADENIE: orch
  • Symfónia č. 1 op. 50

    2000 30'
    OBSADENIE: orch
  • komorný orchester
  • Fatamorgána I. op. 26

    1990 5'
    OBSADENIE: tr, tp, archi
  • Tri štúdie pre komorný orchester Fragment I–III op. 23

    1990 OBSADENIE: I. fl, vc, tbl, trg; II. ob, cl, cr, vc, tbl, trg, vn, vl, pti, tp; III. vc, tbl, trg, tr, vn, vl, tp
  • Fatamorgána II. op. 30

    1991 5'
    OBSADENIE: tr, 2tn, bat, archi
  • Fatamorgána III. op. 31

    1992 8'
    OBSADENIE: ob, bat, archi
  • Zlatá brána v tvojom srdci op. 43

    1999 9'
    OBSADENIE: archi
  • Dávidovka op. 49

    hudobný obraz pre komorný orchester
    2000 20'
    OBSADENIE: orch [2fl, 2ob, 2cl, 2fg, 2cr, 2tr, bat, archi]
  • Posledná fatamorgána op. 47

    2000 15'
    OBSADENIE: fl, ob, 2fg, archi
  • jeden sólový nástroj a orchester
  • Profundus motus (Hlboký pohyb)... op. 41

    Hudobný obraz pre hoboj a komorný sláčikový orchester
    1997–1998 31'
    VYDAVATEĽ: Hudobný fond
    OBSADENIE: ob, archi
  • Vnútorný obraz op. 44

    hudobný obraz pre klarinet a komorný orchester
    1999 15'
    OBSADENIE: cl, orch [2fl, ob, cl, fg, 2cr, 2tr, tp, bat, archi]
  • Maska a láska op. 46

    hudobný obraz pre husle sólo a sláčikový orchester
    2000 25'
    OBSADENIE: vn, archi
  • inštrumentálne komorné diela
  • Pepetka

    1991 4'
    OBSADENIE: fl, obj: hrk, autíčko, detská píšťalka a trúbka
  • Pokrčená bublinka

    1994 7'
    OBSADENIE: sth, fl, bat, obj: balón, bublifuk
  • V poslednom pohári

    1994 8'
    OBSADENIE: fl, ob, sth, bat, obj: nastrihaný papier
  • sólový nástroj
  • Freska v katedrále op. 2

    1986 3' 20''
    OBSADENIE: fl
  • Neskončený jarný deň, op. 1

    1986 6'
    OBSADENIE: cl
  • V opustenom dome op. 19

    šesť skladieb pre akordeón
    1988 10'
    OBSADENIE: ac
  • A-HA-VA

    sólo pre fagot
    1999 2' 30"
    OBSADENIE: fg
  • Chrámové fresky

    pre sólovú flautu
    2010 11'
    OBSADENIE: fl
  • klavír a klavír 4-ručne
  • Príhody op. 8

    cyklus pre klavír
    1986–1987 18'
    OBSADENIE: pf
  • Rondo G dur op. 13

    pre klavír
    1987 3' 30''
    OBSADENIE: pf
  • Variácie B dur na Mozartovu tému op. 10

    pre klavír
    1987 2'
    OBSADENIE: pf
  • Prechádzka v zámockom parku op. 17

    pre klavír
    1988 4'
    OBSADENIE: pf
  • Premeny dňa op. 52

    Klavírny cyklus
    1998–2002 1998–2002, rev. 2013
    OBSADENIE: pf
  • dva nástroje
  • Dunajská legenda op. 3

    Duo pre husle a violončelo
    1986 8'
    OBSADENIE: vn, vc
  • Spomienka pre dvoch op. 6

    1986–1987 5' 15''
    OBSADENIE: tr, pf
  • Rondo op. 12

    1987 4'
    OBSADENIE: fg, pf
  • Malá vodná báseň

    1994 6'
    OBSADENIE: fl, ob
  • Otvorené okno, uväznený tieň

    1995 7' 40''
    OBSADENIE: ob, fg
  • Barová stolička, modrý tieň

    1996 4'
    OBSADENIE: fl, pf
  • Zblúdená stolička

    1996 5'
    OBSADENIE: fl, pf
  • Musica per pianoforte a quattro mani e percussione batteria, op. 45

