Foto : Pavol Polák Autor: web: http://spectator.sme.sk

Pavol Polák

14. 2. 1925 Bratislava

teoretici: muzikológia

Bio

1948 – 1953 Filozofická fakulta UK v Bratislave (hudobná veda)
1953 – 1995 pracovník Oddelenia hudobnej histórie Ústavu hudobnej vedy SAV
1962 hodnosť CSc. za prácu Hudobno-estetické náhľady 18. storočia z hľadiska formovania princípov hudobného klasicizmu
1965 spolu s PhDr. Jozefom Vlachovičom, CSc. sa zaslúžil o vznik prvého špecializovaného hudobno-dokumentačného pracoviska na Slovensku Hudobného oddelenia Historického ústavu Slovenského národného múzea
1974 vychádza tlačou jeho kľúčové celoživotné dielo Hudobno-estetické náhľady v 18. storočí. Od baroka ku klasicizmu ako súhrn dovtedajších znalostí o hudobnom myslení v tomto období
2003 vysoké štátne vyznamenanie Čestný kríž za vedu a umenie 1. triedy, udelené prezidentom Rakúskej republiky Thomasom Klestilom, odovzdané veľvyslancom Rakúskej republiky dr. Martinom Bolldorfom na 6. ročníku Mozartovho týždňa

V oblasti výskumu sa zaoberal otázkami metodológie ako aj otázkami podstaty a zmyslu dejín hudby.

V 60. rokoch sa venoval hudobno-kritickej činnosti pre časopisy Kultúrny život, Hudební rozhledy, Slovenskú hudbu. V 90. rokoch inicioval založenie Mozartovej obce v Bratislave, bol garantom Mozartovho týždňa v Bratislave (1998 – 2006), organizátorom medzinárodných konferencií v Bratislave (1992, 1994), z ktorých vyšli zborníky Musik Mitteleuropas in der 2. Hälfte des 18. Jahrhunderts (1993), Mitteleuropäische Kontexte der Barockmusik (1997).

