Profil osobnosti

Foto: Zuzana Gavorníková Paštéková

Zuzana Gavorníková Paštéková

17. 6. 1978 Bratislava

vážna hudba
husle

Pôsobenie v: Albrechtovo kvarteto (2007)

Bio

Bio

1992 – 1997
Konzervatórium v Bratislave (husle), titul Najlepší absolvent roka
1997 – 2002
VŠMU (husle), 2000 ocenenie rektora za výborné študijné výsledky
od 2001
VŠMU, doktorandské štúdium (Mikuláš Jelínek)
1995
majstrovský kurz Dolná Krupá (Norbert Brainin)
1996
majstrovský kurz Blonay, Švajčiarsko (Arie Vardi, János Devich)
1999
majstrovský kurz Holland Music Sessions Bergen (Yfrah Neaman, Valentin Zhuk)
2000
majstrovské kurzy pre sláčikové kvarteto Sommerakademie v Reichenau, Rakúsko (N. Brainin, M. Škampa, S. Devich, E. Höbart, G. Pichler) a „Strings Only”, Zadar, Chorvátsko
od 2003
pedagogička husľovej hry na Cirkevnom konzervatóriu v Bratislave
- v súčasnosti členka orchestra Slovenskej filharmónie

„Umelkyňa patrí ku generácii mladých ctižiadostivých huslistov, ktorí sa veľmi systematicky uchádzajú o všetky možnosti, ktoré koncertný život v Bratislave poskytuje. Venuje sa rovnako zanietene sólistickým aktivitám, ako aj komornej hre v Albrechtovom kvartete. Starostlivo si buduje sólový aj koncertantný repertoár, teraz azda väčšmi v súvislosti s povinnosťami prvej huslistky v kvartete. Má prirodzene muzikálne cítenie, kultivovane farebný tón a cit pre rytmus, súhru, spevnosť – všetko atribúty nepostrádateľné v komornej aj sólovej hre. Zvýšená aktivita v uvádzaní súčasnej komornej tvorby slovenských skladateľcov ju zaraďuje medzi popredné huslistky svojej generácie.“ (Slovník slovenského koncertného umenia II., Hudobné centrum, Bratislava 2004, s. 114-116.)

V rokoch 1994 – 1999 bola členkou Klavírneho tria Istropolis (+ Katarína Brejková, pf, Michal Sťahel, vc). V roku 1999 vzniklo na VŠMU Albrechtovo kvarteto, v ktorom účinkovala ako primárius (+ Anežka Drmolová, 2 vn, Júlia Urdová, vl, Katarína Kleinová, vc). Od roku 2001 kvarteto pracovalo pod vedením prof. Mikuláša Jelínka. S kvartetom účinkovala na festivaloch Mladá Praha, „Strings Only” v chorvátskom Zadare a na Festivale laureátov súťaží v Katoviciach. Na domácich festivaloch Melos-Étos a Nová slovenská hudba uviedlo kvarteto rad diel slovenských autorov (často i v premiére) a predstavilo sa aj v Nemecku, Taliansku, Rakúsku, Belgicku.

Jej komornými partnerkami sú klaviristky Jana Nagy-Juhász a Zuzana Suchanová. Sólisticky spolupracovala s dirigentmi Ondrejom Lenárdom, Máriom Košíkom a Antonom Popovičom. Pôsobila v telesách: Slovenská filharmónia, orchester Akadémie MTMI UNESCO a orchester VŠMU. Zuzana Paštéková sa predstavila na Festivale Bohuslava Martinů (1995), Festivale hudby 20. storočia v Krakove (1997) a na Stredoeurópskom festivale koncertného umenia v Žiline.

 

 

Bibliografia

  • Kozub, Matej: Slovenská filharmónia. Október – január
    2007 Hudobný život 2007, č. 1 – 2, s. 2 – 4
  • Čížik, Vladimír: Z mirbachovských matiné
    2003 Hudobný život 2003, č. 7-8, s. 29
  • Čížik, Vladimír: Pozdrav k jubileu
    2003 Hudobný život 2003, č. 6, s. 22
  • Čierna, Magdaléna: Z mirbachovských matiné
    2003 Hudobný život 2003, č. 4, s. 19
  • Koreňová, Martina: Študentské pódium
    2002 Hudobný život 2002, č. 6, s. 25
  • Serečinová, Andrea: Miniprofil: Albrechtovo kvarteto
    2002 Hudobný život 2002, č. 1, s. 7
  • Palovčík, Michal: Znamenitý recitál
    1998 Hudobný život roč. 30, 1998, č. 22, s. 10
  • Berger, Igor: Z predpoludní v Mirbachu : V rozlete umeleckej činnosti
    1997 Hudobný život roč. 29, 1997, č. 13-14, s. 11
  • Mokrý, Ladislav: Rodí sa ďalšie špičkové komorné teleso
    1995 Národná obroda 4.9. roč. 6, 1995, č. 204, s. 8
  • správa: V týchto dňoch
    1991 Večerník 1991, č. 28. 9.