    1999 14' 30''
    OBSADENIE: pf4m, bat
  • Talädonga op. 51

    Sedem obrazov pre flautu (klarinet) a klavír
    2001 45'
    OBSADENIE: fl/cl, pf
  • Eupefónia op. 59

    2011 2011, rev. 2014
    OBSADENIE: 2vc
  • Večerné nálady modrého pohára op. 57

    cyklus skladieb pre violončelo a klavír
    2011 OBSADENIE: vc, pf
  • V tieni neónov op. 60

    Suita pre husle a klavír
    2013 18'
    OBSADENIE: vn, pf
  • Ranné zorenie op. 62

    Sonatína pre flautu a klavír
    2016 8'
    VYDAVATEĽ: Hudobný fond
    OBSADENIE: fl, pf
  • Putujúce oblaky op. 63

    Duetá pre zobcové flauty
    2017 12'
    OBSADENIE: 2fld
  • Sonatína op. 61

    pre flautu a klavír
    2017 7'
    OBSADENIE: fl, pf
  • dva klavíry
  • Hudba pre dvoch klaviristov

    2010 12'
    OBSADENIE: 2pf
  • tri nástroje
  • Malé variácie op. 9

    1987 4'
    OBSADENIE: vn, ob, pf
  • Uzavretý okamih op. 7

    1987 7' 50''
    OBSADENIE: fl, cl, vc
  • Rozpŕchnuté spektrum op. 18

    1988 4' 15''
    OBSADENIE: 2cl, clb
  • Na chodníku op. 25

    1990 4' 30''
    OBSADENIE: vn, cl, vc
  • Stretnutia pri múre

    1992 7'
    OBSADENIE: fl, cb, bat
  • Zorenie

    1992 5'
    OBSADENIE: fl, sth, trg
  • Bratislavské poviedky I. – IX. op. 36

    1992–1995 20'
    OBSADENIE: bat, fl, cb
  • Menetekel

    1993 6'
    OBSADENIE: fl, sth, trg
  • Tak poď

    1994 6'
    OBSADENIE: sth, fl, bat
  • V dierach času

    1995 9'
    OBSADENIE: fl, sth, bat
  • Tri Grácie op. 39

    suita pre flautu, hoboj a fagot
    1995–1997 22'
    OBSADENIE: fl, ob, fg
  • Peklo, nebo, zem… op. 42

    Dychové trio č. 1
    1998 9'
    OBSADENIE: ob, cl, fg
  • V krištáľovej sieni op. 65

    Pre tri flauty
    2017 VYDAVATEĽ: Hudobný fond
    OBSADENIE: 3fl
  • štyri nástroje
  • Nahá jazdkyňa

    1992 11'
    OBSADENIE: fl, vn, vl, cb
    Ikona audio
  • Kompozícia pre dve flauty, klavír a syntezátor

    1994 7'
    OBSADENIE: 2fl, pf, sth
  • Tichý kút pre osamelú dušu

    1994 7'
    OBSADENIE: fl, ob, sth, bat
  • Krídlenie pre flautu, husle, violu a violončelo

    1998 OBSADENIE: fl, vn, vl, vc
  • Tri skladby pre dychové kvarteto op. 48

    2000 10'
    OBSADENIE: fl, ob, cl, fg
  • sláčikové kvarteto
  • Prebudenie do sna op. 21

    Sláčikové kvareto č. 1
    1989 15'
    OBSADENIE: 2vn, vl, vc
  • Mravenisko op. 27

    Sláčikové kvareto č. 2
    1990–1991 12'
    OBSADENIE: 2vn, vl, vc
  • Pod mojím slnkom op. 34

    Sláčikové kvareto č. 3
    1993–1995 25'
    OBSADENIE: 2vn, vl, vc
  • The Strong Experience

    Sláčikové kvarteto č. 4, op. 53
    2002-2003 OBSADENIE: 2 vn, vl, vc
  • Krídlenie

    Sláčikové kvarteto č. 5, op. 58
    2012 OBSADENIE: 2vn, vl, vc
  • päť nástrojov
  • Neznámy priestor č. 3

    1995 7'
    OBSADENIE: sth, pf, fl, ob, fg
  • Rozmarná cesta

    1996 3' 30''
    OBSADENIE: fl, ob, fg, pf, trg
  • Neznámy priestor č. 4

    1998 4' 30''
    OBSADENIE: fl, ob, cl, fg, pf
  • The Secret Space op. 64

    Hudba pre klavírne kvinteto
    2017 11'
    OBSADENIE: 2vn, vl, vc, pf
  • dychové kvinteto
  • Krajina A… op. 33