Bibliografia

  • Kačic, Ladislav: Jubileá... Pavol Polák
    2005 Hudobný život, Bratislava roč. 37, 2005, č. 2, s. 4 – 5
  • redakcia HŽ – Polák, Pavol: Predstavujeme Mozartovu obec Slovenska
    Rozhovor
    1997 Hudobný život, Bratislava roč. 29, 1997, č. 8, s. 2
  • Kačic, Ladislav: Jubilant Pavol Polák
    1995 Hudobný život, Bratislava roč. 27, 1995, č. 3, s. 2
  • Albrecht, Ján: Pohľady do histórie
    1995 Hudobný život, Bratislava roč. 27, 1995, č. 11 – 12 , s. 10
    (Musik Mitteleuropas in der 2. Hälfte des 18. Jahrhunderts)
  • Rybarič, Richard: Jubileum hudobného historika
    1985 Hudobný život, Bratislava roč. 17, 1985, č. 3, s. 7
  • Lippoldová, Viera – Polák, Pavol: Výstava o Gustávovi Mahlerovi
    1981 Hudobný život, Bratislava roč. 13, 1981, č. 24, s. 4
  • Personálna bibliografia
  • Knižné monografie
  • Hudobnoestetické náhľady v 18. storočí. Od baroku ku klasicizmu
    1974 VEDA, vydavateľstvo Slovenskej akadémie vied, SAV, Bratislava 1974
    (299 s., 1. vyd.)
  • Štúdie (kapitoly v knihách, slovníkové heslá, vedecké články)
  • Spomienky žiaka na Majstra
    2009 Tvorivý odkaz Eugena Suchoňa v kontexte miesta, doby, vývoja a diela vrstovníkov. Zborník z muzikologickej konferencie s medzinárodnou účast'ou, konanej v rámci festivalu Bratislavské hudobné slávnosti 2008, Chalupka, Ľubomír (ed.), Slovenská muzikologická asociácia pri Slovenskej hudobnej únii, Katedra hudobnej vedy Filozofickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave, STIMUL, Bratislava 2009, s. 175 – 182
  • K otázke návštevy Wolfganga Amadea Mozarta v Bratislave
    2007 Slovenská hudba. Revue pre hudobnú kultúru, Bratislava roč. 33, 2007, č. 3 – 4, s. 408 – 415
  • Battagliová tvorba Juraja Družeckého
    1995 Hudobný život, Bratislava roč. 27, 1995, č. 3, s. 4 – 5
  • K inštrumentálnej komornej tvorbe Juraja Družeckého
    1992 Musicologica Slovaca et Europaea XVII. Hudobná kultúra na Slovensku v dobe W. A. Mozarta, Múdra, Darina (ed.), Ústav hudobnej vedy SAV, ASCO Art & Science, Bratislava 1992, s. 65 – 73
  • Premeny zvukového obrazu hudby J. S. Bacha v priebehu 20. storočia
    1989 Hudobný život, Bratislava roč. 21, 1989, č. 14, s. 10 – 11
  • Idey Francúzskej buržoáznej revolúcie vo svetle ideálov hudby 18. storočia
    1988 Hudobný život, Bratislava roč. 20, 1988, č. 8, s. 12
  • Čo je stará hudba?
    1988 Hudobný život, Bratislava roč. 20, 1988, č. 13, s. 9
  • Skúsenosti s rekonštrukciou Družeckého Concerta
    1988 Musicologica Slovaca XIII. K prameňom hudby na Slovensku v 17. a 18. storočí, Kačic, Ladislav (ed.), Ústav hudobnej vedy SAV, VEDA, vydavateľstvo Slovenskej akadémie vied, Bratislava 1988, s. 135 – 144
  • K rekonštrukcii Družeckého diela
    1987 Bakoš, Ján (ed.): Problémy umenia 16. – 18. storočia. Zborník referátov z vedeckého sympózia, Bratislava, 4. – 5. marca 1987, Umenovedný ústav SAV, VEDA, vydavateľstvo Slovenskej akadémie vied, Bratislava 1987, s. 226 – 233
  • Pokrok a hudba
    1985 Musicologica Slovaca, Ústav hudobnej vedy SAV, VEDA, vydavateľstvo Slovenskej akadémie vied, Bratislava roč. IX, 1985, s. 7 – 15
  • Zur Erforschung der Lebensdaten von Anton Zimmermann
    1978 Musicologica Slovaca, Ústav hudobnej vedy SAV, VEDA, vydavateľstvo Slovenskej akadémie vied, Bratislava roč. VII, 1978, s. 171 – 211
  • Hegel a hudobný klasicizmus
    1974 Musicologica Slovaca, Ústav hudobnej vedy SAV, VEDA, vydavateľstvo Slovenskej akadémie vied, Bratislava roč. V, 1974, s. 195 – 220
  • Hudobný život Bratislavy za prvej republiky
    1957 Burlas, Ladislav – Mokrý, Ladislav – Nováček, Zdenko (ed.): Dejiny slovenskej hudby, SAV, Bratislava 1957
    (540 s., 1. vyd.)
  • Orchestrálne združenie Slovenská filharmónia za prvej republiky
    (Príspevok k dejinám hudobného života na Slovensku za prvej ČSR)
