Profil osobnosti

Foto: Matej Arendárik

Matej Arendárik

8. 12. 1982 Banská Bystrica

vážna hudba
klavír

Bio

Bio

od 1996
Konzervatórium Žilina (klavír - Darina Švárna)
od 2001
Akadémia múzických umení v Prahe (klavír – Marián Lapšanský)
 
Majstrovské kurzy:
pod vedením osobností ako Mikhail Voskresensky, Robert Roux, Piotr Paleczny, Eugen Indjic, Marián Lapšanský, Diane Andersen, Boris Berman, Peter Eicher, Eugene Pridonoff a iní
 

Matej Arendárik bol počas štúdií členom Klavírneho tria Akadémie múzických umení v Prahe. Sólistický debut s orchestrom Slovenskej filharmónie zažil v roku 1998. Odvtedy vystúpil v popredných koncertných sálach (Concertgebough Amsterdam, Stadthalle Bayreuth, Forbidden City Concert Hall Peking, Southbank Centre London, Palacio de Congresos Zaragoza, Rudolfinum a Smetanova síň Praha, Besední dům Brno a rad ďalších) a na významných hudobných festivaloch (Beethovenfest Saint Ettiene, Pražské Jaro, New Masters on Tour Holandsko, World of Jewish Music London, Stredoeurópsky festival koncertného umenia Žilina, Afyon Classical Music Festival Turecko, Svatováclavský hudební festival, Bratislavské hudobné slávnosti a ď.).

Matej Arendárik spolupracuje s poprednými slovenskými a českými orchestrami ako Slovenská filharmónia, Symfonický orchester Českého rozhlasu, Plzeňská filharmónia, Štátna filharmónia Brno, Janáčkova filharmónia Ostrava, SKO Bohdana Warchala, ŠKO Žilina a ďalšími pod vedením radu dirigentov ako napr. Andres Orozco Estrada, Jose Ferreira Lobo, Leoš Svárovský, Petr Vronský, Oliver Dohnányi, Rastislav Štúr, Theodore Kuchar, Mario Košík, Petr Altrichter a ďalší. Ako komorný hráč spolupracoval s Talichovým kvartetom a Suchoňovým kvintetom. Vytvoril nahrávky pre Slovenský a Český rozhlas a spolupracoval aj so Slovenskou a Českou televíziou.

Na koncerte v rámci festivalu Bratislavské hudobné slávnosti v roku 2014 sa prezentoval dielami Ilju Zeljenku, Karola Szymanowského, Sergeja Prokofieva a Modesta Petroviča Musorgského. V súčasnosti pravidelne účinkuje na Slovensku na samostatných koncertných vystúpeniach, ale aj ako komorný hráč. Na Konzervatóriu J. L. Bellu v Banskej Bystrici pôsobí ako korepetítor.

Bibliografia

  • Karlíková, Mária: Talenty pre Európu
    2015 Hudobný život roč. 47, 2015, č. 6, s. 15
  • Horkay, Tamás: Štátna filharmónia Košice
    2014 Hudobný život roč. 46, 2014, č. 12, s. 10-11
  • Berger, Igor: Výrazný Arendárik, výrečný Baleff
    2014 Hudobný život roč. 46, 2014, č. 12, s. 3
  • Dohnalová, Lýdia: V Žiline aj s pôvodnou tvorbou
    2014 Hudobný život 2014, č. 4, s. 7
  • Dohnalová, Lýdia: Štátny komorný orchester Žilina
    2013 Hudobný život roč. XLV, 2013, č. 1-2, s. 6
  • Šišková, Ingeborg: Trom zo štyroch nedeľných koncertov v Mirbachu dominoval klavír
    2013 Hudobný život 2013, č. 5, s. 10
  • Přibilová, Lenka: Slováci na Hudobnom festivale Ludwiga van Beethovena v Tepliciach
    2011 Hudobný život 2011, č. 7-8, s. 28
  • Horkay, Tamás: Spravodajstvo, koncerty : Štátna filharmónia Košice
    2011 Hudobný život 2011, č. 3, s. 7
  • Dohnalová, Lýdia: Matej Arendárik : Suchoň, Zeljenka, Janáček, Brahms, Liszt [recenzia CD]
    2008 Hudobný život roč. 40, 2008, č. 5, s. 36
  • Pokora, Miloš: Arendárik a Brauner v cyklu Ti nejlepší
    2008 Hudební rozhledy 2008, č. 3, s. 14
  • Dohnalová, Lýdia: Koncerty SF
    2007 Hudobný život roč. XXXIX, 2007, č. 4, s. 8
  • Karlíková, Mária: Talenty pre Európu 2007
    2007 Hudobný život roč. 39, 2007, č. 7-8, s. 20-21
  • Dohnalová, Lýdia: Miniprofil. Matej Arendárik
    2007 Hudobný život 2007, č. 1 – 2, s. 13
  • Puškášová, Melánia: Stredoeurópsky festival koncertného umenia v Žiline. Šestnásty raz na festivale
    2006 Hudobný život 2006, č. 6, s. 6-8
  • Markovič, Stano: Koncert venovaný pamiatke kapitána Dominika Ocelku - Prvý Zimný koncert
    2006 Noviny Orava [online; citované 13.7.2011] 30.1. 2006, č. 5
    (dostupné na http://novinyorava.sk/index.php?act=show&c_id=2656)
  • Dohnalová, Lýdia: Robert Schumann-Dmitrij Šostakovič ..
    2006 Hudobný život 2006, č. 10, s. 35
  • Čížik, Vladimír: Mirbach
    2005 Hudobný život 2005, č. 3, s. 21
  • Čížik, Vladimír: Z mirbachovských matiné
    2003 Hudobný život 2003, č. 1, s. 22
  • Kornucíková, Mária: Matej Arendárik: Cesta k prirodzenosti je tŕnistá a nikdy nekončí. (Rozhovor)
    2015 Hudobný život roč. 47, 2015, č. 1 - 2, s. 6-7
  • Dohnalová, Lýdia: Týždeň slovenskej hudby v Craiove
    2016 Hudobný život 2016, č. 6, s. 13
  • Burgrová, Katarína: Marec v Štátnej filharmónii Košice
    2017 Hudobný život 2017, č. 5, s. 4
  • Brozmanová, Oľga: Banskobystrické REFLEXIE
    2017 Hudobný život 2017, č. 1 - 2, s. 21
  • Lenner, Eduard: Nedeľné matiné v Mirbachovom paláci
    2017 Hudobný život 2017, č. 1 - 2, s. 8-9
  • Umelecká kritika a publicistika
  • Glocková, Mária: Buď - alebo
    2017 Hudobný život 2017, č. 6, s. 29
  • Glocková, Mária: Sólo pre Mateja Arendárika
    2017 Hudobný život 2017, č. 6, s. 11