    Dychové kvinteto č. 1
    1993 15' 40''
    OBSADENIE: fl, ob, cl, fg, cr
  • šesť nástrojov
  • Neznámy priestor č. 1

    1992 5'
    OBSADENIE: fl, vn, vl, sth, tpc, pto
  • Kolonáda ilúzií op. 32

    1992–1993 8'
    OBSADENIE: fl, cl, fg, vn, vl, vc
  • Tmavomodré rockturno op. 40

    1996–1997 15'
    OBSADENIE: fl, ob, cl, fg, cr, bat
  • sedem nástrojov
  • Uletené… op. 20

    hudba k scénickému tancu
    1989 7'
    OBSADENIE: tr, vbf, tn, cb, trg, bat, pt
  • Človek op. 29

    hudobná reflexia na vlastnú tému
    1991 10'
    OBSADENIE: tr, cr, 2tn, 3bat
  • Telefónna búdka

    1991 4' 20''
    OBSADENIE: fl, vn, vl, cb, sth, pto, tpc
  • Neznámy priestor č. 2

    1993 7'
    OBSADENIE: fl, vn, vl, vc, tpc, pto, sth
  • Červonôžky

    1995 6'
    OBSADENIE: fl, ob, fg, pf, bat, trg, sth
  • osem nástrojov
  • Hudba k vernisáži priateľov

    1991 5'
    OBSADENIE: fl, vn, vl, cb, tpc, pti, trg, sth
  • Ranné nezhody v hniezdach

    1992 8'
    OBSADENIE: fl, vn, vl, cb, tpc, pti, trg, sth
  • deväť nástrojov
  • Krajina B… op. 35

    Dychové noneto
    1995 12'
    OBSADENIE: fl, 2ob, 2cl, 2cr, 2fg
  • vokálno-inštrumentálne komorné diela
  • Trilógia slova op. 5

    1986 5'
    TEXT: Pavol Bunčák, Ján Lenko, Miroslav Válek
    OBSADENIE: t, ob, cl, trg, tbl
  • sólový hlas (hlasy) s klavírom
  • Tri piesne op. 4

    1986 TEXT: ľud.
    OBSADENIE: ms, pf
  • inštruktívne
  • Bibato I. op. 56

    per clarinetto
    2003 35'
    VYDAVATEĽ: Hudobný fond
    OBSADENIE: cl/2cl
  • Bibato II. op. 56

    per clarinetto
    2004 22'
    VYDAVATEĽ: Hudobný fond
    OBSADENIE: cl/3cl
  • miešaný zbor
  • Pamäť op. 16

    1988 4'
    TEXT: Ján Ondruš
    OBSADENIE: CM
  • Ranný beh stromov op. 37

    1995 5'
    TEXT: Kamil Peteraj
    OBSADENIE: CM
  • ženský zbor
  • Tri piesne op. 14

    1987–1988 7'
    TEXT: ľud.
    OBSADENIE: CF
  • zbor a nástroje
  • Panta rhei op. 11

    1987 6'
    TEXT: autor
    OBSADENIE: CM,fl, vn, 3vc, 7bat
  • Consilia op. 15

    1988 6'
    TEXT: autor
    OBSADENIE: CM, fl, cb, bat
  • sóla, zbor a nástroje
  • Vzácni operenci op. 38

    1995–1996 20'
    TEXT: Kamil Zbruž
    OBSADENIE: s, CM, bat
  • elektroakustické
  • Útek… op. 22.

    hudobná poviedka
    1989–1990 15'
    OBSADENIE: C+(archi, fg, fl, bat)
  • Kumula-Robula

    hudba k módnej prehliadke
    1995 15'
    OBSADENIE: C
  • Vetrenie

    1995 25'
    OBSADENIE: C, pf, sth, trg

Bibliografia

  • Štúdie (kapitoly v knihách, slovníkové heslá, vedecké články)
  • MARTINÁKOVÁ, Zuzana: Slovak Composer After 1900. Formation and Styles
    2002 Akadémia umení v Banskej Bystrici, Banská Bystrica 2002, s. 75
  • Umelecká kritika a publicistika
  • KUBIČKA, Víťazoslav: Koncert víťazov Rajeckej hudobnej jari
    2017 Hudobný život roč. 49, 2017, č. 11, s. 25
  • HATRÍK, Juraj: Osem dní spolupatričnosti
    Festivalový zápisník z Novej slovenskej hudby 2014
    2014 Hudobný život roč. 46, 2014, č. 12, s. 7
  • PUŠKÁŠOVÁ, Melánia: Nová slovenská hudba 2012
    Muchovo kvarteto
    2013 Hudobný život roč. 45, 2013, č. 1-2, s. 22–23
  • ŠIŠKOVÁ, Ingeborg: Nedeľné matiné v Mirbachovom paláci
    2011 Hudobný život roč. 43, 2011, č. 12, s. 10