    1954 Hudobnovedný sborník, Ústav hudobnej vedy SAV, Bratislava roč. II, 1954, s. 64 – 81
  • Editorská činnosť
  • Polák, Pavol (ed.): Mitteleuropäische Kontexte der Barockmusik
    Internationale musikwissenschaftliche Konferenz, Bratislava, 23. bis 25. März 1994
    1997 Bratislava 1997
    (262 s., 1. vyd., Edícia: Historia musicae Europae centralis, Tomus 2, Slowakische Musikunion/Academic Electronic Press)
  • Polák, Pavol (ed.): Musik Mitteleuropas in der 2. Hälfte des 18. Jahrhunderts
    Congressus internationales musicologici Bratislavensis, Bratislava, 23. bis 25. März 1992
    1993 Ústav hudobnej vedy SAV, ASCO Art & Science, Bratislava 1993
    (222 s., 1. vyd., Edícia: Historia musicae Europae centralis, Tomus 1)
  • Umelecká kritika a publicistika
  • Slovenská filharmónia... sa s budovou Reduty rozlúčila zádušnou omšou
    2009 Hudobný život, Bratislava roč. 41, 2009, č. 6, s. 2
  • Viedeň – zaslúžený úspech Prsteňa bez slov
    2009 Hudobný život, Bratislava roč. 41, 2009, č. 3, s. 21
  • Slovenská filharmónia. Cyklus J
    2008 Hudobný život, Bratislava roč. 40, 2008, č. 3 – 4, s. 4
    (Symfonický orchester Konzervatória v Bratislave, Július Karaba - dirigent; Dominik Gál - klavír)
  • Dva týždne po predchádzajúcom koncerte...
    2008 Hudobný život, Bratislava roč. 40, 2008, č. 1 – 2, s. 5
    (Slovenský komorný orchester Bohdana Warchala, Ewald Danel - dirigent, Igor Fábera - hoboj)
  • Slovenský komorný orchester Bohdana Warchala...
    2008 Hudobný život, Bratislava roč. 40, 2008, č. 1 – 2, s. 5
    (Ewald Danel - dirigent, Elena Letňanová - klavír)
  • Enigma Mozart
    Esej pri príležitosti ukončenia Mozartovho roka
    2007 Hudobný život, Bratislava roč. 39, 2007, č. 1 – 2, s. 36 – 38
  • Mozart s Harnoncourtom
    2006 Hudobný život, Bratislava roč. 38, 2006, č. 6, s. 23
  • Veľkolepý Bruckner
    2006 Hudobný život, Bratislava roč. 38, 2006, č. 3, s. 8 – 9
  • V novej koncertnej sezóne: Slovenská filharmónia
    2006 Hudobný život, Bratislava roč. 38, 2006, č. 11 – 12, s. 15 – 16
  • Vianočný koncert SKO
    2006 Hudobný život, Bratislava roč. 38, 2006, č. 1, s. 23
  • Čarovný Mahler
    2006 Hudobný život, Bratislava roč. 38, 2006, č. 1, s. 21
  • Mozartov týždeň Salzburg
    2005 Hudobný život, Bratislava roč. 37, 2005, č. 7 – 8, s. 37 – 38
  • Svetová premiéra doplneného Mozartovho torza
    2005 Hudobný život, Bratislava roč. 37, 2005, č. 7 – 8, s. 34
  • Libor Pešek – “ako doma...”
    2005 Hudobný život, Bratislava roč. 37, 2005, č. 2, s. 13
  • “Iba” Haydn?!
    2005 Hudobný život, Bratislava roč. 37, 2005, č. 11 – 12, s. 22 – 23
  • Wolfgang Amadeus Mozart: Dances
    2004 Hudobný život, Bratislava roč. 36, 2004, č. 7 – 8, s. 57 – 58
  • Reminiscencie na Mozartov týždeň Salzburg 2004
    2004 Hudobný život, Bratislava roč. 36, 2004, č. 5, s. 26 – 27
  • Nevšedný zážitok
    2004 Hudobný život, Bratislava roč. 36, 2004, č. 5, s. 14 – 15
    (Mládežnícky orchester Gustava Mahlera, Claudio Abbado - dirigent)
  • Na dvojici abonentných koncertov...
    2004 Hudobný život, Bratislava roč. 36, 2004, č. 1, s. 19
    (Petr Vronský - dirigent, Jordanka Palovičová - klavír)
  • Mozartov týždeň Salzburg 2003
    2003 Hudobný život, Bratislava roč. 35, 2003, č. 6, s. 32 – 33
  • Quo vadis, Slovenská filharmónia?
    2003 Hudobný život, Bratislava roč. 35, 2003, č. 4, s. 14
    (Robert Cohen - violončelo, Veľká Británia)
  • Slovenský komorný orchester Bohdana Warchala...
    2003 Hudobný život, Bratislava roč. 35, 2003, č. 4, s. 14
  • Nedokončený žart
    2003 Hudobný život, Bratislava roč. 35, 2003, č. 3, s. 17
    (Slovenský komorný orchester Bohdana Warchala, Ewald Danel - dirigent, Tanečné konzervatórium Evy Jaczovej)
  • Hommage... à Corelli
