Profil osobnosti

Foto: Zdeněk Bílek

Zdeněk Bílek

26. 10. 1923 Lipník nad Bečvou – 24. 11. 2006 Bratislava

vážna hudba
dirigovanie
pedagóg – dirigovanie

Bio

Bio

1934 – 1942
Gymnázium v Lipníku, súčasne základy hry na husliach (R. Kundl), hudobnej teórie a harmónie (J. Vašíček)
1942 – 1950
s prerušením kvôli 2. svetovej vojne Konzervatórium v Brne (klavír – Zuzana Zámečníková, organ – Josef Černocký, kompozícia – Vilém Petrželka, dirigovanie – Bohumír Liška)
1950 – 1953
VŠMU (dirigovanie – Václav Talich, klavír – Štefan Németh-Šamorínsky, kompozícia – Ján Cikker)
1954 – 1957
asistent dirigenta Slovenskej filharmónie
1957 – 1968
dirigent Slovenskej filharmónie
1957 – 1959
Hudobná akadémia vo Viedni (mimoriadny poslucháč H. Swarovského)
1966
asistent šéfdirigenta Leningradskej filharmónie Jevgenija Mravinského
1969 – 1975
šéfdirigent Filharmónie pracujúcich (dnes Filharmonie Bohuslava Martinů Zlín)
1973
debut s Českou filharmóniou
1975 – 1978
šéf opery a dirigent Štátneho divadla v Košiciach
od 1979
šéfdirigent Cairo Symphony a Iraqui National Philharmonic Orchestra v Bagdade, neskôr dirigent opery v Istanbule
1984
návrat do bývalého Československa
1989 – 2006
pedagóg na Konzervatóriu a VŠMU v Bratislave (žiaci: Róbert Stankovský, Mário Košik, Branislav Kostka, Samuel Bill, Oskar Rózsa, Norbert Baxa, Martin Majkút, Juraj Valčuha, Martin Leginus, Miloslav Osvald, Konstantin Ilievsky a i.)

Bibliografia

  • Litschauerová, Nina; Bílek, Zdeněk: Hudba je veľké mystérium... : Nezabudnuté tváre
    1995 Smena na nedeľu 6.7. 1995, č. 27, s. 14
  • Čížik, Vladimír: Sedemdesiatnik Zdeněk Bílek
    1993 Hudobný život 1993, č. 19, s. 2
  • Čížik, Vladimír: Bílek Zdeněk
    1986 Slovenskí dirigenti a zbormajstri, Opus, Bratislava 1986, s. 74-78
  • (ki): Zdeněk Bílek opäť so SF
    1974 Ľud 21.11. 1974, s. 5
  • Filharmónia jubilantke
    1974 Večerník 18.11. 1974, s. 5
  • Kozák, Jan a kol.: Zdeněk Bílek
    1964 Českoslovenští koncertní umělci a komorní soubory, Státní hudební vydavatelství, Praha 1964, s. 300-301
  • Černušák, Gracian; Štědroň, Bohumír; Nováček, Zdenko (Red.): Bílek, Zdenek
    1963 Československý hudební slovník osob a institucí, svazek první, Státní hudební vydavatelství, Praha 1963, s. 97
  • Marczellová, Z.: Z. Bílek dirigoval Othella
    1959 Slovenská hudba 1959, č. 6, s. 293
  • Personálna bibliografia
  • Slater, Graham [Ed.]: Talich’s Recording of Suk’s Zrání
    2003 Václav Talich (1883 – 1961), The Dvořák Society 2003
    (ISBN 0 9532769 2 9)

Diskografia

  • Foto: Václav Talich - Special Edition 3, Leoš Janáček: Taras Bulba, Josef Suk: Zrání VÁCLAV TALICH - SPECIAL EDITION 3, LEOŠ JANÁČEK: TARAS BULBA, JOSEF SUK: ZRÁNÍ
    2005 CD – Supraphon SU 3823-2

    Ženský sbor Českého pěveckého sboru, sbormistr Jan Kühn, Česká filharmonie, Václav Talich, asistent Zdeněk Bílek. Nahráno: 1954, 1956.
    1. Josef Suk:
      Zdeněk Bílek (dir.)
  • Foto: Vítězslav Novák: Pan, op. 43 VÍTĚZSLAV NOVÁK: PAN, OP. 43
    1991 CD – Marco Polo 8.223325
    1. Vítězslav Novák:
      Zdeněk Bílek (dir.), Slovenská filharmónia

Ocenenia

  • Cena Fra Angelico
    2004 za občianske, osobné postoje a umeleckú činnosť
  • medaila Bulla Aurea Bratislavensis
    2003 za celoživotnú umeleckú a pedagogickú činnosť
  • Čestný dirigent Slovenskej filharmónie
    1999
  • Cena Frica Kafendu
    1994 za vynikajúce interpretačné výkony


« späť na zoznam Aktualizované: 04. 08. 2017