Profil osobnosti

Foto: Matej Arendárik

Matej Arendárik

8. 12. 1982 Banská Bystrica

vážna hudba: klavír

Bio

Bio

od 1996
Konzervatórium Žilina (Darina Švárna)
od 2001
Akadémia múzických umení v Prahe (klavír – Marián Lapšanský)
2004
Holland Music Sessions (spolupráca s Michailom Voskresenskym a Piotrom Palecznym)
 

Počas štúdií bol členom Klavírneho tria Akadémie múzických umení v Prahe. Svoje umenie zdokonaľoval ako účastník medzinárodných majstrovských kurzov pod vedením renomovaných osobností (Michail Voskresensky, Eugen Indjic, Marián Lapšanský, Maria Gambarian, Eugene Pridonoff, Robert Roux, Diane Andersen a Peter Eicher). Je finalistom a laureátom viacerých medzinárodných interpretačných súťaží. Vystupoval v popredných koncertných sálach doma i vo svete (Amsterdam, Londýn, Bayreuth, Peking, Česká republika, Rakúsko, Taliansko, Nórsko, Holandsko, Španielsko, Turecko a i.). Spolupracuje s poprednými českými a slovenskými orchestrami a komornými ansámblami za spolupráce dirigentov ako napr. Karol Kevický, Leoš Svárovský, Gabriela de Esteban, Mario Košik, Ewald Danel, Hynek Farkač, Enrico Volpe, Petr Vronský, Oliver Dohnányi, Andres Orozco Estrada a i. Realizoval početné nahrávky pre český a slovenský rozhlas a televíziu.

V roku 2014 sa prezentoval recitálom v rámci festivalu Bratislavské hudobné slávnosti s dielami Ilju Zeljenku, Karola Szymanowského, Sergeja Prokofieva a Modesta Petroviča Musorgského.

Bibliografia

  • Karlíková, Mária: Talenty pre Európu
    2015 Hudobný život roč. 47, 2015, č. 6, s. 15
  • Horkay, Tamás: Štátna filharmónia Košice
    2014 Hudobný život roč. 46, 2014, č. 12, s. 10-11
  • Berger, Igor: Výrazný Arendárik, výrečný Baleff
    2014 Hudobný život roč. 46, 2014, č. 12, s. 3
  • Dohnalová, Lýdia: V Žiline aj s pôvodnou tvorbou
    2014 Hudobný život 2014, č. 4, s. 7
  • Dohnalová, Lýdia: Štátny komorný orchester Žilina
    2013 Hudobný život roč. XLV, 2013, č. 1-2, s. 6
  • Šišková, Ingeborg: Trom zo štyroch nedeľných koncertov v Mirbachu dominoval klavír
    2013 Hudobný život 2013, č. 5, s. 10
  • Přibilová, Lenka: Slováci na Hudobnom festivale Ludwiga van Beethovena v Tepliciach
    2011 Hudobný život 2011, č. 7-8, s. 28
  • Horkay, Tamás: Spravodajstvo, koncerty : Štátna filharmónia Košice
    2011 Hudobný život 2011, č. 3, s. 7
  • Dohnalová, Lýdia: Matej Arendárik : Suchoň, Zeljenka, Janáček, Brahms, Liszt [recenzia CD]
    2008 Hudobný život roč. 40, 2008, č. 5, s. 36
  • Pokora, Miloš: Arendárik a Brauner v cyklu Ti nejlepší
    2008 Hudební rozhledy 2008, č. 3, s. 14
  • Dohnalová, Lýdia: Koncerty SF
    2007 Hudobný život roč. XXXIX, 2007, č. 4, s. 8
  • Karlíková, Mária: Talenty pre Európu 2007
    2007 Hudobný život roč. 39, 2007, č. 7-8, s. 20-21
  • Dohnalová, Lýdia: Miniprofil. Matej Arendárik
    2007 Hudobný život 2007, č. 1 – 2, s. 13
  • Puškášová, Melánia: Stredoeurópsky festival koncertného umenia v Žiline. Šestnásty raz na festivale
    2006 Hudobný život 2006, č. 6, s. 6-8
  • Markovič, Stano: Koncert venovaný pamiatke kapitána Dominika Ocelku - Prvý Zimný koncert
    2006 Noviny Orava [online; citované 13.7.2011] 30.1. 2006, č. 5
    (dostupné na http://novinyorava.sk/index.php?act=show&c_id=2656)
  • Dohnalová, Lýdia: Robert Schumann-Dmitrij Šostakovič ..
    2006 Hudobný život 2006, č. 10, s. 35
  • Čížik, Vladimír: Mirbach
    2005 Hudobný život 2005, č. 3, s. 21
  • Čížik, Vladimír: Z mirbachovských matiné
    2003 Hudobný život 2003, č. 1, s. 22
  • Kornucíková, Mária: Matej Arendárik: Cesta k prirodzenosti je tŕnistá a nikdy nekončí. (Rozhovor)
    2015 Hudobný život roč. 47, 2015, č. 1 - 2, s. 6-7
  • Dohnalová, Lýdia: Týždeň slovenskej hudby v Craiove
    2016 Hudobný život 2016, č. 6, s. 13
  • Brozmanová, Oľga: Banskobystrické REFLEXIE
    2017 Hudobný život 2017, č. 1 - 2, s. 21
  • Lenner, Eduard: Nedeľné matiné v Mirbachovom paláci
    2017 Hudobný život 2017, č. 1 - 2, s. 8-9