    2003 Hudobný život, Bratislava roč. 35, 2003, č. 11, s. 24
    (Musica aeterna, Peter Zajíček - umelecký vedúci, Kamila Zajíčková - soprán, Peter Rúfus - recitátor)
  • BHS – Nemecký symfonický orchester Berlín
    2003 Hudobný život, Bratislava roč. 35, 2003, č. 11, s. 18
    (Kent Nagano - dirigent, Bernhard Hartog - husle, Marie-Luise Modersohn - hoboj)
  • Marginálie ku Dňom starej hudby (Bratislava, 19. – 26. októbra 2002)
    2003 Hudobný život, Bratislava roč. 35, 2003, č. 1, s. 18 – 19
  • Mozartov týždeň Salzburg 2002, 25. január – 3. február
    2002 Hudobný život, Bratislava roč. 34, 2002, č. 4, s. 26 – 27
  • K jubileu účinkovania ČF v Bratislave
    2002 Hudobný život, Bratislava roč. 34, 2002, č. 2, s. 18
    (Česká filharmónia, Pressburger Philharmoniker, Jack Martin Händler - dirigent)
  • Viedenskí filharmonici: Zubin Mehta – Gustav Mahler
    2002 Hudobný život, Bratislava roč. 34, 2002, č. 1, s. 27 – 28
  • Turíčny barokový festival v Salzburgu
    2001 Hudobný život, Bratislava roč. 33, 2001, č. 7 – 8, s. 29 – 30
  • Jubileum hudobného historika
    2001 Hudobný život, Bratislava roč. 33, 2001, č. 6, s. 5 – 6
    (Ladislav Kačic)
  • Záver Bachovho roka
    Dvakrát Magnificat
    2001 Hudobný život, Bratislava roč. 33, 2001, č. 3, s. 26 – 27
    (SF, Leoš Svárovský - dirigent, SFZ, Jan Rozehnal - zbormajster, Solamente naturali, Miloš Valent - umelecký vedúci, Voci festose - komorný spevácky zbor, Gustáv Beláček - bas, Ján Vladimír Michalko - organ)
  • Slovenská filharmónia
    2001 Hudobný život, Bratislava roč. 33, 2001, č. 12, s. 26
    (Oliver Dohnányi - dirigent, Sylvia Čápová-Vizváry - klavír, Slovenský filharmonický zbor, Jan Rozehnal - dirigent, SKO Bohdana Warchala)
  • Viedenskí filharmonici a Sir Simon Rattle
    2001 Hudobný život, Bratislava roč. 33, 2001, č. 1, s. 19 – 20
  • Mozartov týždeň 2000 – Salzburg
    2000 Hudobný život, Bratislava roč. 32, 2000, č. 4, s. 17 – 18
  • Dvojica abonentných koncertov SF...
    2000 Hudobný život, Bratislava roč. 32, 2000, č. 12, s. 30
    (Slovenská filharmónia, Peter Mikuláš - bas, Ondrej Lenárd - dirigent)
  • Dni starej hudby 2000
    2000 Hudobný život, Bratislava roč. 32, 2000, č. 11, s. 27 – 28
    (Daniela Varínska - klavír, Eva Szórádová - odborný výklad, Maria Theresia Ensemble, Solamente naturali, Musica aeterna)
  • Mozartov týždeň, Salzburg 1998
    1998 Hudobný život, Bratislava roč. 30, 1998, č. 9, s. 5
  • Znejúca dokonalosť
    1998 Hudobný život, Bratislava roč. 30, 1998, č. 7, s. 8
    (Capella Istropolitana, Martin Haselböck - dirigent, organista, Spevácky zbor mesta Bratislavy, Ladislav Holásek - zbormajster, Marta Beňačková - alt)
  • Dni starej hudby ’98
    1998 Hudobný život, Bratislava roč. 30, 1998, č. 22, s. 5
  • Hommage à Lucia Popp 1997
    1997 Hudobný život, Bratislava roč. 29, 1997, č. 8, s. 8
    (Capella Istropolitana, Karol Kopernický, Spevácky zbor mesta Bratislavy, Ladislav Holásek - zbormajster)
  • Mozartov týždeň, Salzburg 1997
    1997 Hudobný život, Bratislava roč. 29, 1997, č. 6, s. 9
  • Z abonentných koncertov Viedenských filharmonikov
    1997 Hudobný život, Bratislava roč. 29, 1997, č. 12, s. 9
  • Stretnutie s originálnym konceptom
    Medzinárodná muzikologická konferencia na tému “Musik der geistlichen Orden in Mitteleuropa zwischen Tridentinum und Josephinismus“ / “Hudba reholí v strednej Európe od Tridentského koncilu do Jozefínskeho obdobia”
    1997 Hudobný život, Bratislava roč. 29, 1997, č. 1, s. 8
    (Trnava, 16. – 19. októbra 2006, v rámci Roka slovenskej hudby)
  • Mozartov týždeň, Salzburg 1996
    1996 Literárny týždenník, Bratislava roč. 9, 1996, č. 16, s. 15
  • Reflexie z Dní starej hudby
    1996 Hudobný život, Bratislava roč. 28, 1996, č. 22, s. 1
  • Zubin Mehta vo Viedni