Diskografia

  • Foto: Pavol Bagin: Chamber Music PAVOL BAGIN: CHAMBER MUSIC
    2011 CD – Hudobný fond SF00652131
    1. Pavol Bagin: Prelúdiá
      Košické kvarteto
    2. Pavol Bagin: Scherzo
      Alexander Cattarino (pf)
    3. Pavol Bagin: Pastorále
      Miloš Jurkovič (fl)
    4. Pavol Bagin: Akvarely
      Bratislavské dychové kvinteto
    5. Pavol Bagin: Trio pre husle, violu a violončelo
      Katarína Kleinová (vc), Ludmila Hošková (vl), Zuzana Gavorníková Paštéková (vn)
    6. Pavol Bagin: Romantické miniatúry
      Daniela Kardošová (pf)
    7. Pavol Bagin: Poetické nálady
      Igor Fábera (ob), Jozef Luptáčik (cl), Roman Mešina (fg)

Ocenenia

  • Medzinárodná husľová súťaž Carla Flescha v Mosonymagyaróváre (HU)
    1999 - Cena za najlepšiu interpretáciu diela Johanna Sebastiana Bacha – Ciaccona
  • Yamaha Scholarship, Bratislava
    1998 - 1. cena
  • Cena festivalu Allegretto Žilina (Stredoeurópsky festival koncertného umenia)
    1996 - Cena kritiky
  • Medzinárodná interpretačná súťaž a festival Beethovenov Hradec (CZ)
    1995 - 1. cena – odbor klavírne trio, Cena za najlepšiu interpretáciu diela L. van Beethovena, Cena Nadácie Bohuslava Martinů
  • Súťaž študentov konzervatórií Slovenskej republiky
    1992 - 2. cena
  • Medzinárodná husľová súťaž Jaroslava Kociana v Ústí nad Orlicí (CZ)
    1990 - 3. cena

Premiéry

  • Prvé uvedenie na Slovensku
  • Pavol Malovec: Magnificat
    per soprano solo e tre stromenti
    23. 6.
    2005
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Štúdio mladých, Slovenský rozhlas, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Jana Pastorková (s), Zuzana Gavorníková Paštéková (vn), Anežka Kara - Drmolová (vn), Michal Sťahel (vc)
  • Juraj Pospíšil: Trio pre husle, violončelo a akordeón, op. 60
    17. 11.
    2004
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Nová slovenská hudba, Malé koncertné štúdio, Slovenský rozhlas, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Zuzana Gavorníková Paštéková (vn), Eugen Prochác (vc), Boris Lenko (ac)
  • Rastislav Dubovský: Colours
    pre komorný súbor
    16. 11.
    2004
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Nová slovenská hudba, Malé koncertné štúdio, Slovenský rozhlas, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Matej Kozub (cl), Zuzana Gavorníková Paštéková (vn), Katarína Kleinová (vc), Magdaléna Bajuszová (pf), František Rek (bat), Richard Mrázik (bat), Marián Lejava (dir.)
  • Peter Machajdík: Dýchanie dychu
    pre hoboj, dvoje huslí a violončelo
    15. 11.
    2004
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Nová slovenská hudba, Malé koncertné štúdio Slovenského rozhlasu, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Igor Fábera (ob), Zuzana Gavorníková Paštéková (vn), Anežka Kara - Drmolová (vn), Katarína Kleinová (vc)
  • Juraj Tandler: Prelúdium a tance
    pre sólové husle
    14. 11.
    2002
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Nová slovenská hudba, Štúdio 2, Slovenský rozhlas, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Zuzana Gavorníková Paštéková (vn)
  • Roman Berger: Requiem da camera
    pre husle, violončelo a klavír s témou W. Lutosławského
    12. 11.
    2000
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Nová slovenská hudba, Malé koncertné štúdio Slovenského rozhlasu, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Zuzana Gavorníková Paštéková (vn), Teodor Brcko (vc), Daniela Varínska (pf)
  • Ilja Zeljenka: Klavírne trio č. 2
    30. 3.
    1999
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Koncertná sieň HTF VŠMU, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Zuzana Gavorníková Paštéková (vn), Teodor Brcko (vc), Katarína Grečová Brejková (pf)
  • Ladislav Burlas: Kadencia č. 2
    pre husle
    1998 Prvé uvedenie na Slovensku
    Primaciálny palác, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Zuzana Gavorníková Paštéková (vn)

Fotogaléria

  • Foto: Noc hudby 2014: Melos Ethos Ensemble 2014-06-20 Noc hudby 2014: Melos Ethos Ensemble

    Zdroj: Archív Hudobného centra
    Autor: Peter Brenkus


« späť na zoznam Aktualizované: 19. 02. 2015