Diskografia

  • Foto: Matej Arendárik – Piano MATEJ ARENDÁRIK – PIANO
    2007 CD – Diskant DK 0104-2131
    1. Eugen Suchoň: Malá suita s passacagliou op. 3 ESD 48a
      Matej Arendárik (pf)
    2. Ilja Zeljenka: Toccata pre klavír
      Matej Arendárik (pf)
    3. Leoš Janáček: Sonata 1. X. 1905
      Matej Arendárik (pf)
    4. Johannes Brahms: Fantasies Op. 116
      Matej Arendárik (pf)
    5. Franz Liszt: Fantasia quasi Sonata "Aprés une lecture du Dante"
      Matej Arendárik (pf)
  • Foto: RNA trio. Dmitrij Shostakovich / Robert Schumann RNA TRIO. DMITRIJ SHOSTAKOVICH / ROBERT SCHUMANN
    2005 CD – Pavlík Records
    1. Dmitrij Šostakovič: Prelúdium a fúga d mol č. 24 op. 87
      Alex Rosík (vn), Petr Nouzovský (vc), Matej Arendárik (pf)
    2. Robert Schumann: Fantázia C dur pre husle a orchester op. 131
      Alex Rosík (vn), Petr Nouzovský (vc), Matej Arendárik (pf)
    3. Robert Schumann: Fantazíjne kusy op. 73
      Alex Rosík (vn), Petr Nouzovský (vc), Matej Arendárik (pf)
    4. Dmitrij Šostakovič: Trio e mol pre husle, violončelo a klavír op. 67
      Alex Rosík (vn), Petr Nouzovský (vc), Matej Arendárik (pf)
  • Foto: Suchoň Quintet SUCHOŇ QUINTET
    2005 CD – Music Master MM 0075-2
    1. Wolfgang Amadeus Mozart:
      Ján Figura (fl), Jozef Kováčik (ob), Bibiána Bieniková (cl), Štefan Ladovský (cr), Ján Mazán (fg), Suchoňovo kvinteto, Matej Arendárik (pf)

Ocenenia

  • Súťaž klaviristov Európskej únie, Praha (CZ)
    2009 - 2. cena
  • Medzinárodná klavírna súťaž J. N. Hummela, Bratislava
    2008 - 2. cena
  • Medzinárodná interpretačná súťaž Leoša Janáčka, Brno (CZ)
    2008 - 2. cena a Cena Opus Musicum - ročné predplatné časopisu
  • Premio internazionale di interpretazione pianistica “Giuliano Pecar”, Gorizia (IT)
    2005 - 3. cena
  • Medzinárodná hudobná súťaž Pražská jar, Praha (CZ)
    2004 - 3. cena, titul laureáta a Cena Českého hudobného fondu
  • Medzinárodná klavírna súťaž, Agropoli (IT)
    2002 - 2. cena
  • Súťaž študentov konzervatórií Slovenskej republiky
    2000 - 1. cena a absolútny víťaz
  • Medzinárodná rozhlasová súťaž mladých hudobníkov Concertino Praga
    1999 - čestné uznanie v kategórii Duetá (spolu s huslistom Alexejom Rosíkom)
  • Medzinárodná Schubertova súťaž pre klavírne duá, Jeseník (CZ)
    1999 - 2. cena
  • Medzinárodná klavírna súťaž F. Chopina, Mariánské Lázně (CZ)
    1997, 1999 - finalista


« späť na zoznam Aktualizované: 10. 03. 2017