    1995 Literárny týždenník, Bratislava roč. 8, 1995, č. 50, s. 15
  • Založenie Mozartovej obce v Bratislave
    1995 Literárny týždenník, Bratislava roč. 8, 1995, č. 49, s. 15
  • Pokusy o štýlovú čistotu
    1995 Literárny týždenník, Bratislava roč. 8, 1995, č. 42, s. 15
  • Requiem zmierenia ako kolektívne dielo
    Európske hudobné slávnosti Stuttgart
    1995 Literárny týždenník, Bratislava roč. 8, 1995, č. 40, s. 15
  • Hostia z Francúzska, Veľkej Británie a Talianska
    1995 Hudobný život, Bratislava roč. 27, 1995, č. 9, s. 4
  • Stopäťdesiat rokov Viedenských filharmonikov
    1994 Hudobný život, Bratislava roč. 26, 1994, č. 20, s. 6
  • Mozartwoche Salzburg 1994
    1994 Hudobný život, Bratislava roč. 26, 1994, č. 13 – 14, s. 11
  • Polák, Pavol – Rilling, Helmuth: Helmuth Rilling: Široké spektrum starej hudby...
    1992 Hudobný život, Bratislava roč. 24, 1992, č. 12, s. 1, 3
    (Medzinárodná Bachova akadémia Stuttgart, Nová Bachova spoločnosť)
  • Bicentárium Wolfganga Amadea Mozarta
    1991 Literárny týždenník, Bratislava roč. 4, 1991, č. 50, s. 3
  • Stretnutie s Leonardom Bernsteinom
    1991 Literárny týždenník, Bratislava roč. 4, 1991, č. 2, s. 15
  • Europäisches Musikfest Stuttgart 1991
    1991 Hudobný život, Bratislava roč. 23, 1991, č. 24, s. 5
  • Medzinárodný Mozartov kongres 1991, Salzburg
    1991 Hudobný život, Bratislava roč. 23, 1991, č. 14, s. 7
  • Wolfgang Amadeus Mozart (1756 – 1791)
    1991 Hudobný život, Bratislava roč. 23, 1991, č. 11, s. 1 – 2
  • Medzinárodná Bachova akadémia Stuttgart
    1991 Hudobný život, Bratislava roč. 23, 1991, č. 1, s. 8
  • Salzburské slávnostné hry
    1990 Literárny týždenník, Bratislava roč. 3, 1990, č. 40, s. 15
  • Viedenská filharmónia – To je ono!
    1990 Hudobný život, Bratislava roč. 22, 1990, č. 4, s. 8
  • Salzburské slávnostné hry
    1990 Hudobný život, Bratislava roč. 22, 1990, č. 22, s. 5, 7
  • Pred založením Združenia pre starú hudbu pri SHS
    1988 Hudobný život, Bratislava roč. 20, 1988, č. 22, s. 7
  • Spomienkové oslavy
    150. výročia úmrtia J. N. Hummela
    1987 Hudobný život, Bratislava roč. 19, 1987, č. 22, s. 3
  • Marczellová, Zuzana – Polák, Pavol: Pocta Hummelovi
    1987 Hudobný život, Bratislava roč. 19, 1987, č. 10, s. 3, 7
  • Hudobné impresie z letného Londýna
    1985 Hudobný život, Bratislava roč. 17, 1985, č. 19, s. 6
  • Hudobná pohľadnica z Londýna
    1984 Hudobný život, Bratislava roč. 16, 1984, č. 5, s. 6
  • Návraty k Haydnovi
    250. výročie narodenia Josepha Haydna
    1982 Hudobný život, Bratislava roč. 14, 1982, č. 6, s. 1
  • In memoriam Karl Richter
    “Ani celý život nestačí k pochopeniu Bacha”
    1981 Hudobný život, Bratislava roč. 13, 1981, č. 7, s. 6
  • Stará hudba stále aktuálna
    (Reflexie z podnetu Bachovho festivalu)
    1980 Hudobný život, Bratislava roč. 12, 1980, č. 5, s. 3, 8
  • Recenzie
  • Johann Sebastian Bach: Mass in B Minor BWV 232
    Telarc 2000, distribúcia DIVYD
    2000 Hudobný život, Bratislava roč. 32, 2000, č. 7 – 8, s. 59 – 60
    (CD)
  • Wolfgang Amadeus Mozart: Requiem, KV 626
    Sony Music 2000
    2000 Hudobný život, Bratislava roč. 32, 2000, č. 7 – 8, s. 59 – 60
    (CD)
  • Vedecké recenzie
  • Úvaha nad knihou Nikolausa Harnoncourta: Hudobný dialóg. Myšlienky k Monteverdimu, Bachovi a Mozartovi
    (Hudobné centrum, Bratislava 2003, preklad Alžbeta Rajterová, 163 s., 1. vyd.)
    2004 Slovenská hudba. Revue pre hudobnú kultúru, Bratislava roč. 30, 2004, č. 3, s. 409 – 416

Fotogaléria

  • Foto : Beseda o hudbe Michaela Tippetta, 1990 1990 Beseda o hudbe Michaela Tippetta, 1990
    Miloš Kocian, Graham Melville-Mason (UK), Juraj Beneš, Pavol Polák, Miroslav Bázlik, Martin Burlas, Ilja Zeljenka

    Zdroj: Archív Hudobného centra


« späť na zoznam