Diskografia

  • Foto: Róbert Gašparík – Talädonga RÓBERT GAŠPARÍK – TALÄDONGA
    2003 CD – N 72 003-2-131
    1. Róbert Gašparík: Talädonga op. 51
      Lea Remišová (fl), Miriam Gašparíková (pf)
    2. Róbert Gašparík: Musica per pianoforte a quattro mani e percussione batteria, op. 45
      Miriam Gašparíková (pf4m), Mayuko Kida (pf4m), Richard Mrázik (bat)

Premiéry

  • Prvé uvedenie na Slovensku
  • Róbert Gašparík: Ranné zorenie op. 62
    Sonatína pre flautu a klavír
    13. 9.
    2017
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Koncert víťazov Rajeckej hudobnej jari, Mirbachov palác, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Péter Nánási (fl), Vivien Fliszár (pf)
  • Róbert Gašparík: Eupefónia op. 59
    9. 11.
    2014
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Nová slovenská hudba, Malé koncertné štúdio Slovenského rozhlasu, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Kristína Koneval (vc), Katarína Kozelková (vc)
    Premiéra revidovanej verzie.
  • Róbert Gašparík: Premeny dňa op. 52
    Klavírny cyklus
    15. 12.
    2013
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Koncertná sieň Dvorana, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Miriam Gašparíková (pf)
    Premiéra revidovanej verzie.
  • Róbert Gašparík: Peklo, nebo, zem… op. 42
    Dychové trio č. 1
    27. 10.
    2013
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Trenčianska hudobná jeseň, Galéria Miloša Alexandra Bazovského, Trenčín, SK
    INTERPRETI: Žilinské dychové trio
  • Róbert Gašparík: V tieni neónov op. 60
    Suita pre husle a klavír
    5. 4.
    2013
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Pálffyho palác, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Andrea Benická (vn), Miriam Gašparíková (pf)
  • Róbert Gašparík: Krídlenie
    Sláčikové kvarteto č. 5, op. 58
    12. 11.
    2012
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Nová slovenská hudba, Malé koncertné štúdio Slovenského rozhlasu, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Mucha Quartet, Juraj Tomka (vn), Andrej Matis (vn), Veronika Kubešová (vl), Pavol Mucha (vc)
  • Róbert Gašparík: Eupefónia op. 59
    23. 10.
    2011
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Mirbachov palác, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Eugen Prochác (vc), Peter Nouzovský (vc)
  • Róbert Gašparík: Večerné nálady modrého pohára op. 57
    cyklus skladieb pre violončelo a klavír
    27. 3.
    2011
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Nedeľné matiné v Galérii mesta Bratislavy, Mirbachov palác, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Kristína Koneval (vc), Miriam Gašparíková (pf)
  • Róbert Gašparík: Talädonga op. 51
    Sedem obrazov pre flautu (klarinet) a klavír
    9. 11.
    2010
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Nová slovenská hudba, Malé koncertné štúdio Slovenského rozhlasu, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Jiří Mráz (cl), Eva Hutyrová (pf)
  • Róbert Gašparík: The Strong Experience
    Sláčikové kvarteto č. 4, op. 53
    15. 11.
    2004
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Nová slovenská hudba, Malé koncertné štúdio SR, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Albrechtovo kvarteto
  • Róbert Gašparík: Profundus motus (Hlboký pohyb)... op. 41
    Hudobný obraz pre hoboj a komorný sláčikový orchester
    1. 4.
    2004
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Dom umenia Fatra, Žilina, SK
    INTERPRETI: Miroslav Ivaniš (ob), Štátny komorný orchester Žilina, Alexander Schwinck (dir.)
  • Róbert Gašparík: Tri skladby pre dychové kvarteto op. 48
    9. 3.
    2003
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Nedeľné matiné v Galérii mesta Bratislavy, Mirbachov palác, Bratislava, SK
    INTERPRETI: , I fiati
  • Róbert Gašparík: Dávidovka op. 49