Diskografia

  • Foto: Matej Arendárik – Piano MATEJ ARENDÁRIK – PIANO
    2007 CD – Diskant DK 0104-2131
    1. Eugen Suchoň: Malá suita s passacagliou op. 3 ESD 48a
      Matej Arendárik (pf)
    2. Ilja Zeljenka: Toccata pre klavír
      Matej Arendárik (pf)
    3. Leoš Janáček: Sonata 1. X. 1905
      Matej Arendárik (pf)
    4. Johannes Brahms: Fantasies Op. 116
      Matej Arendárik (pf)
    5. Franz Liszt: Fantasia quasi Sonata "Aprés une lecture du Dante"
      Matej Arendárik (pf)
  • Foto: RNA trio. Dmitrij Shostakovich / Robert Schumann RNA TRIO. DMITRIJ SHOSTAKOVICH / ROBERT SCHUMANN
    2005 CD – Pavlík Records
    1. Dmitrij Šostakovič: Prelúdium a fúga d mol č. 24 op. 87
      Alex Rosík (vn), Petr Nouzovský (vc), Matej Arendárik (pf)
    2. Robert Schumann: Fantázia C dur pre husle a orchester op. 131
      Alex Rosík (vn), Petr Nouzovský (vc), Matej Arendárik (pf)
    3. Robert Schumann: Fantazíjne kusy op. 73
      Alex Rosík (vn), Petr Nouzovský (vc), Matej Arendárik (pf)
    4. Dmitrij Šostakovič: Trio e mol pre husle, violončelo a klavír op. 67
      Alex Rosík (vn), Petr Nouzovský (vc), Matej Arendárik (pf)
  • Foto: Suchoň Quintet SUCHOŇ QUINTET
    2005 CD – Music Master MM 0075-2
    1. Wolfgang Amadeus Mozart:
      Ján Figura (fl), Jozef Kováčik (ob), Bibiána Bieniková (cl), Štefan Ladovský (cr), Ján Mazán (fg), Suchoňovo kvinteto, Matej Arendárik (pf)

Ocenenia

  • Súťaž klaviristov Európskej únie, Praha (CZ)
    2009 - 2. cena
  • Medzinárodná klavírna súťaž J. N. Hummela, Bratislava
    2008 - 2. cena
  • Medzinárodná interpretačná súťaž Leoša Janáčka, Brno (CZ)
    2008 - 2. cena a Cena Opus Musicum - ročné predplatné časopisu
  • Premio internazionale di interpretazione pianistica “Giuliano Pecar”, Gorizia (IT)
    2005 - 3. cena
  • Medzinárodná hudobná súťaž Pražská jar, Praha (CZ)
    2004 - 3. cena, titul laureáta a Cena Českého hudobného fondu
  • Medzinárodná klavírna súťaž, Agropoli (IT)
    2002 - 2. cena
  • Súťaž študentov konzervatórií Slovenskej republiky
    2000 - 1. cena a absolútny víťaz
  • Medzinárodná rozhlasová súťaž mladých hudobníkov Concertino Praga
    1999 - čestné uznanie v kategórii Duetá (spolu s huslistom Alexejom Rosíkom)
  • Medzinárodná Schubertova súťaž pre klavírne duá, Jeseník (CZ)
    1999 - 2. cena
  • Medzinárodná klavírna súťaž F. Chopina, Mariánské Lázně (CZ)
    1997, 1999 - finalista

Fotogaléria

  • Foto: Matiné v Mirbachovom paláci 2017-09-03 Matiné v Mirbachovom paláci
    Karol Kurtulík – tenor (Slovensko), Matej Arendárik – klavír (Slovensko)

    Zdroj: Archív Hudobného centra
    Autor: Dušan Godár
  • Foto: Matiné v Mirbachovom paláci 2017-09-03 Matiné v Mirbachovom paláci
    Michaela Kraus – soprán (Slovensko), Matej Arendárik – klavír (Slovensko)

    Zdroj: Archív Hudobného centra
    Autor: Dušan Godár
  • Foto: Matiné v Mirbachovom paláci 2017-09-03 Matiné v Mirbachovom paláci
    Michaela Kraus – soprán (Slovensko), Belinda Sandiová – soprán (Slovensko), Karol Kurtulík – tenor (Slovensko), Matej Arendárik – klavír (Slovensko), Zuzana Bednárová – gitara (Slovensko)

    Zdroj: Archív Hudobného centra
    Autor: Dušan Godár


« späť na zoznam Aktualizované: 05. 10. 2017