    hudobný obraz pre komorný orchester
    6. 2.
    2003
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Dom umenia Fatra, Žilina, SK
    INTERPRETI: Štátny komorný orchester Žilina, Leoš Svárovský (dir.)
  • Róbert Gašparík: Talädonga op. 51
    Sedem obrazov pre flautu (klarinet) a klavír
    10. 12.
    2002
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Zrkadlová sieň Primaciálneho paláca, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Lea Slivková (fl), Miriam Gašparíková (pf)
  • Róbert Gašparík: Musica per pianoforte a quattro mani e percussione batteria, op. 45
    12. 11.
    2002
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Nová slovenská hudba, Štúdio 2, Slovenský rozhlas, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Daniela Kardošová (pf), Tatiana Lenková-Hurová (pf), Richard Mrázik (bat)
  • Róbert Gašparík: Premeny dňa op. 52
    Klavírny cyklus
    21. 8.
    2002
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Starý Smokovec, SK
    INTERPRETI: Miriam Gašparíková (pf)
  • Róbert Gašparík: Vnútorný obraz op. 44
    hudobný obraz pre klarinet a komorný orchester
    13. 3.
    2000
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Moyzesova sieň, Bratislava, SK
    INTERPRETI: David Hernando (dir.)
  • Róbert Gašparík: Krídlenie pre flautu, husle, violu a violončelo
    4. 6.
    1999
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Bojnický zámok, Bojnice, SK
    INTERPRETI: Jonathan Livingston
  • Róbert Gašparík: Neznámy priestor č. 4
    17. 1.
    1999
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Mirbachov palác, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Societa Rigata
  • Róbert Gašparík: Pod mojím slnkom op. 34
    Sláčikové kvareto č. 3
    18. 11.
    1998
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Nová slovenská hudba, Slovenský rozhlas, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Moyzesovo kvarteto
  • Róbert Gašparík: Tri Grácie op. 39
    suita pre flautu, hoboj a fagot
    5. 1998 Prvé uvedenie na Slovensku
    Dvorana VŠMU, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Monika Štreitová (fl)
  • Róbert Gašparík: Tmavomodré rockturno op. 40
    14. 11.
    1997
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Melos-Étos, Malé koncertné štúdio Slovenského rozhlasu, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Monika Štreitová (fl), Zuzana Kurimská Greková (ob), Jozef Eliáš (cl), Adriana Wessová (fg), Vratko Budzák (cr), Richard Mrázik (bat)
  • Róbert Gašparík: Krajina B… op. 35
    Dychové noneto
    1996 Prvé uvedenie na Slovensku
    Dolný Kubín, SK
    INTERPRETI: ARMONIA SLOVACCA, Ján Figura (fl), Jozef Kováčik (ob), Miroslav Ivaniš (ob), Bibiána Bieniková (cl), Marián Chládecký (cl), Ján Mazán (fg), Vladimír Hvizdák (fg), Štefan Ladovský (cr), Marián Lehotský (cr)
  • Róbert Gašparík: Červonôžky
    12. 2.
    1995
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Mirbachov palác, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Societa Rigata
  • Róbert Gašparík: Krajina A… op. 33
    Dychové kvinteto č. 1
    23. 11.
    1994
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Nová slovenská hudba, Slovenský rozhlas, Štúdio 2, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Monika Štreitová (fl), Zuzana Kurimská Greková (ob), Bibiána Bieniková (cl), Iva Zerzánová (cr), Ladislav Miklovič (fg)
  • Róbert Gašparík: Bratislavské poviedky I. – IX. op. 36
    Prvé uvedenie na Slovensku
    SK
    INTERPRETI: Monika Štreitová (fl)
  • Prvé uvedenie v zahraničí
  • Róbert Gašparík: Ranné zorenie op. 62
    Sonatína pre flautu a klavír
    12. 9.
    2017
    Prvé uvedenie v zahraničí
    Koncert víťazov Rajeckej hudobnej jari, Slovenský inštitút, Viedeň, AT
    INTERPRETI: Péter Nánási (fl), Vivien Fliszár (pf)

Audio

  • Gašparík, Róbert: Nahá jazdkyňa






« späť na zoznam Aktualizované: 14. 11. 2017